Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic lcd TX-32le7p chassis GLP21M

firdy 30 Dec 2010 12:14 4956 20
    firdy
    Level 21  
    Witam wszystkich.
    Mam ww telewizor i wczoraj rano włączam a tu tylko pionowe bardzo cieniutkie i ciemne kreseczki na całym ekranie. Czy koś może mnie naprowadzić czy uszkodzony jest inwerter. Siedzi tam płytka o oznaczeniu 320wtc4lv5.2. Od czego zacząć ???
    Pomocy
    p.s. wiem że nie jestem z tego forum ale elektronikom zajmuje się od dawna
    Pozdrawiam
    rtv.service
    Level 28  
    No to Sylwester bez TV!
    Na poczotek: czy jest dzwiek?
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    Czy koś może mnie naprowadzić czy uszkodzony jest inwerter.

Nie, to nie inwerter. Zajmij się matrycą, zasilanie, sterowanie, itd.
    Ale pewnie skończy się wymianą matrycy, albo utylizacją.
    firdy
    Level 21  
    głosu nie ma pilot pracuje (włącza wyłącza). Może ktoś ma schemacik do tego? Paski kolorowe są szerokości piksela. Powtarzające się barwy podstawowe
    rtv.service
    Level 28  
    Schemat jest na "elektrodzie", morzliwe, rze jakijsz kondensator do wymiany, ale podejrzewam skonczysie wymiano main'a...
    satgal
    Level 40  
    Te oznaczenia to Tcon od wadliwej matrycy Samsunga typ LTA320WT a co jest w niej uszkodzone i jak udaje się to naprawić, czytaj posty np Sony KDL-32U3000 bo tam jest ta sama matryca z tą wadą.
    rtv.service
    Level 28  
    No tak, ale w tv niema terz dzwieku... Jerzeli by to byla matryca (co wlasciwie na to wsakzuje), to dzwiek by byl!
    satgal
    Level 40  
    Jak nie ma obrazu to nie trudno zgadnąć dlaczego brak dzwięku w panice pewnie wciśnięty jakiś klawisz na pilocie, te objawy nie mogą być powiązane z dzwiękiem.
    firdy
    Level 21  
    Sorki ale macie racje. Od początku chodziło mi o płytę Tcon. szukam postów o sonym ale nie mogę zapleść jakiegokolwiek schematu
    wypalony piksel
    User under supervision
    satgal wrote:
    Jak nie ma obrazu to nie trudno zgadnąć dlaczego brak dzwięku w panice pewnie wciśnięty jakiś klawisz na pilocie, te objawy nie mogą być powiązane z dzwiękiem.

A może być popsuta i matryca i main, zwłaszcza jeśli przeczytamy w kontekście, kto grzebie w telewizorze i jakie pytanie zadał przy w/w objawach.
    wypalony piksel
    User under supervision
    Przecież może być uszkodzone coś w torze od głowicy po tor fonii. Nie wiem dlaczego ma to być mniej prawdopodobne, od
    Quote:
    w panice pewnie wciśnięty jakiś klawisz na pilocie

Zapominasz, że grzebie w telewizorze człowiek który kompletnie się na tym nie zna.
    rtv.service
    Level 28  
    No tak, grzebie, ale tak jurz bylo pszed grzebaniem.
    Wlascziwie pszeswioteczna naprawa, raczej niema sensu, lepiej sie skupicz na czymsz dla duszy...
    firdy
    Level 21  
    Troszkę tam naprawiam. Taśmy jak to opisane w sonym raczej nie bo matryca podzielona na połowę. Czyli jedna strona by nie działała. Jakieś sugestie ??
    pozdrawiam
    wypalony piksel
    User under supervision
    Quote:
    Jakieś sugestie ??

Po Nowym Roku do Serwisu na diagnozę.
    A może będziesz miał szczęście i jakiś zabłąkany korek od szampana sam rozwiąże twoje dylematy. Prawda rtv.service? :wink:
    satgal
    Level 40  
    Kolega napisał że na całym ekranie są kolorowe pionowe kreski czyli sterowanie kolumnami jest a brak sterowania wierszami a za to odpowiada przerwane połączenie do tych drajwerów z boku szkła matrycy. W zależności która ścieżka ma przerwę to objawy będą inne, ja mogę tylko przypuszczać że przewę ma ścieżka zasilająca te drajwery. Ten post pokazuje gdzie szukać i jak przyczyny a były wcześniej posty z objawami takie jak ma teraz kolega. Czyli wpisać typ matrycy i wyszukać pasujący post.
    lamer.
    Level 33  
    firdy wrote:
    wiem że nie jestem z tego forum ale elektronikom zajmuje się od dawna

Wiele Ci nie pomogę, bo zajmuje się elektroniką, nie "elektronikom" ale to mi pachnie matrycą.
    firdy
    Level 21  
    A mam pytanko jakim napięciem zasilane są drivery poziome ????
    rtv.service
    Level 28  
    firdy wrote:
    A mam pytanko jakim napięciem zasilane są drivery poziome ????

A gdzie one so????
    firdy
    Level 21  
    Temat zakończony. Uszkodzony Tcon po wymianie wszystko śmiga.
    Pozdrawiam wszystkich .