Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak odczytać dane z RS 232

valler 26 Gru 2010 16:12 3033 8
  • #1 26 Gru 2010 16:12
    valler
    Poziom 13  

    Mam problem (nawt nie wiem gdzie umieścić ten temat)

    Potrzebuję mierzyć 2 sygnały analogowe i 1 cyfrowy (2 napięcia z czujników przyspieszeń i jeden sygnał prędkości obrotowej). Kupiłem układ AVT-414 USB. Zainstalowałem oprogramowanie (pojawił sie port COM). Jak odczytywać dane z COMa ? Czy są jakieś programy?
    Piszą o Hyperterminalu, ale nie wiem jak go obsługiwać. Jak wydać komendę?
    Reasumując mam chęć napisać program wykorzystujący te 3 pobrane dane, aby na podstawie nich coś tam wyliczyć. Jak się do tego zabrać?

    0 8
  • #2 26 Gru 2010 21:40
    Matejkos
    Poziom 20  

    Pewnie w instrukcji do kitu masz parametry transmisji w windowse musisz znaleść hyper terminal a następnie wprowadzić połączenie po odpowiednim porcie COM i z parametrami transmisji jak w instrukcji reszta pewnie jest także w instrukcji jak pytać o dane. 2 sprawą jest napisanie własnej aplikacji która odbierze te dane tutaj dobrze by było rozejrzeć się za biblioteką do obsługi portu COM, wykorzystać gotowy komponent z środowiska w którym będziesz pisał program bądź napisać samemu obsługę na podstawie WinApi

    Pozdrawiam Matejkos

    0
  • #4 26 Gru 2010 21:59
    valler
    Poziom 13  

    Dzięki za podpowiedź. Rozgryzłem już Hyperterminal i daje mi odpowiedź adekwatną do komendy (jak wyslę komendę to daje zwrot napięcia analogowego), ale jak naciskam spacje to sypie wynikami - niestety nie do końca prawidłowymi. To znaczy: zwieram sobie wejście do masy, wysyłam komendę i mam 0,00V, zwieram do +5,00 i mam w odpowiedzi 5,00 V - czyli dobrze, ale jak zacznę naciskać spację to sypie wynikami i o dziwo np przy zwartej masie sypie pomiedzy, 0,00-5,00V (o co chodzi ?).
    Program chciałbym napisać w C++, no chyba że jest jakieś przyjazne narzędzie do obróbki wyników i prezentacji graficznej. Może ktoś podpowie.

    0
  • #5 26 Gru 2010 22:07
    Matejkos
    Poziom 20  

    Wszystko jest w tej instrukcji wystarczy przeczytać najlepiej strony 28 i 29 instrukcji wprawdzić działanie pod hyper terminalem i jeżeli wszystko będzie ok to pisać własny soft.

    Pozdrawiam Matejkos

    0
  • #6 27 Gru 2010 22:57
    valler
    Poziom 13  

    Właśnie będę tworzył soft. Czy ktoś może polecić bibliotekę do obsługi RS 232 oraz ewentualnie jakiś opis do niej? Ponadto proszę o polecenie biblioteki gragicznej, tak by można było narysować wykres z odczytanych parametrów oraz zaprezentować wyniki np w postaci "obrotomierza" cyfrowego lub analogowego przy pomiarze prędkości obrotowej.

    0
  • #7 28 Gru 2010 07:29
    directx11
    Poziom 17  

    Jakiś język konkretny preferujesz? Aplikacje GUI można stworzyć w mnóstwie technologii, jest wiele fajnych bibliotek do tego celu - musisz sprecyzować z czym sobie najlepiej poradzisz - C, C++, Java, Python? A może jeszcze coś innego... wiele z takich bibliotek ma wbudowane gotowe mechanizmy do posługiwania się portem szeregowym, w Windows jest to bardzo proste nawet bez specjalnej biblioteki.

    0
  • #8 28 Gru 2010 16:47
    valler
    Poziom 13  

    Jak to w windows jest proste? Możesz przybliżyć. Zależy mi aby dane odczytywać na bieżąco przez jakiś wybrany czas, ich obróbkę i wyświetlenie wyników.
    Jak nie wyjdzie to chyba C++, chociaż tak naprawdę nie znam żednego języka i muszę się nauczyć. Co polecacie?

    0
  • #9 29 Gru 2010 10:57
    directx11
    Poziom 17  

    No może trochę przesadziłem z tym prostym - w sumie to zależy jak dla kogo :P. Obsługa w Windows COM-a sprowadza się tak naprawdę do otwarcia pliku i czytania (jeśli mówimy o czystym Windows API), tu masz dobry artykuł o tym: Link. Ale jeśli masz zamiar pisać aplikację okienkową (klawisze, wpisywanie itp.) to nie warto się babrać w najniższe API tylko wziąć coś lepszego (C++ -> Qt, wxWidgets, NET, dla desperatów MFC), ew. Java - tutaj niech się wypowiedzą jej miłośnicy. A może spodoba Ci się C#...

    0