logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eizo 21'' T962 - czy brzęczenie monitora może prowadzić do awarii?

Adinfo 11 Paź 2004 12:15 3249 9
REKLAMA
  • #1 905566
    Adinfo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam

Od kilku dni jestem posiadaczem monitora 21' Eizo T962, który ma wyśmienite parametry (np. 1600x1200=104Hz, 2048x1536=80Hz), jest to tzw. leżak magazynowy, ma około 2 lat, był włączany jedynie w celu sprawdzenia, tu jest jego specyfikacja: http://www.eizo.com/support/discontinued/crt/t962.asp Udało mi się go kupić za 1000zł. Cena była bardzo atrakcyjna a sprzedawca pewny, posiada on kilka takich monitorów. Mam pytanie dotyczące brzęczenia wydawanego przez ten monitor i czy warto się tym przejmować. Chodzi o to że nawet z przodu monitora podczas normalnej pracy słychać lekkie brzęczenie (prawdopodobnie jakiś transformator itp.) Mam w miarę cichy komputer więc słyszę to dość wyraźnie, brzęczenie nie jest aż tak uciążliwe ale trochę się tego obawiam czy może to z czasem nie spowodować jakiejś awarii, jeżeli włączę białe tło na całym ekranie to brzęczenie jest trochę bardziej wyraźne, podobny dźwięk wydaje mój 21' calowy telewizor Curtis, przypomina to odgłos wydawany przez dyski twarde Caviara, wolę zapytać zanim coś nawali, mam miesiąc na sprawdzenie tego monitora i ewentualną reklamację, wg. sprzedawcy niektóre większe monitory CRT wydają taki dźwięk. Czy taki monitor Eizo może mieć tendencję do tego typu zjawiska ? Poza tym co do jakości i działania monitora nie mam zastrzeżeń. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 905609
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    W/g objawów jakie tu podałeś, nie mają bezpośredniego wpływu na uszkodzenie. Jednakże te "brzęczenia" jak to określiłeś, z czasem się nasilą, więc lepiej teraz temu zapobiec. Masz rację, to rdzenie, ale też mogą to być niepodokręcane osłony-ekrany metalowe. Po rozkręceniu obudowy monitora bez problemu uda Ci się okreścić co jest powodem takiego "brzęczenia". Rdzenie posklejać, wkręty dokręcić. Jak nie masz doświadczenia, to lepiej dać to do naprawy fachowcowi, myślę, że za taką usługę nie zapłacisz wiele.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 906228
    Adinfo
    Poziom 12  
    Teraz dopiero jestem w domu i mogę opisać dokładnie to zjawisko, nawet jeżeli ekran przyciemnie całkowicie (kontrast, jasność) jest wtedy całkowicie czarny - brzęczenie i tak występuje, jeżeli jest białe tło oraz kontrast i jasność są ustawione na maksimim brzęczenie staje się większe. Zastanawiam się czy może robić to lampa kineskopowa, bo jeżeli tak to mam pewne obawy, ale obraz jest stabilny i wszystko wygląda dobrze. Jak na razie to poczekam z otwarciem monitora bo mam na to trochę czasu (gwarancja rozruchowa) nie wiem czy warto go wysyłaś zpowrotem skoro można coś takiemu samemu naprawić, monitor jest jak powiedziałem wcześniej nowy (uruchamiany do sprawdzenia, momi iż leżał na magazynie blisko 2 lata). Ale jednak jak by nie było to jeżeli to brzęczenie słychać z odległości 2m jak sie wsłucham to znaczy że jednak trzeba coś z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 906433
    _PREDATOR_

Ocena: 2306
    Skoro monitor jest na gwarancji, to reklamuj to, usterkę usuną na własny koszt. Lepiej sam nie ruszaj, a nóż - licho nie śpi. W ostateczności też możesz poprosić by obniżyli cenę zakupu, o kwotę, którą Ty poniesiasz w związku z usunięcia tej wady. Nie czekaj z tym.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #5 906643
    Adinfo
    Poziom 12  
    Rozmawiałem właśnie na gadu ze sprzedawcą tego monitora i powiedział po moich wyjaśnieniach że wymieni na inny, powiedział że ma w domu aktualnie podpięty monitor tej samej serii z tej samej dostawy i od kilku dni na nim pracuje, więc nie będzie problemu. Poprosiłem go też o sprawdzenie czy u niego się coś takiego nie dzieje, powiedział że słyszy lekkie brzęczenie ale tylko wtedy jak się nad tym monitorem nachyli i przysłucha. Więc nie ma problemu. mam jeszcze trochę czasu bo dopiero w następną sobotę będę mógł go wymienić. Tak więc przysłuchując się temu co to może brzęczeć wynikło że jest to transformator w pobliżu dwóch tranzystorów z radiatorami, jest to największy transformator nie licząc trafo-powielacza, ale nie mam zamiaru w tym grzebać, przypuszczam że na 10szt. jakie posiada mogło się coś takiego przytrafić. Na kogoś musiało wypaść...
  • #6 906672
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    cichego brzęczenia się nie obawiaj bo takie dźwięki wydają cewki odchylające,a to u ciebie wydaj mi się że w gałęzi B+ jest jakiś podeschnięty kondek.raczej sam nie znajdziesz.taki kondek może sporo szkody w niedalekiej przyszłości narobić więc nie zastanawiaj się tylko wymieniaj.
  • #7 908387
    Adinfo
    Poziom 12  
    Dźwięk który słychać jest podwójny, jeden to typowe brzęczenie, a drugi to faktycznie taki dźwięk jaki czasami kondensatory mogą wydawać, pisku nie słychać ale zato lekkie syczenie (podobny dźwięk do lasera ze StarTreka) wydaje mi sie że może się to objawić usterką może nie zaraz ale z czasem. Skoro siedząć przed monitorem to słysze to nie jest całkowicie norlmalne. Ten monitor działa zaledwie kilka dni (wcześniej leżał przez blisko 2 lata) mam go włączony po kilka godzin bez przerwy i to właśnie zaczyna wychodzić, w ten piątek mam możliwość oddania tego monitora i dostane w zamian kolejny, który aktualnie pracuje i został sprawdzony, więc nie powinno być problemu. Wszyskie te monitory z tej serii zostały przywiezione z Niemiec z hurtowni, są nowe i faktycznie warte swojej ceny, a z kolei wiem że elektrolity mają tendencję do wysychania i nawet na dorbych płytach głównych do komputerów np. w Abitach były z tym problemy i doprowadzało to do uszkodzenia tych podzespołów i całej reszty. W tej chwili to jestem pewny że raczej lepiej wymienić cały monitor niż grzebać bo skoro jest taka możłiwość to nie będe czekał. Dzięki za posty.
  • #8 1800994
    AZET13
    Poziom 2  
    Witam mam dokładnie taki sam problem jak kolega (im jaśniej tym głośniej) mam również możliwość wymiany na inny egzemplarz (sprzęt jest używany) czy nie zastanawiać się i wymienić czy to nic groźnego i typowe w używanych monitorach pozdrawiam Arkadiusz
  • REKLAMA
  • #9 1801079
    ogryz
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli masz możliwość wymiany to nie ma się nad czym zastanawiać. Jeśli możesz to sprawdź nowy monitor zanim go weźmiesz. Przeczytaj dokładniej poprzednie posty.

Pozdrawiam.
  • #10 1801244
    Adinfo
    Poziom 12  
    Mój monitor Eizo T962 brzęczał cały czas, zaraz po zakupie (mimo że był całkowicie nowy) ale jako leżak magazynowy był nieużywany przez około 2,5 - 3 lat. Wraz ze zmianą rozdzielczości i jasności brzęczenie było różne. Siedząc z przodu przed monitorem przy cichej muzyce było ono dość głośno słyszalne, po opiniach na forum postanowiłem zapytać sprzedającego (gość z Krakowa) o możliwość wymiany na inny, zamieniłem go i dostałem drugi. Od tej chwili mam spokój i nic takiego w nim nie występuje, jestem z niego bardzo zadowolony. Sprzęt jest w pełni profesjonalny i posiada wiele możliwości. Był i jest to jeden z najlepszych monitorów CRT tej klasy. Widać że różne egzemplarze albo brzęczą albo nie, może miałeś pecha i dostałeś ten monitor, który wcześniej zwróciłem, ale raczej mało prawdopodobne. Co do przyczyn brzęczenia powinieneś się udać do jakiegoś dobrego serwisu i poprosić o zbadanie tej usterki, może ona nie mieć wpływu na samo działanie monitora ale po jakimś dłuższym czasie może wystąpić awaria, ale nie rezygnuj z możliwości wymiany jeżeli taka jest. Samemu można to sprawdzić ale jest to bardzo trudne i ryzykowne ponieważ wiele elementów może brzęczeć i trudno stwierdzić, który to jest.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Eizo 21" T962, będący leżakiem magazynowym i nowym sprzętem po około 2 latach nieużywania, wydaje charakterystyczne brzęczenie, które nasila się przy jasnym, białym tle i maksymalnych ustawieniach kontrastu oraz jasności. Brzęczenie pochodzi prawdopodobnie od transformatora lub cewek odchylających, a także może być związane z kondensatorami elektrolitycznymi, które mogą wydawać syczenie lub lekkie piski. Choć dźwięk ten nie wpływa bezpośrednio na natychmiastową awarię, istnieje ryzyko pogorszenia się stanu podzespołów i potencjalnej usterki w przyszłości. Zaleca się rozkręcenie obudowy w celu zlokalizowania źródła brzęczenia, dokręcenie wkrętów lub sklejenie rdzeni cewek, jednak bez doświadczenia lepiej powierzyć to serwisowi. W przypadku gwarancji wskazane jest skorzystanie z wymiany monitora na inny egzemplarz, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników, którzy po wymianie nie odnotowali problemu. Brzęczenie jest typowe dla niektórych egzemplarzy tej serii i może wynikać z wyschnięcia elektrolitów lub luźnych elementów mechanicznych w transformatorach i cewek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA