Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć licznik energii - bezpieczniki przed czy za?

FlashSc 28 Dec 2010 08:28 13391 7
    FlashSc
    Level 9  
    Witam,
    Chciałem założyć podlicznik w garażu. Mam pytanie: czy ma być on podłączony do przewodów idących od bezpieczników czy od niego przewody mają iść do bezpieczników?

Jest to podlicznik czyli wcześniej znajduje się licznik dla całego zespołu garaży (wspólny).

Z bezpiecznikami jest OK tzn. są stopniowane.
    Jest główny licznik na zespól 10 garaży i przy nim na tablicy są bezpieczniki. Dalej leci jednofazowa instalacja na te 10 garaży i w garażu mam tablicę z bezpiecznikami - i jak do tej pory bez licznika.
    Chodziło mi właśnie bardziej o to czy ewentualne przepięcie (zwarcie) w garażu w przypadku gdy licznik będzie podłączony za bezpiecznikami w garażu nie ulegnie uszkodzeniu.
    krzysiekw121
    Level 13  
    Cytat usunąłem, jako nieistniejący. [retrofood]

Myślę, że dobór bezpiecznika zależy głównie od przydziału mocy i pomiarów pętli zwarcia aby zachować ochronę przeciwporażeniową. Proponuję zatrudnić elektryka z odpowiednimi uprawnieniami!
    kkas12
    Level 43  
    Witam!

Jak długo jeszcze będą się pojawiały rady wmawiajace, że wyłącznik nadmiarowoprądowy C20 jest selektywny w stosunku do wyłącznika B20. Jest to oczywista nieprawda. Zaś to jakie zabezpieczenia zadziałają w przypadku zwarcia nie jest zależne na pewno od przypadku, lecz od warości impedancji pętli zwarcia. Ona to bowiem decyduje o tym jaki prąd w trakcie zwarcia popłynie przez wszystkie zabezpieczenia umieszczone w tym torze. A czas zdziałania wyłącznika jest dokładnie taki sam (niezależnie od chrakterystyki) gdy popłynie przezeń prąd powodujacy SWZ w określonym czasie.
    Czyli prąd zwarcia o wartości 200A musi wyzwolić i zabezpieczenie C i siłą rzeczy również B. Tyle teorii.
    Natomiast w praktyce może być (i najprawdopodobniej jest) jeszcze gorzej, ponieważ krotnośc chrakterystyki B zawiera się w przedziale 3 do 5 zaś C w przedziale 5 do 10. Czyli równie dobrze mogą one się nawet prawie zazębiać.

A ingerowanie w istniejacy układ na odległośc bez jego dokładnej znajomości nie powinno mieć miejsca. Czyli nezbędny jest elektryk, który podejmie się wykonania po przeprowadzeniu wizji lokalnej, zaś po wykonaniu prac dokona sprawdzenia instalacji pozostawiając stosowne protokoły.
    krzysiekw121
    Level 13  
    Quote:
    Jak długo jeszcze będą się pojawiały rady wmawiajace, że wyłącznik nadmiarowoprądowy C20 jest selektywny w stosunku do wyłącznika B20.

Tak długo, dopóki nasze Państwo będzie tolerować grzebanie w instalacjach elektrycznych wszelkim glazurnikom, malarzom i całej rzeszy osób nie mających zielonego pojęcia o elektryce.
    zaj0nc00
    Level 11  
    Witam,
    ja do tego całego stopniowania dorzuciłbym jeszcze rozlącznik izolacyjny FR32A instalowany za licznikiem energii, a przed zabezpieczeniami obwodów. Natomiast wyłącznik nadprądowy S301 o odpowiednim amperażu (zachowującym stopniowania) zainstalowałbym przed licznikiem.
    Pytanie jest jeszcze czy w garażu jest jakaś różnicówka?
    I na pewno tak jak mówi kolega kkas12, bez wizji i elektryka nie grzebać samemu!
    Adamonter
    Level 13  
    Dodam, że jednak wyłącznik C w stosunku do wyłącznika B jest selektywny, ponieważ jest dużo droższy to przed podjęciem decyzji o jego zakupie trzeba dokonać selekcji wydatków. Ponadto B to jest jak Bolek, a C jak Celina, jeśli ktoś tego nie odróżnia to może ma z orientacją inaczej.
    Moderated By Łukasz-O:

Za wprowadzanie w błąd nagradzam kolegę ostrzeżeniem # 1.
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

zbich70
    Level 43  
    Adamonter wrote:
    jeśli ktoś tego nie odróżnia to może ma z orientacją inaczej.

Może samoorientację wartoby zacząć od sprawdzania dat postów na które się odpowiada. ;)
    kosmos99
    Level 38  
    Adamonter wrote:
    Dodam, że jednak wyłącznik C w stosunku do wyłącznika B jest selektywny, ponieważ jest dużo droższy to przed podjęciem decyzji o jego zakupie trzeba dokonać selekcji wydatków.

Akurat cena powinna być ostatnim kryterium do tego aby zastosować B czy C.
    Spotkałem się z różnymi opiniami, ale ceny nikt nie podawał jako powód.