Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Częste restarty modułu ETHM-1

24 Gru 2010 23:01 6165 21
  • Poziom 12  
    Chyba mam problem z modułem ETHM-1 (v1.04) na Integrze 128 (v1.08). Moduł się często restartuje. Inne moduły, zarówno na szynie manipulatorów, jak i ekspanderów działają stabilnie. Poniżej log.

    Częste restarty modułu ETHM-1

    Restarty występują w tym czasie, w którym jestem podłączony GuardX-em lub DloadX-em do modułu. Co ciekawe pamięć awarii nie zapisuje zazwyczaj informacji o restarcie modułu. Może ze dwa razy z restartem modułu był powiązany wpis w pamięci awarii.

    Co powinienem z tym zrobić? Połączenia sprawdziłem. Nic się nie poluzowało.
  • OptexOptex
  • Pomocny post

    Poziom 26  
    zawsze, gdy się łączysz w historii zapisuje się restart modułu. U mnie jest tak samo. Mimo zapisanego restartu urzadzenie nie zrywa połączenia.
  • OptexOptex
  • Poziom 12  
    Czyli nie mam się czym przejmować? Nie jest to restart fizycznego modułu, a jedynie rozpoczęcie nowej sesji TCP/IP?

    Zastanawia mnie ten restart, który zapisał się w pamięci awarii. Pamiętam, że rozłączyło mnie wtedy. GuardX wyświetlił po ponownym połączeniu okienko z migającym napisem "Pamięć Awarii" (albo coś podobnego), informacją o restarcie modułu ETHM-1 i opcją skasuj. Zdarzyło się to może ze dwa razy.
  • Pomocny post

    Poziom 26  
    Na ponad 90 systemów z ETHM-1 pracujących w monitoringu po lanie kilka razy zdarzyło mi się, że wywaliło połączenie, gdy łączyłem się z nimi zdalnie. Ale te kilka razy zdarzyło się na przestrzeni 5 lat. Dlatego też na Twoim miejscu na razie obserwował bym dalej zachowanie systemu i dopiero w przypadku częstego pojawianie się tego problemu podjął odpowiednie kroki (np. podmiana ETHM-1).
  • Poziom 14  
    Witam,
    zrób aktualizację firmware.
  • Poziom 23  
    Jak podłączysz Guarda pod klawiature, też masz restart modułu po połączeniu
    Taki dziwny babol ze strony satelowców, jak by to komu do szczęścia bylo potrzebne.

  • Poziom 26  
    saimon79 napisał:
    Witam,
    zrób aktualizację firmware.


    Kolego spórz na wersje, jakie podał, a dopiero wtedy coś napisz - chyba, że masz już nowsze wersje niż 1.4 do ETHM i 1.8 do centrali
  • Poziom 12  
    Stan-Mar napisał:
    chyba, że masz już nowsze wersje niż 1.4 do ETHM i 1.8 do centrali


    W instrukcji programowania Integry (plik: integra_p_pl_0810.pdf) na stronie 47, na samym dole, jest informacja, że test ping jest dostępny dla ETHM-1 od wersji 1.05. Ale chyba ta wersja nie jest jeszcze publicznie dostępna.

    Dziś znowu przy połączeniu GuardX wywaliło połączenie. Po ponownym połączeniu pojawiło się okienko z migającym napisem "AWARIA" i komunikatem "PAMIĘĆ: Restart modułu ETHM-1...".

  • Poziom 26  
    tak, zgadzam się z tym, że jest taka informacja, ale 1.5 jest dopiero w fazie testów (jeszcze jej nie dostałem).

    Kolego, jakie porty masz poustawiane, i czy któryś z portów nie jest powielony w innym oprogramowaniu.
  • Poziom 12  
    Stan-Mar napisał:
    Kolego, jakie porty masz poustawiane, i czy któryś z portów nie jest powielony w innym oprogramowaniu.


    Mam trzy różne porty dla DloadX, GuardX (Java/MIDP2) i WWW (Java/MIDP1) ustawione. Są to odpowiednio, kolejne porty: 37681, 37682, 37683.
  • Poziom 23  
    Coś masz z siecią nie halo...
  • Poziom 12  
    rokycky napisał:
    Coś masz z siecią nie halo...


    Dziękuję za tą opinię. Jednak wydaje mi się to mało prawdopodobne. Do tego samego przełącznika (w routerze Linksys E2000) mam podpięte 2 PC-ty i drukarkę. Problemów nigdy z żadnym z tych urządzeń nie miałem. Spróbuję zamienić ETHM-a z którymś urządzeniem - może to wina portu. Więcej pomysłów nie mam.
  • Poziom 23  
    Dobra, to tak na powaznie, to nie przejmuj sie tymi wpisami w buforze, kazda sesja przez ethm, lub rs daje taki efekt
    Modul obsluguje 1 uzytkownika on-line, nie testowalem tego, ale wydaje mi sie ze moze Ci zerwac polaczenie jedynie jezeli jestes podlaczony dloadx i odpalisz rownoczesnie ( w trakcie ) guardx - ale to musisz sprawdzic, nie jestem pewien
  • Poziom 12  
    Udało mi się trafić na ten błąd kolejny raz. Tym razem byłem przygotowany. Połączenie było wyłącznie GuardX-em. Nikt poza mną nie korzysta z tego systemu alarmowego.

    Log GuardX:
    Code:
    2010-12-29 20:34:33: Łączę z serwerem...
    
    2010-12-29 20:34:34: Połączony.
    2010-12-29 20:34:34: Moduł: ETHM-1 V1.04
    2010-12-29 20:34:34: Odbiera dane...
    2010-12-29 22:18:26: Zerwano połączenie (błędne hasło?) (Connection Closed Gracefully.)
    2010-12-29 22:18:27: Łączę z serwerem...
    2010-12-29 22:18:27: Połączony.
    2010-12-29 22:18:27: Moduł: ETHM-1 V1.04
    2010-12-29 22:18:27: Odbiera dane...


    Połączenie zerwane w 26 sekundzie i nawiązane ponownie w 27. Szybko ten ETHM-1 się restartuje.

    Komunikat po ponownym połączeniu:
    Częste restarty modułu ETHM-1

    Log Integry:
    Code:
     Nr     Data    Godz.   Zdarzenie                                      Szczegóły                                     
    
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       1 29.12.2010 22:34 - Skasowanie pamięci awarii                      GuardX / LCD: ETHM-1 adr.01   A1: Krzysiu         
       2 29.12.2010 22:18 - Adres IP                                       192.168.1.2                                   
       3 29.12.2010 22:18 - Start połączenia TCP/IP (GuardX)               Moduł TCP/IP:ETHM-1 adr.01                     
       4 29.12.2010 22:18 - Restart modułu                                 LCD: ETHM-1 adr.01                             
       5 29.12.2010 22:18 - Adres IP                                       192.168.1.2                                   
       6 29.12.2010 22:18 - Koniec połączenia TCP/IP (GuardX)              Moduł TCP/IP:ETHM-1 adr.01                     
       7 29.12.2010 21:07 - Wylogowanie się użytkownika                    GuardX / LCD: ETHM-1 adr.01   A1: Krzysiu         
       8 29.12.2010 20:35 - Restart modułu                                 GuardX / LCD: ETHM-1 adr.01                   
       9 29.12.2010 20:35 - Zalogowanie się użytkownika                    GuardX / LCD: ETHM-1 adr.01   A1: Krzysiu         
     10 29.12.2010 20:34 - Adres IP                                       192.168.1.2                                   
     11 29.12.2010 20:34 - Start połączenia TCP/IP (GuardX)               Moduł TCP/IP:ETHM-1 adr.01


    Wcześniejsze wpisy są sprzed 17.

    Zastanawiam się czy zerwanie połączenie TCP/IP (RST z firewalla, timeout z uwagi na nasycenie pasma, itd.) są traktowane jako awaria, czy to jednak problem modułu jako fizycznego urządzenia.

    Przyszło mi jeszcze do głowy, że ktoś radził mi zainstalowanie ETHM-a pod adresem 0. Nie pamiętam już dlaczego. Myślicie, że instalowanie go pod 1 może powodować problem?

  • Poziom 26  
    ja staram się instalować ETHM zawsze na adresie 7 (chodzi o numerację wejść w systemie). Widzę, że zrestartował się po prawie 2 godzinach od połączenia (nigdy tak długo nie utrzymuję połączenia). Skontaktuj się z satelem i podeślij im plik z historii.
  • Poziom 23  
    A napisz jak Ty to masz wogóle podłączone, fizycznie, albo najlepiej daj screenshota z zakładki "sprzęt" z dloadx, tylko rozwiń elementy na liscie

    I lekki config Twojej sieci, adresacja, firewall itp, oraz czy masz XP, Win7 czy co innego, komp jest na wifi czy po kablu i to tyle chyba...

    Nie ma bata, musi działać :)
  • Poziom 12  
    rokycky napisał:
    A napisz jak Ty to masz wogóle podłączone, fizycznie, albo najlepiej daj screenshota z zakładki "sprzęt" z dloadx, tylko rozwiń elementy na liscie


    Częste restarty modułu ETHM-1

    rokycky napisał:
    I lekki config Twojej sieci, adresacja, firewall itp, oraz czy masz XP, Win7 czy co innego, komp jest na wifi czy po kablu i to tyle chyba...


    Neostrada (1Mbps; centrala/linia podobno na więcej nie pozwala) podłączona do D-Link DSL-300T. Dalej Linksys E2000. Do niego podłączona drukarka, komputer stacjonarny i ETHM-1. Co nie ma chyba wielkiego znaczenia, bo łączę się przez WiFi z laptopa. Firewall w LAN-ie nie powinien połączeń dotykać.

    Adresacja tak jak w ETHM-1, reszta jest na DHCP z zakresu 100-150 (nie ma kolizji z tym ustawionym na stałe w ETHM-1).

    Na laptopie FreeBSD (RELENG_8), X.Org, Gnome, WINE (1.3.10; z portów). Aktualna wersja GuardX i DloadX. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Zdaję sobie sprawę, że taka konfiguracja nie jest wspierana, ale nie sądzę, że efektem powinna być niestabilna praca modułu. Tym bardziej, że programy działają poprawnie. Zarówno DloadX, jak i GuardX, czy oprogramowanie do aktualizacji firmware w obu urządzeniach. Cały system został skonfigurowany przez ETHM-a, a problemy pojawiły się dopiero na sam koniec. Nie mam żadnego komputera z Windows, więc nie sprawdzę czy pod Windows działa.

    GuardX-em jestem podłączony praktycznie cały czas z laptopa. Nikt inny nie używa tego systemu ani alarmu. Zasięg WiFi też w porządku. Trzy restarty, które zapisały się w pamięci awarii jak dotychczas (około 3 tygodni od zmontowania alarmu) to jeszcze nie tragedia, tylko te wpisy w pamięci awarii niepokoją mnie.

    // Edit: serwer DNS jest na komputerze, a nie na Linksysie, stąd inny adres. Jest to zamierzone. To tak na wypadek pytań dlaczego nie .1.
  • Poziom 23  
    Jeżeli chcesz całkowicie wykluczyć wadę fabryczna samego ethm'a to chyba nie pozostaje nic innego jak spięcie bezpośrednio jakiegos kompa i ethm'a kablem sieciowym i zostawienie tak na kilka dni na testy.

    Nie wiedziałem, że FreeBSD wspiera karty z N'ką :)
  • Poziom 12  
    rokycky napisał:
    Nie wiedziałem, że FreeBSD wspiera karty z N'ką :)


    Nie mam nawet takiej karty z "n". E2000 wspiera .11g, wciąż/jeszcze. ;-)

    Połączę w ramach testów za pomocą kabla krosowego i spróbuje pożyczyć coś z Windowsem.
  • Poziom 12  
    Wczoraj pojawił się nowy problem. Po zerwaniu połączenia pojawił się alarm sabotażowy.

    Code:
       5  5.01.2011 14:34 - Skasowanie alarmu                              S:S-SYSTEM,          A1: Krzysiu               
    
       6  5.01.2011 14:33 - Adres IP                                       192.168.1.2                                   
       7  5.01.2011 14:33 - Start połączenia TCP/IP (GuardX)               Moduł TCP/IP:ETHM-1 adr.01                     
       8  5.01.2011 14:33 - Alarm - sabotaż modułu                         S:S-SYSTEM,          LCD: ETHM-1 adr.01       
       9  5.01.2011 14:33 - Adres IP                                       192.168.1.2                                   
     10  5.01.2011 14:33 - Nieudane połączenie TCP/IP (GuardX)            Moduł TCP/IP:ETHM-1 adr.01

  • Poziom 26  
    Jakim przewodem masz wykonaną magistralę manipulatorów - zwykły, czy skrętka?. Sprawdź fizycznie przewody na magistrali (zaciski śrubowe). Jeżeli wszystko w porządku, połącz się przewodem scrosowanym z pominięciem routera i potestuj sobie kilka godzin, w celu wyeliminowania problemów z siecią.
  • Poziom 12  
    Stan-Mar napisał:
    Jakim przewodem masz wykonaną magistralę manipulatorów - zwykły, czy skrętka?


    Wszystko co związane z alarmem robiłem YTDY 8x0.5. Najczęściej kładłem dwa, na wypadek uszkodzeń. Między ETHM-1 i Integrą 128 jest może 30 cm takiego kabla. Po jednej żyle na zacisk, reszta obcięta i zaizolowana. Do manipulator LCD jest ~20m i działa.

    Stan-Mar napisał:
    Sprawdź fizycznie przewody na magistrali (zaciski śrubowe).


    Zrobię to połączenie jeszcze raz, nowym kawałkiem przewodu. Może to kabelek.