Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Zafira B 1.9 CdTi 100KM , długo kręci ..:(

domel438 28 Dec 2010 21:55 11818 6
  • #1
    domel438
    Level 9  
    Chciałbym się przywitać gdyż jestem nowy na forum, więc WITAM!.:D . Mam problem z Zafirką z 2007r. , silnik 1.9Cdti 100 konny ,przebieg (autentyczny) 63000tyś km . I problem polega na tym że miałem ją uszkodzoną w komputer , nie paliła .Komputer odesłany do dobrego elektryka ,zrobił .Jednak dalej nie paliła , po wymienieniu jednego z przekaźników odpaliła .Tylko pali tak bo pali ..Musze ją kręcić 4-5s ..Znacznie dłużej niż zwykłe auto .. Nie wiem co może być powodem ..Dodam że autko ok. 1roku była przepychana gdyż się naprawiała .:D Czekam na sugestie .
  • #2
    wopor
    Level 32  
    Witam, sprawdż regulacje zaworów, zalej dobre paliwo i wybierz sie na dłuuuuuuga trase, daj sie jej wykazać :D , te silniki lubią odczasu do czasu wysokie obroty, układ paliwowy i wydechowy musi wrócic do normy, powodzenia.
  • #3
    domel438
    Level 9  
    No spróbuję tego .Tylko jutro trzeba jeszcze oponki zmienić .:) Zawsze lepiej później niż wcale .:D
  • #4
    georgio70
    Level 12  
    proponuje zacząć tradycyjnie.odczyt błędów podgląd wartosci przy uruchomieniu i wtedy możemy rozmawiać o dalszej naprawie
    na takie pytania jak =auto mi nie pali jakieś sugestie- odpowiedz jest jedna oddaj do kogoś kto diagnozuje
    jeżeli chcesz naprawić takie auto to się troche wysil i pomierz go bo w innym przypadku bedziesz wymieniał kupe rzeczy tworzył historie auta i popadał w coraz wieksze niepotrzebne straty finansowe
  • #5
    bartez844
    Level 20  
    he he dobra diagnoza sprawdzenie i bedzie ok
  • #6
    wsi0ck
    Level 1  
    Ja mam podobny problem... na zimnym czasami zapala od strzalu a czasami krece 4-7 sek. jak po rozgrzaniu postoi 4-6 godz. to jeszcze dluzej. Na cieplym zapala raczej ok 1-3 sek. w serwisie powiedziano mi, ze komp. nie wyswietla zadnych bledow, paliwo nie cofa sie, swiece zarowe sa ok... wiec gdzie tkwi przyczyna?
    akumulator jest nowy, silnik po uruchomieniu chodzi ladnie na 4, nie gasnie, nie szarpie, dobrze przyspiesza, nic nie kopci, silnik pracuje rowno i cicho (aktualny przebieg 130tys km. oryginalny). wymienilem filtr paliwa, powietrza, rozrzad, olej, sprawdzilem czujniki walu korbowego i walka rozrzadu, czujnik temp. silnika, przeczyscilem EGR (wszystko w serwisie opla) uzywalem STP do czyszczenia wtryskow i wciaz to samo. Auto chodzi jak zloto, pedzi 190km/h, zuzywa srednio 7L/100km, nie bierze oleju, nie ubywa mu plynow, nie ma przedmuchow tylko to zapalanie :( zamierzam sprawdzic/zregenerowac rozrusznik? potem wtryski na stol? ide dobrym tropem? moze ktos ma jakies sugestie?
  • #7
    bartez844
    Level 20  
    tak to można cały silnik wymienic daj na dobrą diagnostyke ciśnenie aliwa podczas rozruchu