Witam
Przeglądając ostatnio co niektóre konstrukcje tutaj, zmobilizowałem się do poskładania czegoś, co mogło by mi zastąpić poczciwego eltrona na imprezach. Mając dużo drobnych zalegających części, przystąpiłem do działań.
Założenia
Oryginalny wygląd, w miarę lekki, moc ok. 2X200W/4Ω, nie skomplikowany, no i tani.
Charakterystyka i Parametry urządzenia
Moc wyjściowa: 2X150W/4Ω, w mostku: 1X300W/8Ω
Czułość wejściowa: 0,7V, 10KΩ
Praca: Przełącznik - mostek/stereo
Opóźnienie załączania głośników, ochrona przed DC na wyjściu, odłączenie wyjść w przypadku zwarcia i wzrostu temp. powyżej 90 stopni.
Sterowanie wentylatorem w zależności od temperatury (max. obroty przy 60 stopniach).
Wskaźniki wysterowania LED z sygnalizacją CLIP.
Dwustanowy wskaźnik LED czerwony/żółty informujący o stanie pracy wzmacniacza. Czerwony - Zadziałanie zabezpieczenia, Żółty - gotowość do pracy.
Przełącznik: GND/LIFT, zwierający masę sygnału z przewodem ochronnym sieci energetycznej.
Obudowa
Obudowę wykorzystałem po uszkodzonym, chińskim wzmacniaczu, tak było w miarę tanio z mniejszym nakładem pracy i dobrym efektem wizualnym. Po nim zostały tylko gniazda głośnikowe speakon, wskaźniki wysterowania (zmodyfikowane) i mocowanie transformatora oraz gałki na potencjometry. Reszta została zamieniona na komponenty znacznie solidniejsze, obudowa wzmocniona kątownikami na tylnej ściance.
Końcówka mocy
To klasyczny układ holton na tranzystorach IRFP240/9240, przeróbka tego zestawu
http://www.advanceelectronic.pl/ (inventco.eu - link zmieniłem ponieważ nigdzie nie prowadził). Same płytki kupiłem tanio na aukcji.
Zasilacz główny i układ soft-startu
To również standardowa aplikacja, płytki ALTRONA.
Kondensatory filtracyjne 3X4700u/63V na szynę. Mostek z dużym zapasem 35A, przykręcony do obudowy. Transformator 2X40V AC - 500VA, także z dużym zapasem i dodatkowym uzwojeniem (zasilającym układy pomocnicze), dorabianym prze zemnie.
Układ sterująco-zabezpieczający
Jest to "pełno tranzystorowy" układ (za wyjątkiem regulatora obrotów wentylatora, który jest na LM350, projekt zaczerpnięty z forum) prosty, spełniający doskonale swoje funkcje, bez zbędnych wzmacniaczy operacyjnych itp. Przy jego projekcie wzorowałem się między innymi na diorze WS504 i PW9013. Jako wykrywacze zwarcia pracują transoptory PC817, po dwie sztuki na kanał. Wykrywają one spadki napięcia na rezystorach niskoohmowych w tranzystorach końcowych. Ponadto układ zawiera niestabilizowany zasilacz pomocniczy, zasilający przekaźniki wyjść, diody sygnalizacyjne i wysterowania oraz wentylator. Czujniki temperatury to wyłącznik bimetaliczny i termistor NTC umieszczony na radiatorach.

Układ odwracania fazy
Wykonany jest na dwóch wzmacniaczach operacyjnych OP07 i zasilany z głównego zasilacza wzmacniacza mocy.
Kosztorys
Obudowa: 150zł
Transformator: 148zł
"Gołe" pcb: 150zł (wraz z projektowaniem obwodu)
tranzystory: IRFP ok. 80zł
Resztę miałem.
Wzmacniacz jest jeszcze oczywiście w fazie testów, które przeszedł bez szwanku.

Gorzej z obciążeniem sztucznym, które nie wytrzymało pracy w mostku, nawet chłodzone wodą, co widać na zdjęciu

tylko potwierdzona pomiarami. Temperatura radiatora przy godzinnej pracy i obciążeniu 4Ω, nie przekraczała 60stopni.
Brak zdjęcia na początku - poprawione.
androot
Cool? Ranking DIY