Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seicento 900, rozładowuje akumulator w czasie jazdy

Piotre255 25 Gru 2010 17:17 4233 7
  • #1 25 Gru 2010 17:17
    Piotre255
    Poziom 17  

    Witam, znajomy przyjechał dziś do mnie swoim seicentem 900 i jak zgasił silnik i zaraz chciał zapalić żeby przestawić w inne miejsce auto to nie zapaliło, kontrolki przygasały jakby akumulator był rozładowany.. Zmierzyłem miernikiem napięcie, było 12,3V na akumulatorze, jak przekręcił stacyjkę to spadło do 5V przy obciążeniu. Akumulator jest troszkę za duży, coś ponad 60 Ah chyba, chciałem mu go ściągnąć żeby doładować ale niestety nie wyszedł, bo jest za duży i żeby go wyciągnąć trzeba by odkręcać zbiorniczek wyrównawczy płynu a w święta nie chciałem się w to bawić, więc założyłem klemy spowrotem, mieliśmy na pycha zapalić.. ale o dziwo auto wtedy odpaliło z rozrusznika, tak jakby akumulator się odbudował. Sprawdziłem ładowanie, beż żadnych odbiorników było 14,2V ale już po włączeniu świateł było 12,9V więc za mało.. dołożenie dmuchawy i wycieraczek zmniejszyło na 12,6 V więc światła troszkę za dużo jakby pociągły ale świecą normalnie. Czy może to być wina akumulatora, niedoładowany aż wkońcu padł, czy też wina alternatora? No ae bez odbiorników ładuje dobrze. Czy może światła żrą za dużo prądu? tylko wtedy by chyba nie świeciły normalnie.
    dodam że nigdy wcześniej się tak nie zdarzało, auto stało na polu przez te największe mrozy i zawsze odpalało.

    0 7
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 25 Gru 2010 18:00
    boguslaw robak
    Poziom 20  

    Witam musiał byś sprawdzić ctan styków alternatora ,rozrusznika i przewodu łączącego akumulator z masą karuserii pozdrawiam.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #3 25 Gru 2010 18:04
    Wodnik-W8
    Poziom 16  

    Witam. Sprawdź naciąg paska klinowego, klemy na akumulatorze, i główny zacisk na alternatorze. Tam powinny być dobre i pewne połączenia. Załączam Życzenia Świąteczne i Noworoczne.

    0
  • Pomocny post
    #4 25 Gru 2010 19:28
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 27 Gru 2010 18:14
    genowef5
    Poziom 12  

    Nic nie piszesz czy się uporałeś czy nie. Pierwsza podstawowa sprawa to : sprawdz ładowanie .Czy jest czy nie ma ??? Pozdro.

    0
  • #6 27 Gru 2010 18:33
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 27 Gru 2010 21:34
    slawwes
    Poziom 8  

    sprawdź zasilanie alternatora czyli przewód alternator - rozrusznik. Przeczyść styki, sprawdź czy nie jest gdzieś ten przewód przetarty lub napęknięty.

    0
  • #8 28 Gru 2010 07:32
    genowef5
    Poziom 12  

    Biorąc pod uwagę wszystkie wypowiedzi jest możliwość że padła jedna z diód w alternatorze.Sprawdzisz to tylko po rozmontowaniu alternatora.

    1