Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane po przekręceniu kluczyka słychać strzelanie

pst25 25 Dec 2010 09:50 9699 13
    pst25
    Level 14  
    Witam. Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, bo może i oczywista jest.
    Po przekręceniu kluczyka i włączeniu zapłonu słychać strzały ?! Tak jakby klika razy coś zahuczało i cisza później. Lekkie rumotanie też słyszę, gdy się nawiewem bawię (obieg wewnętrzny i zewnętrzny zmieniam). Martwić się tym ?
    Anonymous
    Anonymous  
    ele5
    Conditionally unlocked
    Słyszysz strzały i huczenie?? Nie martw się Sylwester się zbliża!:D
    pst25
    Level 14  
    ele5 normalnie śmieszne, ale denerwujące są te stukania
    Motronic dzięki chyba o to chodzi. Trochę się tego obawiałem. Nie idzie tego zniwelować ? Oczywiście Renault Megane I
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Idzie zniwelować, albo wymienić silniczek klapy recyrkulacji powietrza (obieg wewnętrzny/zewnętrzny), albo rozebrać podszybie i rozłączyć kostkę od tego silniczka.

Uwaga! Kostkę wypnij wtedy gdy klapka będzie ustawiona na obieg zewnętrzny.
    ele5
    Conditionally unlocked
    Motronic ma rację z tym nastawnikiem. To samo zjawisko jest też w R19.
    gosztekseba
    Level 31  
    pst25 wrote:
    Lekkie rumotanie też słyszę, gdy się nawiewem bawię (obieg wewnętrzny i zewnętrzny zmieniam). Martwić się tym ?

U mnie jest to samo. Renault Megane I Sport Coupe. To po co się bawisz? :D Nie ma się kolega czym bawić tylko nawiewem :D Mi to "rumotanie" nie przeszkadza z reguły mam włączony obieg zewnętrzny:) Pozdrawiam i Wesołych świąt:)
    pst25
    Level 14  
    OK. Ale przy uruchamianiu silnika (zapłon jak przełącze) trzaski słychać ;)
    ele5
    Conditionally unlocked
    Niestety to francuz. Ten typ tak ma.
    Anonymous
    Anonymous  
    ele5
    Conditionally unlocked
    W święta dorabiam jako jasnowidz. Idzie mi lepiej niż temu słynnemu z Człuchowa :D:D:D
    Anonymous
    Anonymous  
    gosztekseba
    Level 31  
    ele5 wrote:
    Niestety to francuz. Ten typ tak ma.

No ale powiem koledze że jeśli się o francuza dba to działa jak należy i można tym pojeździć. Wiem co mówię. Ja mam Megane I od 3lat i wymieniałem tylko czujnik położenia wału(jeśli tak to się nazywa), rodzice jeżdżą Megane II (tzw. żelazko) od nowości (2005rok) jedynym problemem była świecąca kontrolka poduszki gdzie pomogło czyszczenie styków pod siedzeniem) i co może francuz się tak bardzo psuje? Nie sądzę... Wolę komfortowego francuza w podobnej kasie co golf III (jak czołg zero komfortu jazdy). A w nowy VW nie ma co wybrzydzać o komforcie jazdy bo są naprawdę wygodnymi samochodami. Tyle że ich cecha (niezawodność) minęła w latach kiedy wyszedł Golf IV i są to teraz takie same przeciętne auta jak ople renówki czy citroeny a cena została jaka była. Co do strzelaniu przy przekręcaniu kluczyka to odpowiem NIE ten typ tak nie ma przynajmniej u mnie. Przepraszam za OT. Pozdrawiam
    pst25
    Level 14  
    Golf II dla mnie był niezniszczalny, im dalej tym gorzej, ale to tylko moje zdanie.
    Wracając do tematu jak włączę obieg wewnętrzny chyba (przekręcę nawiew w lewo) to nic nie słychać, więc bankowo to nawiewy.
    Mam jednak inny problem w Clio I
    Powyżej 70 km/h (czasem mniej, czasem więcej) z okolicy deski rozdzielczej (może być też nawiewu) słychać rumotanie jakby tryby o siebie wadziły lub coś podobnego. Jak jest zimniej, to tak jakby się uspokoiło. Myślałem, że linka od licznika, ale pokazuje dobrze. Ktoś coś miał podobnego ?