Witam, kupiłem drukarkę laserową brother hl-630 za grosze na alle.. Przy pomocy kolegi Ture11 udało mi się dowiedzieć co to za kabel i wykonać kabel parallel-LPT i drukarka działa. Drukuje, ale problem jest w tym, że brudzi kartkę. Nie miałem nigdy doświadczenia z drukarkami laserowymi, kupiłem tą, żeby w praktyce poszperać. Brudzenie kartki od strony wydruku udało się wyeliminować, był po prostu zabrudzony tonerem wałek dociskowy rozładowujący wałek transportowy czyli ten obłożony gąbką nad wałkiem transportowym miedzy którymi to przechodzi kartka.. Wg mnie to jest ten, jeśli się mylę, proszę mnie poprawić
Między czasie skończył się toner, którego były resztki, zamówiłem toner i czekając na paczkę (co potrwa pewnie długo bo święta) chciałbym rozgryźć tą drukarkę.. Głowica nie wygląda na zbyt skomplikowaną, jest łatwo rozbieralna na części pierwsze, wszystkie wałki można spokojnie wyciągnąć, wszystko czyściłem, niby było lepiej, strona nie drukowana jest praktycznie czysta ale ciągle wałek transportowy nie jest do końca wyczyszczony więc muszę po prostu poprawić lub wykonać nową szczotkę czyszczącą wałek transportowy.. Ale jeszcze nie w tym rzecz, strona drukowana po środku jest tylko zadrukowana i to bardzo kiepsko zaś boki to są czarne plamy.. Zlokalizowałem laser, wyczyściłem szybkę lasera więc teoretycznie powinien dobrze naświetlać, czemu więc na wałek transportowy bokami nakłada się niepotrzebnie toner? jakie mogą byż przyczyny tego?
Wydruk wygląda tak:

Wydruk wygląda tak: