Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nikon colpix L20 nie chce kopiować filmów

piotrf6 03 Jan 2011 23:21 4230 2
    piotrf6
    Level 15  
    Witam. Zakupiony ( używany aparat foto. NIKON COLPIX L20 nie chce do końca kopiować filmów do komputera. Zdjęcia zrzuca normalnie, a z filmami jest problem. Kilka filmów udało mi się zrzucić na komputer, lecz to czas przeszły. Po zaznaczeniu pliku z filmem i rozpoczęciu kopiowania po chwili wyskakuje komunikat, że nie można skopiować, ładuje np 48% i koniec. W załączeniu skan komunikatu
    Nikon colpix L20 nie chce kopiować filmów.
    filmy są w formacie AVI VIDEO FILE. Co może być tego przyczyną. Z góry dzięki za porady. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    cepilek
    Level 26  
    Według mnie przyczyną tego może być właśnie program jakim kopiujesz. Nie używaj tego badziewia. Kup sobie czytnik Twoich kart kart pamięci za 20 złotych na giełdzie komputerowej oraz zaopatrz się w darmowy Total Commander i Twoje problemy z takimi komunikatami oraz z szukaniem przyczyny złego współdziałania dedykowanych programów do ściągania plików na komputer z aparatu firmy NIKON i innych skończą się bezpowrotnie... Zaopatrz się także w darmowy program TestEdit do odzysku danych z kart pamięci i w razie braku napięcia w czasie aktualizacji tablicy alokacji plików na karcie pamięci będziesz w pełni zabezpieczony przed utratą danych...
    Wykonano już miliony kliknięć w klawiaturę na temat przypadku jak Twój a przyczyna może być prozaiczna: kopiowanie, kopiowaniu nierówne: niektóre formy kopiowania w takich dedykowanych programach połączone z usuwaniem na końcu plików z aparatu nie mogą się zakończyć gdy w aparacie masz zabezpieczony plik przed usuwaniem - takie kopiowanie zakończy się w/w komunikatem lub żadnym a na dysku docelowym może powstać plik o zerowej długości lub żaden... Jest to typowa wada programów do obsługi wielu japońskich aparatów fotograficznych, bo programiści zapomnieli o obsłudze tego błędu i podaniu przyczyny niemożliwości zakończenia kopiowania przez program... Jest to wada powstająca po jakimś czasie użytkownia i instalowania innych programów w systemie... Śledztwo w tej sprawie po 5 latach przeze mnie zakończyło się fiaskiem i używaniem czytnika gdy dochodzi do takiej sytuacji i gdy nie chce mi się z tego tylko powodu instalować od nowa całego systemu... Zdarza się to także gdy pliki nie są zabezpieczone przed usuwaniem... I zdarza się także, że po jakimś czasie takie dedykowane programy nie widzą plików RAW w aparacie, nie tylko AVI... Tutaj http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomocy/110579-pomocy-z-canonem-power-shot-s20.htm masz podobny przypadek i założę się, że moja rada Ci pomoże na pewno i na lata całe... Możesz oczywiście próbować zaktualizować sterowniki np. darmowycm programem My Drivers, czy też zaktualizować program dedykowany do tego aparatu jaki instalowałeś z załączonego do niego kompaktu odinstalowując go i instalując od nowa czy też ściągając nowszą wersję i instalując od nowa po odinstalowaniu starej oczywiście, ale nie wróżę Ci sukcesu... W trudnych przypadkach tylko instalacja systemu od nowa przynosi pozytywny efekt. Uważam, że warto poświęcić 20 złotych za spokój duszy w tym temacie gdyż w razie awarii karty pamięci bez czytnika kart pamięci także się nie obejdzie... Kopiowanie plików z aparatu także nie może być zakończone, gdy pliki nagrywałeś ostatkiem sił baterii w aparacie i w czasie zgrywania ich do karty pamięci bateria siadła do końca - takie pliki aparat może wyświetlać poprawnie, ale komputer nie będzie widział poprawnie! Diagnostyka jest wtedy możliwa tylko poprzez czytnik kart pamięci w celu określenia czy plik jest wadliwy czy to wina komputera - zawsze są dwa wyjścia... lub dwie przyczyny... ale są i trzecie wyjścia np. awaryjne... Bez czytnika kart pamięci po prostu nigdy nie zdiagnozujesz szybko po czyjej stronie jest wina i gdzie tkwi przyczyna...
    piotrf6
    Level 15  
    Witam. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Myślałem właśnie w tym kierunku. Dzięki raz jeszcze. Serdecznie pozdrawiam.