Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kontroler RS232 Unitek na chipsecie Moschip do Opel Tech2

radioaktiv 05 Jan 2011 11:49 4279 6
Wago
    radioaktiv
    Level 15  
    Witam,
    Posiadam kabel diagnostyczny zgodny z ODB2 pod RS232 z multiplekserem mający działać w programach AB-Com, Opel Tech2 oraz OB-Com.

Niestety nie posiadam w laptopie złącza RS232. Kupiłem przejściówkę USB-RS232 na chipsecie PC-2303, niestety jak później wywnioskowałem, jedynie emuluje ona prace COMa, co uniemożliwia obsługę przerwań, czego skutkiem jest brak komunikacji z Laptop-ECU.

Z tego, co udało mi się przeczytać na forum, potrzebuję kontroler ExpressCard RS232 (Nie posiadam złącza PCMCIA). Jednak powinien być on zgodny ze standardem 16C450/16C550 UART.

Znalazłem kontroler Uniteka oparty na chipsecie MCS9901, który teoretycznie te wymagania spełnia. Czy jest on w stanie zapewnić mi prawidłową komunikację?

http://www.komputronik.pl/index.php/product/1...pressCard_Kontroler_1xCOM_Moschip_Unitek.html
  • Wago
    polczje
    Level 20  
    Hej,
    Karta wyglada bardzo dobrze z punktu widzenia zgodnosci z RS232.
    Wsparcie dla praktycznie wszytkich systemow sugeruje, ze spelni ona swoje zadanie.
    Moim zdaniem bedzie dzialac.

PolczJe
  • Wago
    radioaktiv
    Level 15  
    Dziękuję za odpowiedź. Kartę zamówiłem, w piątek będę testował.
    HerrBoss
    Level 2  
    napisz czy warto kupić taką kartę, czy widzą ją programy uruchamiane pod DOS-em?

a czy karty ze standardem z 16C950 pracują pod DOS?
    radioaktiv
    Level 15  
    Niestety nie będę miał chyba możliwości sprawdzenia, czy karta działa pod programami pod DOSem. Nie wiem, jak jest ze standardem 16C950, ale czytałem gdzieś, że standard 16C550 będzie bardziej pasował pod diagnostykę samochodów, ale ciężko mi potwierdzić tą informację.
    shadowman83
    Level 11  
    Posiadam kartę z kontrolerem Moschip MSC9901 bardzo łątwo się ją instaluje w Dosie działa nawet z wybrednym Euroscanem i programem VISA. Niestety nie posiada a przynajmniej nie znalazłem takiej opcji odnośnie zmiany adresów portów i przerywań.

U mnie w Dosie instaluje się następująco COM1 adres CC00 przerywanie 10 IRQ i COM2 adres C800 przerywanie 15 IRQ

Za to w Windowsie posiada o wiele więcej możliwości niż zwykły RS232 oryginalnie wbudowany
    Alfred_92
    Level 33  
    radioaktiv wrote:
    Witam,
    Posiadam kabel diagnostyczny zgodny z ODB2 pod RS232 z multiplekserem mający działać w programach AB-Com, Opel Tech2 oraz OB-Com.

Niestety nie posiadam w laptopie złącza RS232. Kupiłem przejściówkę USB-RS232 na chipsecie PC-2303, niestety jak później wywnioskowałem, jedynie emuluje ona prace COMa, co uniemożliwia obsługę przerwań, czego skutkiem jest brak komunikacji z Laptop-ECU.

Z tego, co udało mi się przeczytać na forum, potrzebuję kontroler ExpressCard RS232 (Nie posiadam złącza PCMCIA). Jednak powinien być on zgodny ze standardem 16C450/16C550 UART.

Znalazłem kontroler Uniteka oparty na chipsecie MCS9901, który teoretycznie te wymagania spełnia. Czy jest on w stanie zapewnić mi prawidłową komunikację?

http://www.komputronik.pl/index.php/product/1...pressCard_Kontroler_1xCOM_Moschip_Unitek.html

Przepraszam że odgrzewam, ale chciałem zapytać jak sprawuje się z kablem OBD2 na rs232 ten Kontroler Unitek-a ? Czy nie było problemów z konfiguracją, oraz późniejszym użytkowaniem?