Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A

powa 05 Jan 2011 17:06 10855 13
Wago
    powa
    Level 16  
    Przymierzam się do zakupu Mig/Maga. Wymagany jest sprzęt w miarę przenośny i zasilany z jednej fazy. Tak więc pozostają jedynie inwertory. A że budżet skromny - biorę pod uwagę 2 urządzenia:
    - Rockworth AMIG190 - cena około 900 zł;
    - Scylla MIG MAG 195A - niedawno zauważyłem na wiodącym serwsie aukcyjnym(trzeba szukać: MIGOMAT 195A INWERTER ) - cena 950 zł;

Oba urządzenia są inwertorowe, cena podobna - więc co brać? W przypadku AMIG190 chyba nie ma możliwości zmiany polaryzacji - co jest trochę niefajne. Czy Scylla tej przypadłości jest pozbawiona? Czy ktoś coś wie/widział/macał?

Oto AMIG190:

Zasady wklejania zdjęć są tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1491634.html
    [retrofood]

Znamionowy cykl roboczy:
    190A - 20%
    110A - 60%

Waga 16kg.

A to Scylla:
    jak wyżej

Znamionowy cykl roboczy:
    195A - 60%
    150A - 100%

Parametry tej Scylli wyglądają tak dobrze - że aż się wierzyć nie chce.
  • Wago
  • Helpful post
    kierbedz4
    Level 36  
    Pierwszy model odradzam.Dopiero co rozebraliśmy tą spawarkę na buble ze względu że poprostu padła a serwis do niej jest drogi i w stolicy.Sama wymiana modułu regulacji pochłania połowę ceny spawarki.Cena modułu w serwisie to koszt około 600 zł i do tego dochodzi diagnoza około 70 zł i cena wysyłki w obie strony.Kolega z którym pracuje zakupił tą spawarkę na Allegro.Po rozpakowaniu i uruchomieniu okazało się iż brak jest regulacji prądu a spawarka spawa tylko na najniższym zakresie. Sprzedawca przysłał kolejną z której nie dało się wycisnąć jakiegokolwiek prądu spawania i tylko przewożnik kursował z tymi spawarkami.Kolega widząc co śię dzieje zrezygnował z tego modelu na rzecz jednofazowego Telwina zabudowanego na tradycyjnym transformatorze. W opisie spawarki której Ci nie zaproponowałem pisze że prąd pracy jest do 190Amper podczas gdy jest zabudowany moduł regulacji prądu spawania a na nim widnieje iż pracuje z maxymalnym prądem spawania 160Amper.
  • Helpful post
    artibpl
    Level 17  
    Nie mogę nic powiedzieć na temat Scylli. AMIG190 natomiast nie jest taki tragiczny jak próbuje przedstawić kierbedz4. Faktem jest, że zdarzają się felerne egzemplarze wszak to Chińczyk. Jeśli jednak trafi się na dobrą sztukę, to odwdzięcza się pięknymi spoinami i relatywnie małym poborem mocy. Moduł IGBT, który zazwyczaj się uszkadza nie kosztuje 600 tylko 100-150zł na Alledrogo. To, że posiada prąd maksymalny 150A nie jest wadą bo znajduje się po pierwotnej stronie transformatora. A tak swoją drogą to jednostki układu SI odmienia się w języku polskim. Należy więc napisać 190A lub 190Amperów, a nie 190Amper.
  • Wago
    kierbedz4
    Level 36  
    Serwis tej pierwszej spawarki znajduje się w Warszawie i dane dotyczące kosztów jej naprawy i koszt sprowadzonego modułu otrzymaliśmy właśnie z tego serwisu.Dodać należy iż moduł ten jest do kupienia również na innym portalu i jego koszt wynosi 20 EURO.Przed próbą naprawy tej spawarki rozważaliśmy wszystkie za i przeciw a już zakupiona przez kolegę na owym portalu jedna jak i druga spawarka tej marki okazała się nieporozumieniem ze względu na to iż obydwie spawarki nadeszły ze sklepu uszkodzone mimo orginalnych fabrycznych opakowań i zabezpieczeń
    Aluboy
    Level 15  
    Witam, nie wiem czy temat jeszcze aktualny. Swojego czasu miałem podobny dylemat: link
    Zdecydowałem się jednak na Amig190 i nie żałuję. Osobiście spawam nim wszystko od konstrukcji ramy solara, po rury centralnego ogrzewania i pęknięty kocioł c.o.

Zgadzam się z kolegą artibpl, spawy są czyste, bez odprysków. Za te pieniądze nie ma co wybrzydzać ;)

Pozdrawiam
    powa
    Level 16  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - niestety sprzętu jeszcze nie zamówiłem.

Natomiast mam pytanie do posiadaczy AMIG190 - czy jest jakaś możliwość aby zmienić polaryzację bez utraty gwarancji? Mocno zależy mi na opcji spawania drutem samoosłonowym.
    Aluboy
    Level 15  
    Jedyna opcja to otworzenie obudowy i wyprowadzenie kabli na zewnątrz. Dlaczego tak CI na tym zależy? Kiedyś też myślałem, że to mi się przyda. Jak policzyłem to okazało się że drut samo osłonowy jest kilkakrotnie droższy od zwykłego .Ja mam butlę z gazem na szybko złączu pneumatycznym i 5 m węża, spawałem nawet na dachu ;)
    waldimir007
    Level 9  
    Witam kolegów. Ja też mam problem z Rockworthem i przy okazji mam prośbę do kolegów potrzebuję schematu tej spawarki lub opisu i fotki dokąd idą kabelki z miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Będę wdzięczny za pomoc. A w temacie: Spawarka Rockworth Amig 190 spawa bardzo fajnie i płynnie w porównaniu z urządzeniami transformatorowymi na 230V. Sam zakupiłem to urządzenie ponieważ mimo niepochlebnych opini na temat awaryjności spawając nim u znajomego zaskoczony byłem jego płynną pracą i mocą. Dla porównania na codzień spawam urządzeniami siłowymi Ozas,Bester i mały amig niewiele im ustępuje. Ale jak wspomniał kolega Artibpl zdarzają się urządzenia felerne i ja na taki trafiłem :-) co do Scylli to nie znam tego urzadzenia ale parametry wyglądają na dobre. Mogę jeszcze polecić inwerter Mitech 160S za jakieś 1500 zł ,"chińczyk" ale dobrze sobie radzi :-)
    Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A
    Aluboy
    Level 15  
    Jestem Ciekaw jak to wyjdzie. Osobiście spawałem na max. 3/4 prądu bo podajnik nie wyrabia z podawaniem drutu (może 1.0 by coś zmieniło). Do aluminium trzeba znacznie większego prądu niż do stali (potencjał jest). Daj znać jak wyjdą próby.
    kierbedz4
    Level 36  
    Proszę o zwrócenie szczególnej uwagi na budowę i montaż ww spawarki.Sama płyta z elementami która nie jest lekka jest zamocowana jedynie na układzie scalonym służącym do regulacji prądu spawania którego obudowa jest jedynie zamocowana do radiatora na którym jest naniesiona struktura układu gdzie połączenie radiatora z obudową układu występuje za pomocą żelu.Upadek lub nawet niedbały załadunek ww spawarki w transporcie do klienta przez przewożnika powoduje wyrwanie płyty wraz z obudową i połączeniami z przykręconego do radiatora układu regulacji prądu spawania.Płyta główna z zamieszczonymi na niej elementami elektroniki powinna byc trzy punktowo zamontowana do blachy grodziowej zamontowanej wewnątrz spawarki poprzez odpowiedniej długości textolitowe okrągłe dystansowe pręty o średnicy około 15 do 20 mm które by stabilnie mocowały płytę drukowaną do metalowej grodzi obudowy spawarki.Do takiego wniosku doszedłem po rozkręceniu nowej niesprawnej spawarki która od nowości nie wykonała nawet centymetra spawu i oczekuje na naprawę oraz przeróbkę polegającą na odpowiednie zamocowanie płyty z elementami aby wykluczyc podobną awarię.
    powa
    Level 16  
    Trochę odświrzę sucharka - ale pojawiła się DEDRA DESMI180 - czyli invertorowy półautomat ze złączem EURO i niezłymi parametrami za około 1300 złociszy. I to może być hit, bo wygląda na to, że montaż jest sensowniejszy niż w AMIGu a i serwis pewniejszy niż w tej Scylli - która to zniknęła mi z oczu zupełnie(jedna firma to miała w ofercie).
    magster
    Level 9  
    Dlaczego jak mowa o spawarce DEDRA DESMi180 to nagle temat się urwał? Przymierzam się do zakupu tej spawarki i nie mogę zasięgnąć o niej żadnej opini....
    Loud2004
    Level 11  
    Witam, odgrzeje kotleta :D
    Od pewnego czasu jestem posiadaczem spawarki Scylla mig-195 i chciałem się podzielić wrażeniami, bo sam szukałem w sieci opinii na jej temat jak się przymierzałem do jej zakupu, ale niestety nic nie znalazłem.
    Do rzeczy. Scylla ma całkiem dobre parametry i pobiera bardzo mało prądu. W garażu ma bezpiecznik B10 i ani razu nie wybił, nawet jak spawałem na max prądzie. Jak na razie używałem tylko drutu 0.8mm. Urządzenie nigdy się nie przegrzało.
    Do słabych punków należy podajnik drutu, lub jego sterowanie. Drut jest za wolno podawany. Każdy mały opór na rolce, powoduje chwilowe spowolnienie podawania drutu. Mam zamiar zmienić podajnik na taki z profesjonalnej spawarki. Silniczek podajnika w scylli ma wymiary około 35mm wysokości i 20mm średnicy. Większe silniczki widziałem w autach zdalnie sterowanych dla dzieci. Poza tym elektronika jest paskudnie wykonana. Części na płytce są krzywo przylutowane, upchane jedna przy drugiej, a same płytki są słabo umocowane. Przełącznik fi 0.8mm/1.0mm to makieta, nie jest podłączony. Wnętrze zapaskudzone klejem. Wszystkie wtyczki, przyciski i kontrolki klejone na gorąco. Typowa Chińska robota.

Zamieszczam parę fotek wnętrza spawarki:

Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A Rockworth AMIG190 kontra Scylla MIG MAG 195A

Edit: Parę miesięcy temu, zmieniłem drut na 1mm bester. Spawarka spawa o niebo lepiej niż na poprzednim drucie 0.8mm nieznanej marki. Spoina ładnie się rozlewa, a materiał spawany ładnie się przetapia. Jestem zadowolony z tej maszyny. Myślę, że po zmianie podajnika drutu na profesjonalny, zastosowaniu gniazda euro i uchwytu pod euro, scylla pobije niejedną niby profesjonalną spawarkę kosztującą 3x więcej.