Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dwufunkcyjny Keller problem

pre 03 Jan 2011 22:44 2609 6
    pre
    Level 11  
    Witam. Szukam porady w sprawie pieca dwufunkcyjnego gazowego Keller. Nie znalazłem w sieci schematu. Chodzi o to, że piec nie trzyma temperatury a czasami potrafi "wybuchnąć" - to znaczy puszcza zawór, wynikiem czego wycieka gorąca woda i para. Piec najczęściej resetuje się - tzn elektronika wyłącza wszystkie funkcje i po prostu stop. Miło by było gdyby ktoś wiedział coś na ten temat, bo jest zima a piec nie.
    zybie
    Level 30  
    Masz uszkodzone naczynie przeponowe brak kompensacji ciśnienia skutek wyrzut nadmiaru ciśnienia przez zawór bezpieczeństwa
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Może być uszkodzony termostat skoro podgrzewa się do tego stopnia, że rzuca parą. Automatykę blokuje zabezpieczenie STB
    Może być zakamieniały wymiennik lub jak napisał kolega zabrudzone filtry, uszkodzona pompka.

Wyczyść filtry, odkręć korek na pompie i rusz śrubokrętem wirnik czy nie jest zablokowany, możesz włączyć kocioł i zobaczyć czy wirnik się kręci. Przy odkręcaniu korka z pompy podłóż coś żeby nie zalać elektroniki.
    Janusz Adamek
    Level 12  
    Sprawdź na tabliczce znamionowej producenta jeśli MTS to serwisy ARISTONA
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Myślę, że do tego czasu autor sobie już poradził z tym kotłem. Minęło 11 mies.