Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Motorola GM-360 po nieudanym flaszowaniu

krzysio007 23 Dec 2010 22:35 4980 19
    krzysio007
    Level 15  
    Czy próbował ktoś podnieść w.w radyjko które padło w czasie flash?
    radio-service
    Level 35  
    Z radia zrobiłeś zapewne przycisk do papieru :( . Czy jest jakakolwiek komunikacja z komputerem ? Jaki był powód flaszowania ?
    krzysio007
    Level 15  
    Odpowiedź na pytanie pierwsze - nie podstawkę pod taborek.
    Odpowiedź na pytanie drugie - jakakolwiek jest.
    Odpowiedź na pytanie trzecie - była brzydka pogoda i mi się nudziło.
    Wesołych świąt i Mikołaja z dużym workiem prezentów.
    radio-service
    Level 35  
    No to Wesołych Świąt :) .
    krzysio007
    Level 15  
    Czy próbowaliście coś działać z pamięcią EEPROM lub FLASH w tych radyjkach?
    Anonymous
    Anonymous  
    radio-service
    Level 35  
    Jak nie masz zawartości pamięci flash to zapomnij o reanimacji GM360 .
    krzysio007
    Level 15  
    Powoli pojawiają się konkrety. Czy ktoś z kolegów czytał kiedyś 68HC11flo? Czy ktoś wie w ilu miejscach zapisany jest nr seryjny radia?
    I jeszcze jedno pytanie w czasie nieudanego flasha wywala się pamięć flash czy eeprom?
    radio-service
    Level 35  
    No przecież napisałem w poprzednim poście . Ale nie odpowiedziałeś mi na pytanie jaki był powód flaszowania ?
    krzysio007
    Level 15  
    Coś się tak przyjacielu powoda uczepił? Jednym z nich jest fakt że dopiero od wersji 03. coś tam przyciskom bocznym można przypisać kanały.
    Powiem tak na 7 ubitych radyjek (gp360)podniosłem 5. Niestety nie mogę się oprzeć wrażeniu że gdzieś jest jakiś zonk. Generalnie robiłem tak samo czyli podmieniłem zawartość pamięci eeprom i flash ze sprawnego radyjka. Tyle tylko, że 2 radia się nie podniosły. Nie mam pojęcia dlaczego?
    Kolejna sprawa to GM-360 próbowałem zrobić tak samo jak z GP. Niestety tu zupełna porażka. Radyjko napisało błąd 2 i tyle. Z tego co znalazłem w papierach to różne nr seryjne w czołówce i tyle. Tylko nie rozumiem tu pewnej rzeczy bo czasem podmieniałem czołówki w radiach i było ok? Więc o co chodzi?
    Pozdrawiam
    radio-service
    Level 35  
    Nie rozumiem dlaczego do upgrade'u tych Motoroli nie używałeś przeznaczonych do tego celu programów . Chyba że coś przeoczyłem bo twój post jest bardzo chaotyczny . Jaki komunikat pokazuje się na wyświetlaczu ?
    krzysio007
    Level 15  
    Z czego wnosisz że nie używałem odpowiednich programów?
    Komunikatu na ekranie brak Może wystarczy pytań i pojawią się jakieś wnioski
    radio-service
    Level 35  
    Quote:
    Generalnie robiłem tak samo czyli podmieniłem zawartość pamięci eeprom i flash ze sprawnego radyjka.

Po tym . Upgrade GM360 robi się jednym programem , który w dodatku robi wszystko za nas . Tak więc nie rozumiem po co podmieniać zawartość pamięci eeprom i flash ze sprawnego radia . No chyba że flaszowałeś z GM660 na GM360 . Tak więc uważam że z radia będzie przycisk do papieru .
    baskom
    Level 20  
    radio-service wrote:
    Quote:
    Generalnie robiłem tak samo czyli podmieniłem zawartość pamięci eeprom i flash ze sprawnego radyjka.

Po tym . Upgrade GM360 robi się jednym programem , który w dodatku robi wszystko za nas . Tak więc nie rozumiem po co podmieniać zawartość pamięci eeprom i flash ze sprawnego radia . No chyba że flaszowałeś z GM660 na GM360 .

Witam! Nawet przy takiej operacji fizycznie jedna z pamięci EPROM zostaje wyłączona ( nie obsługiwana ). Flasha dokonuje się programem Waris Lab Flashgrade. Przy wgraniu , upgrade owaniu Motoroli gm660 na gm360 , jeżeli nie wykasujemy ESN radio wstanie bez najmniejszego problemu. Gorzej jeżeli chcemy zflashować urządzenie w 2 stronę czyli z gm360 na gm660 ( fizyczny brak kości która odpowiada za ustawienia .net) uniemożliwia nam Upgrade radiotelefonu w tę stronę ;\. Niestety.

Jeżeli kolega upgradeował radiotelefon popularnym programem Motorola upgrade tool 5TMobile, i radiotelefon nie "wstaje" przy włączeniu. Należy na siłę w trybie BOOT "wcisnąć" Urządzeniu frimware wraz z Codeplugiem programem LAB SERVICETOOL.
    I następnie dokonać upgrade radiotelefonu. Ps. Po tej operacji radiotelefon wymaga zestrojenia i ustawień za pomocą programu Motorola Tuner. Pozdrawiam Bas.
    radio-service
    Level 35  
    Tak więc jakby nie patrzył , radio na serwis .
    baskom
    Level 20  
    Dokładnie tak jak piszesz Robert. Bez odpowiedniego oprogramowania , i sprzętu do prawidłowego zestrojenia można jeszcze bardziej namieszać.

Pozdrawiam Bas.
    czeslawowski
    Level 10  
    Witam Wszystkich.
    Ja mam prośbę do kolegi Baskoma lub kogoś kto zna sprawę. Potrzebuję przeflaszować GM660 na GM360 aby uzyskać pełne 255 kanałów czy coś koło tego...
    Czy kolega nie zechciał by napisać instrukcji dla blondynki jak to zrobić i czym i czy wogóle można bo z tego co widzę to tak...

Druga rzecz to jak się programuje gm360 bo zdobyłem z demobilu radyjko gm660 i dopiero zaczynam działać w tym temacie.

Moderated By c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.14. (8.3) Zabronione jest publikowanie wpisów niezgodnych z tematyką danego forum lub wątku dyskusji.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8329012#8329012

radio-service
    Level 35  
    czeslawowski wrote:
    Witam Wszystkich.
    Ja mam prośbę do kolegi Baskoma lub kogoś kto zna sprawę. Potrzebuję przeflaszować GM660 na GM360 aby uzyskać pełne 255 kanałów czy coś koło tego...
    Czy kolega nie zechciał by napisać instrukcji dla blondynki jak to zrobić i czym i czy wogóle można bo z tego co widzę to tak...

Druga rzecz to jak się programuje gm360 bo zdobyłem z demobilu radyjko gm660 i dopiero zaczynam działać w tym temacie.

Jeśli nie masz o tym najzieleńszego pojęcia to gwarantuję Ci że z tematem flaszowania sobie nie poradzisz . Tak więc odpuść to sobie lub oddaj radio do przeflaszowania komuś bardziej zaawansowanemu .
    czeslawowski
    Level 10  
    Totalna zieleń to chyba nie jestem. Z tymi radyjkami to faktycznie nie miałem do czynienia ale chciał bym mieć... Aby nie kombinować metodą własnych prób i błędów szukałem rzeczowych wskazówek, bo jak inaczej zdobyć doświadczenie...? Może nie wiem jak działa soft do programowania rtm ale chyba mam wrażanie że można go ogarnąć.
    Radyjko gm660 chciał bym używać w paśmie amatorskim.
    radio-service
    Level 35  
    Powiem Ci jedno . Niejeden , nawet bardziej zaawansowany , już sobie na tym zęby połamał . Flaszowanie nie jest procesem ani łatwym ani przyjemnym , podczas flaszowania potrafią wywalić się pamięci w radio . Bez odpowiedniego zaplecza sprzętowo - software'owego flaszowanie z góry skazane jest na niepowodzenie . Dobra rada - przeczytaj kilka razy ten temat i wyciągnij wnioski . Najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać GM660 i kupić w to miejsce GM360 .

A jeszcze na koniec - Motorola , jaka by nie była , nie jest dobrym radiem dla amatora .