Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

cd w aucie --- cos jest nie tak

nebo 11 Paź 2004 14:52 1791 12
  • #1 11 Paź 2004 14:52
    nebo
    Poziom 16  

    witam....

    mam poważny problem,,, a mianowice następujący ... w załączniku jest schemt znaleziony na forum który ma za zadanie dostosować napięcia z akumulator do napięć które pozwolą bezpiecznie działać cdromkowi w autku.... wszystko głównie rozchodzi się wokół tego że napięcia na wtyczce są prawidłowe przewody we wtyczce są prawidłowo podpięte (12-masy, i 5-do masy) jak na schemacie tyleże cdrom się wysunie wunie coś tam w środku zabuczy i na tym się skończy .... nic nie gra ...

    prosiłbym podpowiedzcie co może być nie tak albo z cd romem albo z układem bo mi się pomysły kończą....

    0 12
  • #2 11 Paź 2004 15:06
    Adi24
    Poziom 20  

    Hmm..., zamiast tego stabilizatora 12V to dałbym diode zenera z tranzystorem, gdyż ma za niskie napięcie wejściowe potrzebne do poprawnej stabilizacji.
    Czy mierzyłeś napięcia wyjściowe w tym układzie po podłaczeniu cd-romu?
    A może napęd po prostu jest uszkodzony i nie czyta płyt.

    0
  • #3 11 Paź 2004 19:24
    Morthyr
    Poziom 14  

    To ja powiem tak, pomagalem koledze wykonac ten uklad i musialem przelutowac wszystko ponownie poniewaz troszke zle to zlutowal. Ale cd-rom chodzil wlasnie tak jak mowisz jak podpinalismy go pod jakis zwykly zasilacz 12 V, mial za maly prad i cd-rom tylko migal diodką i "zakrecal", ale po chwili gasl nawet sie nie wysowal, ale jak podpielismy go do akumulatora samochodowego to chodzil idealnie, smigal az milo i muzyczka tez grala dobrze.

    0
  • #4 12 Paź 2004 16:48
    nebo
    Poziom 16  

    Adi23 napisał:
    Hmm..., zamiast tego stabilizatora 12V to dałbym diode zenera z tranzystorem, gdyż ma za niskie napięcie wejściowe potrzebne do poprawnej stabilizacji.
    Czy mierzyłeś napięcia wyjściowe w tym układzie po podłaczeniu cd-romu?
    A może napęd po prostu jest uszkodzony i nie czyta płyt.


    właśnie w tym problem ze cd rom działa (podłączałem do kompa i działa) mierzyć też mierzyłem i wszystkie napiecia sąw pożadku...

    a mam jeszcze pytanko czy jak idzie sygnał za cd romu do karty dzwiękowej z pominięciem taśmy (tej wielo-żyłowej) nie musi przejść jeszcze przez jakiś przetwornik aby żeby dzwięk sie wydobył ????

    0
  • #5 12 Paź 2004 21:58
    Morthyr
    Poziom 14  

    My podlaczylismy CD-ROM do radia przez wyjscie sluchawek od CD'ka. Wydaje mi sie ze nie powinien skoro wystarczy doprowadzic do niego odpowiednie napiecie, wsadzic plytke i podlaczyc sluchawki do niego i gra normlanie, a wiec wydaje mi sie ze karta dzwiekowa robi tu tylko jako wzmacniacz i ostatecznie "przerabia" dzwiek np: na "5.1" itp.

    0
  • #6 29 Paź 2004 15:00
    Programator
    Poziom 11  

    To jaki jest problem - obraca dobrze , czy nie ?
    Skoro odtwarza w kompie to znaczy bebechy sprawne. Różnica jest taka, że w aucie bierzesz sygnał z wyjścia słuchawkowego i ono MUSI być sprawdzone - podłącz słuchawki i wciśnij PLAY (najlepiej kiedy CD jest w kompie.
    Jeśli spawne, problem jest (jak wyżej opisano) w zbyt dużym spadku napięcia po podłączeniu CD-ka do ww. układu. Odpowiedź znasz - patrz wyżej - sprawdź napięcie POD OBCIĄŻENIEM. Musi być w granicach przyzwoitości +_ 10%. Miałem gdzieś kilka prostrzych układów - jak stwierdzisz, że to układ daj znać - poszukam.
    Mam CD odpalonego w wieży AUDIO i chodzi bez zarzutu.
    Programator :)

    0
  • #7 30 Paź 2004 07:04
    nebo
    Poziom 16  

    dzieki koledzy ale z tym cd-romem juz nie jest problem gyż po kilku godzinach prób i sztukowania i podłączenia drugiego cd-roma ponownie sprawdziłem wyjście słuchawkowe w pierwszym cd-romie i odziow niewiadomo zkąd ale zaczoł działać ... przy tum układzie dodałem masywniejsze radiatory i zauwarzyłem ze cd-rom kręci śię jakoś szybciej ... niewiem może przez to a może przez coś innego zaczeło działać ...

    p.s. dzięki za wszystkie rady z waszej strony ....
    p.s. jak będziecie mieć jakieś problemy tym układzikem albo z cd-romem w aucie to piszcie coś razem wymyślimy....

    0
  • #8 31 Paź 2004 13:11
    trumnica
    Poziom 16  

    Ja mam troszkę inny problem. Zasilanie zrobiłem poprzez 2 stabilizatory na 5 i 12 v. Wszystko śmiga dobrze tylko są jakieś zakłócenia. Coś mi piszczy i świszczy tak jakby zakłócenia od silniczka. Dałem kondensator 2 kondensatory po 1000 micro na wejściu napięcia do cdeka i podciągnąłem dodatkową masę. Troche wytłumiło ale nie do końca. Aha jak cd podpinam w autku z innego zasilacza albo akumlatora to jest idealnie(no ale nie zamierzam jeżdzić z dwoma akumlatorami :twisted: ) . Pomóżcie.

    0
  • #9 31 Paź 2004 14:46
    nebo
    Poziom 16  

    trumnica napisał:
    .... Wszystko śmiga dobrze tylko są jakieś zakłócenia. Coś mi piszczy i świszczy tak jakby zakłócenia od silniczka. Dałem kondensator 2 kondensatory po 1000 micro na wejściu napięcia do cdeka i podciągnąłem dodatkową masę. Troche wytłumiło ale nie do końca. Aha jak cd podpinam w autku z innego zasilacza albo akumlatora.....



    miałem coś takiego juz w aucie to buczenie ti od alternatora (prądnicy) próbowałem tłumić kondesatorami ale nic to nie pomogło ... szkoda pieniedzy w sklepach są gotowe filtry do takich zakłuceń... szkoda się męczyć ....

    0
  • #10 31 Paź 2004 15:17
    trumnica
    Poziom 16  

    Problem w tym ze u mnie to tak świszczy nawet jak autko nie pali a i u mnie jest prądnica( stary malczak).

    0
  • #11 01 Lis 2004 08:00
    nebo
    Poziom 16  

    skoro to nie prądnica to mogę ci powiedzieć tyle ze to musi byćw radiu coś rąbnięte (możliwie że na końcówce mocy ale nie jestem przekonany (czyt. specem))

    no to tyle radę zapytaćspecjalisty z działu o radyjkach....

    0
  • #12 17 Lis 2004 22:28
    Dominik1972
    Poziom 15  

    a... czy jest mozliwosc podłaczenia CD zamiast do słuchawek do radia w samochodzie
    nie mam tam wejscie AUX to pioneer kasetowy...
    fajnie by było słychac w głosnikach wzmocniony dzwiek przez radio

    0
  • #13 24 Lis 2004 08:34
    Programator
    Poziom 11  

    Jest oczywiście takie rozwiązanie - specjalna kaseta przejściówka z kabelkami. Wkładasz kasetę, włączasz magnetofon (zakładam że jest) i słuchasz. Wada - można w ten sposób zajechać magnetofon. Nie polecam. Chociaż jak Ci nie zależy, bo masz np. lekko używany - to może być.
    Jeśli masz TYLKO radio można się wpiąć w przedwzmacniacz, ale nie w każdym typie i z reguły trzeba odłączyć stopnie "radiowe" - nie dla mnie, zbyt skomplikowane. Są inne tańsze rozwiązania (np. używany wzmacniacz samochodowy).
    Programator :)

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo