Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z płytą główną: ASUS P5B Premium

Rambo32 01 Sty 2011 15:37 1847 5
  • #1 01 Sty 2011 15:37
    Rambo32
    Poziom 11  

    Witam

    1,5 roku temu kupiłem sobie zestaw następującej konfiguracji:

    Płyta Główna: ASUS P5B Premium
    Procesor: Intel E5200
    Pamięć Ram: 2x1Gb Patriot Extreme
    Karata graficzna: ASUS Ati Radeon 4670 512 Mb
    Dysk: Seagate 500Gb SATA II 32Mb
    Zasilacz: Xilence 550 W
    Chłodzenie: Boxowe
    System: Windows Professional X64 MSDNAA

    Nie dawno dostałem od brata następujące części:

    Procesor: Intel Q8200
    Pamięć Ram: 2x2Gb AData
    Chłodzenie: Fortis He 1225

    Pytanie:

    1. Nie wiem dlaczego ale dysk wykrywa mi tylko w dwóch portach SATA nawet po resecie pamieci CMOS..
    Czy to może być wadliwa płyta ? Czy po prostu zasilacz... Testowałem to na pierwotnej konfiguracji oraz na nowej z Q8200

    2. Gdy włożę procesor Q8200 nie mogę ustawić FSB na pamięciach 800Mhz bez podkręcania procesora a po wybraniu ~850Mhz przy 6Gb ramu komputer nie startuje
    Czy warto dokładać do 4Gb pamięci 2Gb ? Z komputera korzystam bardziej na Studia ale lubię się bawić w Photoshopie a czasem nawet w Sony Vegasie

    3. Mam jeszcze gdzieś w szafie odłożoną kartę dzwiękową Sound Blaster Live , czy warto ją montować , słyszałem że zintegrewane karty dzwiękowe nie są zbyt dobre ?

    4. To już raczej problem związany z konfiguracją. Poprostu jak zahibernuje Windowsa 7 to komputer zawsze włącza się o 3 w nocy... Nie wiem gdzie to może być ustawione
    Chyba że to jakieś skoki napięcia...

    Pozdrawiam :)

    0 5
  • #2 01 Sty 2011 15:42
    kajoj6661
    Warunkowo odblokowany

    robiłeś aktualizację biosu?

    0
  • #3 01 Sty 2011 15:50
    Rambo32
    Poziom 11  

    Mam fabryczny Bios z 07/14/08 czyli wersja BIOS 1102 zrobić update ? na Bete ?
    Czy będę musiał wgrywać system jeszcze raz ?

    0
  • #4 01 Sty 2011 16:11
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Rambo32 napisał:
    1. Nie wiem dlaczego ale dysk wykrywa mi tylko w dwóch portach SATA nawet po resecie pamieci CMOS..
    Czy to może być wadliwa płyta ? Czy po prostu zasilacz... Testowałem to na pierwotnej konfiguracji oraz na nowej z Q8200

    Manual płyty głównej, strona 2-26.

    0
  • #5 01 Sty 2011 16:15
    tronic1
    Spec od komputerów

    Jakie FSB ustawiasz dla nowego procesora ? Jeżeli chodzi o dyski to jeżeli ten sam dysk nie jest wykrywany na wszystkich portach SATA to raczej nie wina zasilacza. Jako że te porty były raczej nie używane proponuję ( przy wyłączonym komputerze oczywiście ) przemyć styki portów. Po aktualizacji biosa nie ma potrzeby przeinstalowania systemu.

    0
  • #6 01 Sty 2011 19:27
    Rambo32
    Poziom 11  

    Ok to spróbuje przeczyścić styki , a jeszcze jest tak że jak podłączę kilka urządzeń pod USB to nie wykrywa mi Napędu DVD-RW.

    W Biosie mam wszystko na AUTO
    tzn:
    FSB 333Mhz

    A jeszcze mam komunikat w biosie że dostępna pamięć to 5120 Mb przy kościach mających 6 Gb ...

    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Tia.. zrobiłem aktualizację biosa po czym wyświetliło się Checksum error , włożyłem płytę od płyty głównej .... Efekt: Komputer non-stop się resetuje nie da rady nawet do biosa wejść

    Aktualizowałem przez ASUS Update

    Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

    Hmm to teraz chyba tylko mnie serwis czeka i tak miałem z tą płytą jechać..
    Dzięki za pomoc.. aczkolwiek chciałbym jeszcze odpowiedzi na 3 pytanie :)

    0