Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosta automatyka światła

slawu 10 Jan 2011 23:04 8609 42
Optex
    humax
    Level 18  
    A ja inaczej - wszystko tylko nie ten ich moduł na szynę DIN. Ma bardzo słabe przekaźniki - wystarczy dać trochę świetlówek albo oprawę metalohalogenkową (nawet 70W) i już kondensatory kompensujące postarają się żeby styki zostały sklejone - a kosztuje tyle, że spokojnie można zastąpić to łatwiejszymi w dostępie przekaźnikami lub stycznikami zewnętrznymi. Jak chcemy mieć super wygodnie to oczywiście zewnętrzne bistabilne z funkcją centralnego włączenia i wyłączenia. Nie wiem czy też spotykacie się z objawem kiepskiego działania jeżeli wykonamy kilka szybkich w czasie załączeń - nie zawsze centrala nadąża. Bistabilne pod tym względem rozwiązują problemy. Oprócz tego warto zrezygnować z czujnika światła na rzecz zegara astronomicznego. Czujniki światła zewnętrznego po czasie są degradowane przez UV i kiepsko działają. Czujniki zewnętrzne ruchu również tylko do tego celu wymyślone - a to niestety przynajmniej 300PLN/szt. Prawdziwej automatyki domowej to się na tym nie zrobi (nie ma to w końcu wejść i wyjść analogowych - nie można światła ściemniać, mierzyć temperatury, itp + nawet proste operacje logiczne pożerają sporo linii)..ale zawsze jakiś bajer jest. Ja z reguły ograniczam zastosowanie integry do oświetlenia zewnętrznego + oświetlenie wejść, garaż, wiatrołap, itp - w połączeniu z kontaktronami działa całkiem przyjemnie. Z czujnikami PIR nie ma co przesadzać - to czujniki do zabezpieczeń - tworzą wiele stref martwych, które później utrudniają życie. Ostatecznie można jeszcze tym podlewać ogródek ;) Wtedy można podłączyć jeszcze czujnik deszczu - najlepiej podgrzewany + ustawić zegar astronomiczny na działanie o wschodzie słońca. Moim skromnym zdaniem 24 obwody oświetlenia to zbyt duże wyzwanie dla tej centrali. Ale nie byłem na żadnym szkoleniu więc może o czymś nie wiem i jest sposób na ominięcie tych nieszczęśliwych problemów z brakiem reakcji na szybkie klikanie wyłącznikami. Czułość ustawiam na 20ms - więc to chyba nie z tym problem.
  • Optex
    User removed account
    User removed account  
    pawelec5
    Level 17  
    Witam kolegów. Bardzo miło poczytać jakieś mądre przemyślenia. Kolega humax ma rację z tymi 24 obwodami to może być mało miejsca, ale z czasem może i trochę rzeczy odpadnie. Znajdą się inne potrzebne wydatki niż jakieś bajery. Jak narazie bawię się elektryką w domu a gdzie reszta??? Myśleliście o ekspanderze CA-64_O-R i sterowaniu 12v??? Cały czas myślę o przekaźnikach bistabilnych(w tym przypadku 12v)
  • Optex
    User removed account
    User removed account  
    pawelec5
    Level 17  
    Quote:
    klasycznych przekaźników masz całą gamę.
    Bistabilność powinna załatwiać Integra

Nie zgodzę się z tym ponieważ ja cały czas myślę o sterowaniu z ręki jak i z Integry a w tym przypadku co piszesz klasycznym przekaźnikiem musiałbyś sterować z klawisza a Integrą omijać klawisz. Chyba że czegoś nie rozumiem.
    User removed account
    User removed account  
    kkknc
    Level 43  
    Coś niecoś z twojego pomysłu zrealizowałem w swoim domu a cześć jeszcze robię jak mam wolną chwile jutro opiszę moje przeróbki.
    humax
    Level 18  
    Bronek22 wrote:

Bistabilność powinna załatwiać Integra. Na sumaryczny reset sposób sie znajdzie.
    .

To stwierdzenie teoretyczne czy z praktyki? Bo jedną kwestie już rozwiązaliśmy: sumaryczny reset kosztuje dużo wejść/wyjść co znacząco zmniejsza pojemność programową centrali, gdyż trzeba wyprowadzić z wyjść bieżący stan bistabilnego. A 2gi problem? Tzn. pewność działania? Nie padła jeszcze odpowiedź co zrobić żeby ominąć uciążliwość przy małych odstępach czasowych pomiędzy załączeniami? U mnie zdarza się, że nawet do 5 sekund trzeba odczekać zanim możliwe jest kolejne załączenie. Jak już ktoś wspomniał Integra to nie sterownik do oświetlenia - coś co nie przeszkadza przy alarmach bywa kłopotliwe przy innych zastosowaniach.
    pawelec5
    Level 17  
    Quote:
    U mnie zdarza się, że nawet do 5 sekund trzeba odczekać zanim możliwe jest kolejne załączenie

Poważnie występują takie problemy? Nie do uwierzenia. Osobiście nie testowałem tego na instalacji ale na stole stworzyłem prowizoryczną instalację z przekaźnikiem i działało to według mnie wporządku.

Quote:
    Coś niecoś z twojego pomysłu zrealizowałem w swoim domu a cześć jeszcze robię jak mam wolną chwile jutro opiszę moje przeróbki.

\Pisz kolego bo jestem bardzo ciekaw Twoich poczynań[/quote]
    humax
    Level 18  
    pawelec5 wrote:

Poważnie występują takie problemy? Nie do uwierzenia.

Niestety tak mam i to nie żart - ale może coś źle robię...z chęcią posłucham podpowiedzi. Próbowałeś na "na stole" trochę bardziej obciążyć centralę logicznie czy to tylko kilka linijek programu było? Pozdr
    neptun93
    Level 12  
    Jeśli chodzi o praktykę to mogę powiedzieć jak mam zrobione proste zapalanie światła na zewnątrz. Z centrali sterowany przekaźnik relpolu w rozdzielnicy załącza obwód, który zasila zarówkę. Steruję z klawiatury- nie widzę żadnych problemów, klikam ok - załączam, ponownie ok-wyłączam i może się to odbywac szybko. Dodatkowo do wyjścia zaprogramowanego jako bistabilne wrzuciłem wejście które steruję radiolinią i tutaj po naciśnięciu pilota jest trochę zwłoki zanim mogę ponownie wcisnąć żeby się wyłączyło oświetlenie, ale podejrzewam ze powodem jest to że radiolinia pracuje w trybie monostabilnym z czasem ok 1sek i dlatego zanim wygeneruje kolejny impuls musi upłynąć ten czas 1sek żeby wróciła do stanu sprzed naciśnięcia przycisku na pilocie. Jeśli o tym wiem to nie jest jakoś kłopotliwe, dodatkowo ustawiłem gong dla tego wejścia w klawiaturze czyli mam potwierdzenie, że po naciśnięciu pilota centrala zareagowała i wysterowała przekaźnik.
    pawelec5
    Level 17  
    do humax :

Quote:
    Próbowałeś na "na stole" trochę bardziej obciążyć centralę logicznie czy to tylko kilka linijek programu było

Szczerze było to około 20 linijek to może jeszcze nie było wiele. Zobaczymy w przyszłości jak napiszę program do całego oświetlenia.

Do neptun93
    Quote:
    dodatkowo ustawiłem gong dla tego wejścia w klawiaturze czyli mam potwierdzenie, że po naciśnięciu pilota centrala zareagowała i wysterowała przekaźnik.

Bardzo fajny pomysł.
    slawu
    Level 11  
    Ok. Dziękuję za wszelkie sugestie.