Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czarny ekran po zainstalowaniu sterowników - Geforce 8500 GT

yazoo4 27 Gru 2010 23:19 1943 2
  • #1 27 Gru 2010 23:19
    yazoo4
    Poziom 8  

    Witam,

    Mam następujący problem:

    Chciałem zagrać sobie w grę Amnesia. Zainstalowałem ją, po czym okazało się, że tekstury są w niej źle wyświetlane (czarne, zły kolor, lub w ogóle ich nie ma). Tak więc postanowiłem przeinstalować sterownik. Ściągnąłem sterownik ze strony Nvidii.
    Zainstalowałem, zadowolony ponownie uruchamiam komputer.

    I tutaj niespodzianka:

    Gdy ładuje się system, po logu windows wyłącza się monitor, czarny ekran nic nie da się zrobić. Odinstalowałem sterowniki z trybu awaryjnego, zainstalowałem te poprzednie i znów to samo... Powiedzcie, co się mogło stać?

    Już daję info o systemie, za dużo nie wiem, bo to nie mój komputer i nie mam go teraz w zasięgu. Jutro będę usiłował go naprawić.

    Oto obiecane info w miarę możliwości:
    -winxp,
    -geforce 8500 GT,
    -1GB RAM,
    -zainstalowany DX9 (po sterownikach chciałem zainstalować 10tkę),

    Jak pomożecie to wam normalnie piwo postawię. :P

    0 2
  • #2 27 Gru 2010 23:36
    kapsel2105
    Poziom 21  

    Odpal w trybie awaryjnym i sprawdź ustawienia. Może jakoś przełącza Ci ekrany. Wyłącz wymuszoną obsługę TV, pozostaw tylko jeden ekran.
    Rozumiem że nie masz podłączonego TV.
    Czy twoja płyta posiada zintegrowaną grafikę? jeśli tak rozumiem że jest wyłączona w BIOSie.

    0
  • #3 27 Gru 2010 23:57
    yazoo4
    Poziom 8  

    Cytat:
    Odpal w trybie awaryjnym i sprawdź ustawienia. Może jakoś przełącza Ci ekrany. Wyłącz wymuszoną obsługę TV, pozostaw tylko jeden ekran.


    Jutro spróbuję.

    Cytat:
    Rozumiem że nie masz podłączonego TV.


    Nie
    Cytat:

    Czy twoja płyta posiada zintegrowaną grafikę? jeśli tak rozumiem że jest wyłączona w BIOSie.


    Nie wiem, sprawdzę. :P

    Monitor nie tyle się wyłącza, co świeci (zielone światełko, co znaczy że nie jest uśpiony), ale ekran jest czarny.

    Edit:
    Rozwiązałem problem, jakby ktoś miał podobny to pisze co zrobiłem:

    Odinstalowałem sterowniki nvidia i kartę, uruchomiłem ponownie system. Zainstalowałem sterowniki 177.83 i o dziwo po restarcie wszystko działało. Tak więc karta oki. Następnie zainstalowałem DX10. Amnesia śmiga, tekstury są ok wszystko działa. ;)

    btw Polecam wszystkim (zwłaszcza fanom horrorów) tę grę. Od strony technicznej jest może i niedopracowana, ale jak już ją się uda odpalić, to klimat genialny.

    0