Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.

mastahyo 30 Gru 2010 21:12 6956 12
  • #1 30 Gru 2010 21:12
    mastahyo
    Poziom 8  

    Witajcie! Chcę się dowiedzieć czy dobrze podłączyłem przewody do balastu i lampy sodowej 100W. O to zdjęcie!
    Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.
    Proszę o odpowiedzi! :)

    0 12
  • #2 30 Gru 2010 22:00
    35mario1
    Poziom 26  

    Narysuj schemat, a swoją drogą gdzie jest TUZ ?

    0
  • #3 30 Gru 2010 22:14
    mastahyo
    Poziom 8  

    Proszę
    Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.

    TUZ? Przepraszam ale ja i elektryka to ...;/

    0
  • #4 30 Gru 2010 22:37
    35mario1
    Poziom 26  

    Ten element, na którym jest schemat to "dławik" (balast), a przez niego prąd płynie do lampy sodowej. Lecz aby nastąpił jej zapłon, konieczny jest impuls wysokiego napięcia wygenerowany przez TUZ (tyrystorowy układ zapłonowy) na twoim schemacie narysowany pod "dławikiem" z kolorami przewodów (dla lampy AVS100:black, blue, red). Jeśli wykonasz połączenia zgodnie z tym schematem lampa się zapali. Zwróć również uwagę na przewód "fazowy" idący do "żarówki", a szczególnie na jakość izolacji z racji występowania impulsów o napięciu ok. 3 kV

    0
  • #5 30 Gru 2010 22:45
    mastahyo
    Poziom 8  

    I właśnie tu jest problem... ponieważ dla mnie ten schemat jest ciężki do odczytania. Co do izolacji to wszystko jest przez kostki łączone i kable sa 1.5mm mają więc o to się nie boje:)I mam pytanie czy to zdjęcie co zamieściłem czy przewody tam są dobrze połączone gdyż korzystałem z innego schematu niż jest podany na stateczniku. I z góry mówie że elektryka to ciężko u mnie :( a tak wszystko wygląda;
    Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.

    0
  • #6 31 Gru 2010 15:49
    mastahyo
    Poziom 8  

    Witam! Zmieniłem podłączenie. Czy teraz jest dobrze?
    Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.

    0
  • #7 31 Gru 2010 16:24
    remik_l
    Poziom 29  

    Wygląda, że układ zapłonowy jest dobudowany do dławika. Odepnij wszystkie przewody i wstaw zdjęcie tego opisu.

    Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.

    Jedno jest pewne, przewód fazowy do żarówki musi być w specjalnej izolacji ze względu na napięcie potrzebne do zapłonu żarówki.

    0
  • #8 31 Gru 2010 16:33
    mastahyo
    Poziom 8  

    Proszę bardzo:)
    Lampa Sodowa 100W. Czy dobrze podłączone przewody.


    A tutaj jest temat z tym samym ukladem co ja mam i wszystko jak jak u mnie, kable itp. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1760314.html#8476318

    Tyle że ja po prostu podłączyłem jak tam jest napisane i w ostantim poście z poprawkami. Lecz wolę się upewnić zanim podłącze do prądu gdyż 3x korki juz poszły.

    EDIT: Widzę że to samo miasto :)

    0
  • #9 31 Gru 2010 17:09
    remik_l
    Poziom 29  

    Od lewej
    1.Faza zasilania
    2.Neutralny zasilania
    3.Ochronny zasilania oraz ochronny lampy
    4.Przewód fazowy na trzonek oprawki żarówki (w specjalnej izolacji)
    5.Neutralny z gwintu oprawki

    Zachowaj kolorystykę przewodów odpowiednią do ich przeznaczenia.

    0
  • #10 31 Gru 2010 17:11
    mastahyo
    Poziom 8  

    Dobrze. Ale w takim razie powiedz mi czy dobrze jest to podłączone. Bo widzę że tak. lecz wolę się upewnić!

    0
  • #11 31 Gru 2010 17:15
    remik_l
    Poziom 29  

    Ja nie wiem jak podpiąłeś drugie końce przewodów. Jak zrobisz tak jak napisałem to będzie dobrze.

    0
  • #12 31 Gru 2010 17:20
    mastahyo
    Poziom 8  

    Drugie końce ? Mówisz o wtyczcce? tam akurat wiem że jest dobrze :) wszystko jest kolorami podpinane tak jak napisałeś:) Powiedz mi czy to jak widzisz jak jest podłączone to czy jest dobrze? Bo jak tak to wszystko powinno działać. Z góry dzięki za pomoc.

    0
  • #13 31 Gru 2010 17:31
    remik_l
    Poziom 29  

    Jeśli jest tak jak pisałem to będzie działać.
    Jak rozwiązałeś zapalanie lampy, chyba nie wkładaniem i wyjmowaniem wtyczki z gniazda ?

    0