Według mnie przyczyną tego może być właśnie program jakim kopiujesz. Nie używaj tego badziewia. Kup sobie czytnik Twoich kart kart pamięci za 20 złotych na giełdzie komputerowej oraz zaopatrz się w darmowy Total Commander i Twoje problemy z takimi komunikatami oraz z szukaniem przyczyny złego współdziałania dedykowanych programów do ściągania plików na komputer z aparatu firmy NIKON i innych skończą się bezpowrotnie... Zaopatrz się także w darmowy program TestEdit do odzysku danych z kart pamięci i w razie braku napięcia w czasie aktualizacji tablicy alokacji plików na karcie pamięci będziesz w pełni zabezpieczony przed utratą danych...
Wykonano już miliony kliknięć w klawiaturę na temat przypadku jak Twój a przyczyna może być prozaiczna: kopiowanie, kopiowaniu nierówne: niektóre formy kopiowania w takich dedykowanych programach połączone z usuwaniem na końcu plików z aparatu nie mogą się zakończyć gdy w aparacie masz zabezpieczony plik przed usuwaniem - takie kopiowanie zakończy się w/w komunikatem lub żadnym a na dysku docelowym może powstać plik o zerowej długości lub żaden... Jest to typowa wada programów do obsługi wielu japońskich aparatów fotograficznych, bo programiści zapomnieli o obsłudze tego błędu i podaniu przyczyny niemożliwości zakończenia kopiowania przez program... Jest to wada powstająca po jakimś czasie użytkownia i instalowania innych programów w systemie... Śledztwo w tej sprawie po 5 latach przeze mnie zakończyło się fiaskiem i używaniem czytnika gdy dochodzi do takiej sytuacji i gdy nie chce mi się z tego tylko powodu instalować od nowa całego systemu... Zdarza się to także gdy pliki nie są zabezpieczone przed usuwaniem... I zdarza się także, że po jakimś czasie takie dedykowane programy nie widzą plików RAW w aparacie, nie tylko AVI... Tutaj
http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomocy/110579-pomocy-z-canonem-power-shot-s20.htm masz podobny przypadek i założę się, że moja rada Ci pomoże na pewno i na lata całe... Możesz oczywiście próbować zaktualizować sterowniki np. darmowycm programem My Drivers, czy też zaktualizować program dedykowany do tego aparatu jaki instalowałeś z załączonego do niego kompaktu odinstalowując go i instalując od nowa czy też ściągając nowszą wersję i instalując od nowa po odinstalowaniu starej oczywiście, ale nie wróżę Ci sukcesu... W trudnych przypadkach tylko instalacja systemu od nowa przynosi pozytywny efekt. Uważam, że warto poświęcić 20 złotych za spokój duszy w tym temacie gdyż w razie awarii karty pamięci bez czytnika kart pamięci także się nie obejdzie... Kopiowanie plików z aparatu także nie może być zakończone, gdy pliki nagrywałeś ostatkiem sił baterii w aparacie i w czasie zgrywania ich do karty pamięci bateria siadła do końca - takie pliki aparat może wyświetlać poprawnie, ale komputer nie będzie widział poprawnie! Diagnostyka jest wtedy możliwa tylko poprzez czytnik kart pamięci w celu określenia czy plik jest wadliwy czy to wina komputera - zawsze są dwa wyjścia... lub dwie przyczyny... ale są i trzecie wyjścia np. awaryjne... Bez czytnika kart pamięci po prostu nigdy nie zdiagnozujesz szybko po czyjej stronie jest wina i gdzie tkwi przyczyna...