Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

buderus logamax U054-24 + RC35 - błąd EC 256

george2m 02 Jan 2011 22:37 4582 7
    george2m
    Level 10  
    Dzień dobry,
    w nieregularnych odstępach czasu (co 1,5 - 2 miesiące) pojawia się błąd EC (na kotle) EC 256 na regulatorze RC35. Po resecie (na kotle) system działa ok. W instalacji wymieniono płytę główną kotła - niestety następnego dnia po wymianie błąd się powtórzył. Na wszelki wypadek "przetrasowałem" łączówki oraz wtyczkę kodową (zgodnie z sugestiami serwisówki) ale obawiam się, że problem powróci. Z elementów dodatkowych instalacja zawiera czujnik pogodowy oraz dodatkowy czujnik temp. wewnętrznej a także zasobnik c.w.u. Może któryś z szacownych kolegów forumowiczów zetknął się w swojej praktyce z podobnym zachowaniem kotła ?
    jaqb_s
    Level 13  
    Witam
    Czy masz instrukcję serwisową i algorytm postępowania w przypadku takiego błędu?
    Pozdrawiam
    george2m
    Level 10  
    Serwisówka mówi o:
    "Sprawdzić połączenie UBA oraz BC10 jak i pozostałe połączenia wtyczkowe
    Usunąć problem połączenia, ostatecznie wymienić UBA lub KIM"

oraz:

"Właściwie umieścić, pomierzyć, ew. wymienić wtyczkę kodującą."
    a także:
    "Sprawdzić, czy nie poluzowały się styki elektryczne, przewody zapłonowe, w razie
    potrzeby wymienić płytę główną"

To co wykonano to:
    Sprawdzenie braku "luzu" na połączeniach.
    Wymiana płyty głównej

Po wymianie płyty błąd się powtórzył.
    Po wystąpieniu błędu sprawdzono połączenia oraz "przetrasowano" płytkę kodową.
    george2m
    Level 10  
    jaqb_s - dziękuję za podpowiedz. Mam jeszcze kilka pytań jeśli można:
    Czy algorytm dla U052 można zastosować do U054 ?
    Czy "czujnik zasilania" wymieniony w algorytmie to czujnik temp. zasilania ?
    Jak należy rozumieć "niskoomowe połączenie pomiędzy stykiem 12 a elektrodą jon. (od strony płomienia) ?
    Jak należy interpretować zapis: " sprawdzić rurę odprowadzającą spaliny" ?

Wskazówka na końcu powinna raczej informować o konieczności wymiany kotła :-)

Widzę że sprawa nie jest taka banalna jak to wyglądało na początku.
    Dodam, że usterka pojawiła się po 1 roku niezbyt intensywnej pracy kotła. Wygląda mi to na jakąś wadę fabryczną niestety...cóż będę się dalej męczył z tym kotłem. Dodam że jest to kolejna usterka tej instalacji - wcześniej wymieniono RC35 ponieważ kocioł przestał się komunikować ze sterownikiem.

Pozdrawiam
    jaqb_s
    Level 13  
    Rozmawiałem ze znajomym, miał podobny przypadek, nie pomogła wymiana płyty, trzeba dokładnie spiąć płytę główną i UBA oraz okablowanie - zakładam że zostało to wykonane dokładnie - ale proponuję jeszcze raz dokładnie sprawdzić połączenie UBA.
    W przypadku o który słyszałem pomogła dopiero wymiana całego okablowania. Generuje to kolejne koszty, ale pomogło.

Pozdrawiam
    george2m
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedz jaqb_s. Mam nadzieję, że nie będzie konieczna wymiana wiązki. Sprawdzę jakość połączeń do UBA - głównie elektrody jonizującej oraz czujnika i ogranicznika temp zasilania.
    george2m
    Level 10  
    Rozwiązaniem problemu była wymiana wiązki przewodów kotła.
    Dziękuję wszystkim za pomoc w usuwaniu usterki.

Po roku poprawnego funkcjonowania złowieszczy EC256 powrócił - po resecie kocioł staruje normalnie a po błędzie nie ma śladu...ciekawe, że błędy powróciły po wizycie serwisowej (czyszczenie)...generalnie ten kocioł to porażka.