Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Jumper 2007 rok sterwonik

tocka 03 Jan 2011 21:34 4931 7
Computer Controls
    tocka
    Level 24  
    Koledzy zdradźcie rombek tajemnicy jak odczytać zawartość tego sterownika ( immo, wsad flescha ) i czym BDM jak widzę w instrukcjach tego nie ogarnia.

Usterka prosta trafiło sterownik - przydało by się zaprogramować nowy :-)

Visteon

Nr. S/W 9663289080
    H/W 9661256980
  • Computer Controls
    colin555
    Level 27  
    dcu102 to gówno jakich mało

co sie stało sterownikowi?
  • Computer Controls
    tocka
    Level 24  
    o tak dokładnie.

No miał chipa robionego 4 miechy temu w stolicy Małopolski :-) i coś mu się po miesiącu zaczęło dziać , na początku rano nie zapalał ( immo świeciło przy pierwszym przekręceniu stacyjki), później sam gasł w czasie jazdy, a od wczoraj rzucił palenie na całego - dziś trafił w moje ręce i lipa, Lexia nie widzi sterownika a BSI krzyczy że sterownik martwy.

Zasilania OK, wiązka OK.
    100% sterownik.

Dodano po 39 [minuty]:

Koledzy czy wy tylko stare rowery potraficie naprawiać i chwalić się co z was nie fachmani ?:|
    qwerty-1234
    Level 2  
    Nie wiem czy już doszedłeś, ale sprawdź najpierw zasilania kalkulatora, bo wiązki w nich lubia próchnieć. Po chipie nie powinien nie łączyć się z lexią.
  • Helpful post
    palala
    Level 24  
    Witam

dlatego ogradzam tjuning ...

sorry za ot ale znalazłem tylko i wyłącznie zabawki do tuningu działające po linii k.

np. galetto - ale jak wiadomo sterownik musiałby żyć.

w sumie nic więcej na ten temat

np. coś takiego:

http://wiki.obdtuning.com/index.php?title=Debugger-Instruktion#DCU_102

pozdrawiam

P.S. może spróbować go dziabnąć na stole

Może go podłączyć na stole ???
    tocka
    Level 24  
    qwerty-1234 wrote:
    Nie wiem czy już doszedłeś, ale sprawdź najpierw zasilania kalkulatora, bo wiązki w nich lubia próchnieć. Po chipie nie powinien nie łączyć się z lexią.

Masz rozpiskę pinów sterownika, bo jedynie rozgryzłem linię CAN i zasilania ( ECU ma jeden stały + i dwa po przekaźniku)

Dodano po 5 [minuty]:

palala wrote:
    Witam

dlatego ogradzam tjuning ...

sorry za ot ale znalazłem tylko i wyłącznie zabawki do tuningu działające po linii k.

np. galetto - ale jak wiadomo sterownik musiałby żyć.

w sumie nic więcej na ten temat

np. coś takiego:

http://wiki.obdtuning.com/index.php?title=Debugger-Instruktion#DCU_102

pozdrawiam

P.S. może spróbować go dziabnąć na stole

Może go podłączyć na stole ???

Dzięki jesteś WIELKI :D

Po kablu nie idzie ( była diagnostyka przed chiptuningiem) ale tuning się nie udał i goście robili na stole ale też otwierali kompa ( widać punkty lutownicze).

Z opowieści klienta diagnostyki nie ma od momentu podpinania się speców od tuningu.

Teraz mam pytanie czy BDM to ruszy - nie chcę posadzić procesora jeśli jeszcze żyje. OK już wim BDM nie rusza tego galleto też czyli lipa :cry:
    palala
    Level 24  
    Witam

Może głupie pytanie (nie miałem tego stera nigdy) jednakże zapytam się czy między canem, diagnozą po k a prockiem nie ma scalaka ? :D

Nie mogę się dopatrzeć - wiadomo jaki proc ?????

pozdrawiam
    tocka
    Level 24  
    Na razie ci tego nie powiem, klient zabrał sterownik i wysłał gdzieś w stronę Katowic.
    Jakiś spec ma sprzęt i zrobi klona - pod warunkiem że procesor żyje.

Jeśli będę miał stary ster to napiszę co tam jest.

Widzę że na tym forum nikt nic nie pomoże bo myślą że zarobią krocie na prostej informacji,:D Jak to się mówi gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta.
    A wiem że nie jeden wie jak to zrobić na leniwca :D

Pozdrawiam Moderatorów i innych kolegów po fachu - tak dalej koledzy, tak dalej.