Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaria radia jvc kd-r402? czy wina głosników clarion??

Xebap 31 Dec 2010 18:01 1538 2
    Xebap
    Level 13  
    Witam!!
    Od ponad roku mam zamontowane w aucie radio JVC KD-R402 i podłączone do niego 2-drożne głośniki Clarion SRE1321R , dzisiaj po 4 dniowej przerwie odpaliłem z rana radio i cisza.
    Głośniki ledwo co słychać, w obu głośnikach słychać tylko te wysoko tonowe ale minimalnie, prawy trochę głośniej od lewego, wcześniej wszystko chodziło bez problemów.
    Głośność radia mam ustawione na 17 w skali do 50, żeby przypadkiem czegoś nie uszkodzić po ok. 1 min radio całkowicie wyłączyłem.
    Czy to jest jakaś usterka radia, głośników?? czy np: jest taka możliwość aby ostatnie mrozy w jakiś sposób przymroziły głośniki tak że te przestały działać?
    trance84
    Level 28  
    Jest to śmieszne ale jest taka opcja.
    Jeżeli było dużo wilgoci w drzwiach lub skraplała sie para wodna na głośnik to jest szansa że przymarzła cewka do magnesu.

Jak to sprawdzić ?
    jeżeli możesz to zdemontuj grill czytaj osłonę głosnika i spróbuj delikatnie ale z siłą ruszyc membraną.
    Jeżeli będzie się przesuwać bez większych oporów to coś z radiem ew z instalacją nie tak lub zobacz czy nie masz att czyli wyciszenia na radiu włączonego.

A jeżeli będzie sie cieżko przesuwać lub prawie wcale to ogrzej to miejsce tzn środek głośnika suszarką lub dmuchawą elektryczną i zobacz czy puści.

Tylko nie puść głośników z dymem.

Bo nie wierzę że ci głośniki padły z dnia na dzień .
    Xebap
    Level 13  
    Witam!!
    Trochę późno, ale odpowiadam, aby móc zamknąć temat.
    Głośniki chyba jednak przymarzły, po nagrzaniu wnętrza auta i po około godzinnej podróży najpierw zaczął działać lewy głośnik a po jakiś 15min prawy.
    Od tamtej pory głośniki i radio chodzą bez zarzutu.