Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Parownik Tomasetto(Blue Star)-na wyczerpaniu ??

03 Sty 2011 15:53 4861 18
  • Poziom 11  
    Witam posiadam renault Laguna 96 1.8 z inst Bingo M- chciał bym się upewnić czy to aby na pewno jest wina parownika a wiedz chodzi o to,że po ustawieniu aby sonda oscylowała między "bogata - uboga " mieszanką po jakimś czasie(paru dniach) zaczynają obroty spadać do ok 300 ,po podłączeniu do kompa mieszanka ustawiona jest na ubogą,przy przejściu BP-LPG jest tzw dziura i silnik potrafi zgasnąć,zdarza się że ładnie przechodzi,bez problemów. Po zgaszeniu silnika,tak że bywa że jest on zalewany gazem i po krótkiej chwili aby go odpalić ponownie trzeba długo kręcić. Membrany w parowniku 6msc temu były wymieniane,elektrozawory czyszczone. Zdaje mi się że te membrany do regeneracji mogły podupaść...

    Moderowany przez Pawel wawa:

    Ostatni raz poprawiałem liczne błędy w Kolegi poście. Następnym razem ostrzeżenie. Takiej niechlujnej pisowni nie tolerujemy.

  • Poziom 21  
    Wygląda na niechlujną regenerację, lub zestaw gum bardzo kiepskiej jakości. Robiłem takie reduktory wiele razy bez większych problemów.
  • Poziom 23  
    Zwiększ zakres pracy krokowca ,jakie masz ustawione wartości + / - ?
  • Poziom 11  
    omegolotC30NE napisał:
    Wygląda na niechlujną regenerację, lub zestaw gum bardzo kiepskiej jakości. Robiłem takie reduktory wiele razy bez większych problemów.


    a co do tych problemów,to możliwe że wina parownika czy spróbować zwiększyć zakres krokowca tak jak kolega pisze
  • Poziom 21  
    Przyjacielu, rozgrzej silnik, wypuść kluski z reduktora (mogłeś tankować zanieczyszczone LPG) zrób regulację parownika, doprogramuj attuator i będzie wiadomo czy to chodzi czy nie.
  • Poziom 11  
    w parowniku "sucho" regulacja parownika ciężko idzie albo wskakuje na ubogą i wtedy obroty spadają 300-400 i tak trzyma albo jest na bogatej. Zostawiłem na bogatej,wtedy trzyma obroty(900) no ale wzrost spalania.Met.śruba w parowniku jest całkowicie zakręcona,regulacja poprzez śrube od czułości membrany. Jeśli chodzi o programowanie bingo to nie ruszałem w nim nic,ma takie same ustawienia jak poprzednio,tak samo emulator. Tak że nie wiem czy dobrze myśle,że te zmiany raczej nie mają nic wspólnego z komp i emulatorem?
  • Poziom 21  
    Wybacz, ale wydaje mi się, że nie potrafisz tego wyregulować. Przeczytaj sobie o regulacji parownika, instrukcję od bingo i wtedy pogadamy.
  • Poziom 11  
    tu nie chodzi czy umiem czy nie,ten samoch.jest moim pierwszym na LPG ,jesli chodzi o ogólną mech.ogarniam ale co do gazu wole pytać doświadczonych ludzi. Do tej pory z LPG dawałem sobie jakos rade. Z tego co tu piszą sonda ma oscylować uboga-bogata w pobliżu tych 100 krok. U mnie jak już tak da sie zrobić po jakimś czasie spada do ubogiej i stoi,silnik wtedy sie dławi.
  • Poziom 21  
    Dopóki nie poznasz/zrozumiesz zasad działania układu mikser-parownik , dalej zasad "strojenia" kontrolera składu mieszanki, nie odniesiesz sukcesu.
  • Poziom 11  
    no w porządku,postaram sie to ogarnąć jedynie chodziło mi o te moje problemy które opisałem na początku tematu. Wszystko chodziło mi dobrze do czasu tych problemów,podłaczyłem do kompa sprawdzić czy ustawienia są bez zmian i było ok,no i tak pomyslałem że parownik,membrany założone były dokładnie tak samo jak poprzednie(stare) ale tak jak piszesz mogły być trefne. Czyli kłade nacisk na regulacje parownika...
  • Poziom 23  
    Wrzuć screny z ustawieniami BINGO,skoro problemy zaczeły się po wymianie membran to przyczyna leży w reduktorze.
  • Poziom 11  
    Może nie bez pośrednio po wymianie ale jakiś czas pózniej,chodz kieruje swoje problemy w kierunku parownika bo jak wszystko było ok to zapisałem ustawienia bingo i porównując teraz są te same...
  • Poziom 11  
    W Bingu masz funkcję autoadaptacji.Wykonaj ją.Jeśli to nie pomoże-parownik na stół i sprawdź czy wszystko jest dobrze złożone ,czyste i czy membrany nie sąsztywne.
  • Poziom 11  
    podłaczyłem jeszcze raz pod kompa,znowu sonda cały czas na bogato,obroty stabilne 900 i jak wczesniej pisałem że mi gaśnie podczas przełaczania to teraz ładnie przechodzi.
    A po adaptacji wstawic te same ustawienia..?
  • Poziom 23  
    Ustaw tak napięcie membrany żeby PWA po adaptacji ustawiło się ok 100 kroków.
    Zwiększ zakres pracy krokowca na biegu jałowym ustaw -20 + 20 ,pod obciążeniem -40 +40, i TPS przydałoby się podłączyć.
  • Poziom 11  
    na komp wyszło że tps mam uszkodzony albo go włącze i zobacze jaki ma zakres pracy
  • Poziom 23  
    haxxa napisał:
    na komp wyszło że tps mam uszkodzony albo go włącze i zobacze jaki ma zakres pracy


    Sprawdz miernikiem jaki masz TPS i wtedy ustaw w Bingo.
  • Poziom 11  
    ogólnie koles polecił mi ustawic tps lin.0-5V
    bezwład tps na jałowym 0,34