mirrzo napisał: maras77 napisał: Wg producenta temp spalin powinna być na mocy max 115 a ja mam ponad 140 i wymiennik nie nadąża odbierać ciepła - słychać na max mocy szum a w pompie bulgot -pojawiają się bąble pary.
Zatem masz źle wyregulowany kocioł.
Kocioł z zamkniętą komorą spalania i kondensacyjny, to dwa różne światy.
Dodano po 4 [minuty]:
W tej chwili jest wyregulowany wg zaleceń producenta, czyli ciśnienia na modulatorze i ilość pobranego gazu na godzinę.
Producent nie przewidział, że można mieć temp powietrza dolotowego 60-70 stopni. Mogę mu zejść poniżej parametrów regulacyjnych na modulatorze i nie będzie bulgotać i ilość gazu na godzinę, o którą zejdę będzie miarą oszczędności.
maras77 napisał: Potrzebuję mieć 60 stopni na sprzęgle. ..Niestety nie spotkałem pieca, który w takim układzie zapewniłby mi że temperatura powrotu będzie w zakresie kondensacji. Nie spotkałem się z piecem, który ma zmienną wydajność pompy obiegowej i sterowanie takie, aby powrót był w zakresie kondensacji.
Przy zasilaniu na poziomie 60C kondensacja występuje zawsze.
Najnowsze dziecko Termet ma pompę modulowaną.
A co do pieców, to żaden nie kondensuje

Zaletę taką mają tylko kotły

[/quote]
A czy ten Termet moduluje pompę tak, aby mieć zasilanie 60 a powrót 30 ?
U mnie woda wracająca z obiegów ma niską temperaturę, ale 100W pompa obiegowa bez modulacji w kotle powoduje, że ze sprzęgła wraca niewiele mniej, niż temperatura zasilania z pieca.
Ideałem by było, aby kociołek tak dobierał wydajność pompy, aby zasilanie było 60 a powrót 30.
EDIT:
Oczywiście wiem, że kociołek kondensacyjny będzie sprawniejszy od mojego starego ulricha z kominem koncentrycznym.
Tylko sprawność swojego ulricha z takim kominem oceniam na jakieś 95%. A ten zajefajny termet przy tych parametrach pracy wg katalogu ma sprawność jakieś 98 %.
A do ulricha mam każdą część zamienną, bo mam drugi kociołek, który kupiłem za 200 zł i regeneruje elementy.
A to porządny kociołek - w 10 letnim kociołku do wymiany są tylko niektóre uszczelki i łożyska.
I dla tych kilku % wymian się nie kalkuluje.
EDIT 2:
Podniosłem ciśnienie w instalacji z 0,5 bar na 1,5 i przestał bulgotać.
Wszystko zgodnie z termodynamiką.