Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD Sharp LC-26D44E-BK nie włącza się

23 Gru 2010 19:27 8374 12
  • Poziom 14  
    Witam. Dostałem do naprawy telewizor LCD Sharp LC-26D44E-BK. Problem polega na uruchomieniu telewizora. Kiedy próbuje się go włączyć niezależnie włącznikiem czy przez pilot zapala się na ok 2-3 s. zielona kontrolka, poczym mignie raz i tak jak na początku znowu świeci na czerwono. Sprawdziłem napięcia na zasilaczu. Podczas próby wystartowania telewizora (świeci zielona dioda) pojawia się napięcie 13V po mignięciu diody i zapaleniu się czerwonej napięcie zaczyna stopniowo spadać (10, 6, 4, 1, aż do zera). Sprawdziłem również wyście z kostki zasilacza o nazwie BU5V ( na nim cały czas jest 5V) oraz AC-DET ( 3,2V). Sprawdziłem niektóre elementy zasilacza takie jak : AP40T0, niektóre kondensatory, TL431 (elementy, które sprawdziłem okazały się sprawne).
    Nie wiem czy uszkodzenie jest w zasilaczu czy w płytce logiki.
    Czy ktoś z was spotkał się z podobną usterką? Proszę o pomoc w naprawie.
  • Spec od monitorów
    Zasilacz od Sharpa można sprawdzić na stole > na "such" podając nap. powerON

    Mam jakiś schemat zasilacza od Sh. 26-32" na L6599D i st-by na TNY277
    Jak masz podobnie podaj dane , zamieszczę .
    Jak nie podaj co masz w zasilaczu.
  • Poziom 14  
    Zasilacz jest na LD7576GS. Nieopodal jest jeszcze jakiś układ o nazwie DAP005.
    Ogólnie zasilacz po włożeniu wtyczki sieciowej na chwile startuje ( świeci się zielona dioda). Na diodę transoptora podawane jest na chwilę napięcie 1.0V, Przetwornica się załącza, na wyjściu zasilacza pojawia się 13V. No i tak jak napisałem wcześniej po paru sekundach się rozłącza ( zanika napięcie na transoptorze i w związku z tym transoptor rozłącza układ). Nie sprawdzałem jeszcze zasilacza na "sucho". Na powerON mogę podać napięcie 5V to które wychodzi z kostki zasilacza (BU5V)?

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jeszcze dodam, że kiedy zanika napięcie 13V (podpięta logika) przetwornica piszczy i jednocześnie próbkuje.
  • Poziom 14  
    Sprawdziłem zasilacz podając napięcie 5V na powerON zasilacz załączył się, podłączyłem obciążenie i wszystko jest w porządku. Winny chyba nie jest zasilacz tylko płyta główna. Być może jakiś półprzewodnik robi zwarcie
    i w zasilaczu napięcie 13V wyłącza zabezpieczenie (tak jak w zasilaczach komputerowych).
  • Poziom 14  
    A czy istnieje tak możliwość, że z oprogramowaniem płyty głównej jest coś nie tak?
  • Poziom 15  
    A próbowałeś załączyć ten tv z trybu błędów lamp lub w trybie serwisowym?
  • Poziom 14  
    Nie mogę włączyć żadnego trybu serwisowego, ponieważ zaraz po włożenie wtyczki zasilającej zasilacz po 2-3 s. odcina główne zasilanie, czyli 13V. Na płytę główną idzie tylko 5V.
  • Poziom 15  
    Jakie jest napięcie na głównym kondensatorze?Nie jest zaniżone?
  • Poziom 14  
    Jest coś około 330V. Ogólnie zasilacz jest chyba w porządku, ponieważ sprawdzałem go bez podpiętej płyty głównej i na wyjściu było 13V. Podpinałem obciążenie (samochodową żarówkę) i zasilacz pracował poprawnie. Problem występuje jedynie tylko wtedy gdy jest podpięta płyta główna. Przez chwilę jest 13V, a później zostaje odcięte (tak jakby został wykryty jakiś błąd lub zwarcie).
  • Poziom 14  
    Odnawiam temat. Jak się okazało padł soft na płycie głównej.
  • Poziom 2  
    Mam ten sam model i ten sam objaw. Utkąłem z softem i nie wiem co dalej.!?
  • Poziom 14  
    Próbowałem wgrać nowy soft ale jednak się nie udało. Ostatnią przyczyną mogła byś uszkodzona pamięć, w którą wgrywa się soft (nie pamiętam już symbolu) . Nie mogłem nigdzie tego dokupić. Poradziłem klientowi aby odesłał telewizor do autoryzowanego serwisu Sharpa. Potrzymali go trochę i zrobili (400 zł sobie wycenili za naprawę), winna była właśnie ta pamięć jak później udało mi się dowiedzieć.