Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka MIELE WPS4466 nie przestaje nabierać wody.

28 Gru 2010 19:37 2914 7
  • Poziom 9  
    Pralka MIELE W4466 po 2,5 roku eksploatacji w trakcie prania pobiera wodę ciągle. Na początku pojawiło się to po płukaniu - w ostatniej fazie cyklu. Po wyczyszczeniu sitka na zaworze oraz kilku tego typu zabiegach bierze wodę przez cały czas - od uruchomienia jakiegokolwiek programu. Doszło do tego, że zawór pozostawał otwarty nawet po wyłączeniu pralki! W trakcie pracy, przy zmianie przepływu wody na rozdzielaczu nastąpił duży przeciek - zawór nie zamknął się w trakcie zmiany ustawienia rozdzielacza i przepuściła uszczelka.
    Po rozebraniu, wyczyszczeniu (nie był zanieczyszczony) i powtórnym montażu układu rozdzielacz-przepływomierz oraz oczyszczeniu styków program prania uruchomił się właściwie - cykl prania - EXPRES. Przy następnym praniu po płukaniu z płynem (4 - na rozdzielaczu) nie zamknął się zawór. Zakręciłem zawór.
    Po wyłączeniu pralki (pralka w stanie OFF) i odkręceniu zaworu leci woda! Co to może być? Pomocy!
    Serwis Miele nie odpowiada (chyba sobie dłuższe święta zrobili;)).
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Na wejściu węża z wodą do pralki jest elektrozawór 1 lub więcej, który otwiera się pod wpływem napięcia , po włączeniu pralki .Jeśli woda wpływa bez uruchomienia pralki zawór jest zepsuty.
  • Poziom 9  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Tylko czemu raz działa a raz nie? Cy do wymiany jest cały wąż z zaworami?
    Czy to jest standardowa część , czy dedykowana (tylko Miele)?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Zawór jest na początku węża (przy podłączeniu). W pralce jest tylko przepływomierz i "rozdzielacz". Rozumiem, że chodzi o ten zawór?
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Nie znam tej pralki ,ale myślę że tylko sam zawór do wymiany .A w starych polarach to nawet można było się pokusić o naprawę ----przeczyszczenie i ewentualnie wymianę sprężynki odpowiedzialnej za zamykanie .Niestety w nowych często trzeba odwiedzić sklep.
  • Poziom 9  
    Na wężu są jakby 2 zawory szeregowo. Oba zatopione w masie. Jednak w "foremce" w której zatopione są te zawory jest wilgoć - woda pomiędzy ścianką "foremki" i masą. Czy możliwe że coś tam jest rozszczelnione?. Czy ta woda może mieć wpływ na losowe działanie zaworów? (np. jak podeschło przy zamkniętym zaworze to trochę podziałało, jak się zamoczyło to znów nie działa)?
    Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
    Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Jedynie co mogę doradzić to: jeśli jest mokro a w pobliżu są przewody z prądem to należy się tym zająć, bo może być gorzej---zwarcie!
    Proponuję dowiedzieć się w sklepie ile kosztuje nowy elektrozawór , lub komplet, jeśli nie ma w sprzedaży pojedynczych.
    Powodzenia
  • Poziom 15  
    A może jakieś zdjęcie to coś pomyślimy.
  • Poziom 9  
    Serwisant stwierdził mechaniczne blokowanie się zaworów układu Aquastop. Ponoć niezwykle rzadki przypadek. Sugerował, że coś musiało się tam dostać. Zalecił wymianę węża z układem elektrozaworów (koszt części ok. 500 PLN). Moje próby rzeczywiście potwierdziły zjawisko "zawieszania się" tych zaworów. Odkręciłem wąż, wyjąłem uszczelkę , sitko i zalałem domestosem. Wymusiłem otwarcie zaworów i znów zalałem domestosem.
    Po tej akcji zrobiłem 4 prania bez zakłóceń. Czyżby pomógł taki banał ?
    Swoją drogą , co może się dostać i zablokować te zawory co można zwalczyć domestosem? Na wlocie jest sitko, a na całej instalacji mam 2 filtry sznurkowe i filtr zmiękczający.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Z tego wynika, że od początku stanislaw1954 miał rację. Wielkie dzięki.