Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problemy z uruchamianiem komputera

borek911 04 Jan 2011 01:01 1251 5
  • #1
    borek911
    Level 9  
    Witam, posiadam blaszaka na karcie głównej IBM. Nie jest to nowy komputer ale do moich potrzeb w zupełności wystarcza. Ostatnio pojawiły się problemy przy załączaniu go. Czasami włącza się normalnie ale ostatnio muszę po 3, 4 razy wyłączać "na twardo" pc bo w czasie ładowania się zacina i nic nie można już zrobić. Zazwyczaj wtedy obraz zatrzymuję się na monicie z nazwą IBM i poleceniami, że mogę sobie kliknąć F1 lub F12. Gdy klikam f1 to wyskakują jakieś napisy- z tego co pamiętam występują sporadycznie 2 błedy. 1 to jest bodajże
    8063 Pointin device error a drugi coś związany z ps2 klawiatury. Potem oczywiście przechodzi mi do ustawień biosu gdzie zmieniam na załaduj domyślne ustawienia i wtedy uruchamia się komputer( nie zawsze- czasami gdy zaloguję się już Windows ekran jest jakby zamrożony, i nie mogę kliknąć ani zaznaczyć żadnego elementu na pulpicie. No i muszę wtedy znowu resetować aż do momentu gdy "uda mi się załadować Windows to stanu użyteczności" Właśnie przy włączaniu komputera daję się ostatnio usłyszeć 2 krótkie dźwięki (pii pii) :) Co to może być?
    Ps. Jak przy włączaniu komputera przejść do opcji gdzie mam do wyboru wyboru systemu , załadowania go w trybie awaryjnym i załadować ostatnie dobre konfiguracje? Pamiętam, że na innym pc dało się to zrobić przez f8 ale na tej karcie głownej czy przy tym biosie (nie wiem od czego to zależy) f8 nie działa.
    Proszę o odpowiedź
  • #2
    mobius121
    Level 17  
    Witam
    Jaki BIOS ma płyta główna ? Postaraj się wykonać jego reset z wyjętą baterią ( najlepiej wyłącz wszystko z zasilania, usuń baterię, zewrzyj zworkę resetu, usuń pamięci, uruchom ponownie komputer do momentu zgłoszenia błędu - brak pamięci, wyłącz ponownie i włóż wszystko tak jak było ).
    Próbowałeś przeinstalować system ? Jaki masz system ? Jeżeli masz możliwość to podmień kości RAM lub sprawdzaj je sekcjami. Na marginesie kiedy ostatni raz komputer sprawdzałeś na zawirusowanie - ale tak dokładnie wszystkie rodzaje infekcji ?
    Jakiej myszy używasz i jak jest podpięta ?
    Pikanie sugeruje kłopoty z pamięcią, natomiast zgłaszany błąd to mysz.
    Dla sprawdzenia zablokuj w biosie gniazdo PS/2 i ustaw USB ( niestety nic nie sprawdzisz bez myszy na USB )
  • #3
    quattro87
    Level 18  
    Sprawdź kondensatory na płycie głównej, jeżeli są napuchnięte-wymień.
  • #4
    among
    Level 31  
    Miałem podobne problemy jak ty, które okazały się bardzo łatwe do usunięcia. Proponowałbym zmianę taśmy łączącej dysk twardy z płytą główną. Usterką może być również taśma od stacji dyskietek (nie musi być używana żeby się zepsuć). Ale zdecydowanie stawiam na tę od dysku.
  • #5
    borek911
    Level 9  
    a więc system to Windows XP, niedawno próbowałem reset z wyjętą baterią , tyle że nie wyjmowałem pamięci. mysz jest pod usb ,zresztą to nie problem chyba z myszą bo na innej myszce też się powtórzył ten błąd. Co do wirusów jestem prawie na 100 % przekonany ze ich nie ma. Jestem przeczulony nad dbaniem o bezpieczeństwo pc odnośnie robaczków:)
    Co do wypowiedzi odnośnie taśmy, to może być związane z moim problemem gdyż typ obudowy mego blaszaka to Low-profile a jak wiadomo w nich jest wszystko poupychane i ściśnięte. Na razie nie mam wolnych podzespołów żeby powymieniać więc spróbuje w razie awarii skorzystać z rady mobius911 i wyjmę kartę pamięci. Jak to nie pomoże to odezwę się ponownie.
  • #6
    mobius121
    Level 17  
    Nie chodzi o mysz tylko o gniazdo - używasz myszy w USB czy podpinasz przez przejściówkę do gniazda PS/2 ? Taśma - fakt czasem się zdarza ale to groszowa sprawa i szybko dojdziesz czy jest wadliwa.