Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Silnik Ford Mondeo mk2 (2000r) do Mondeo mk1 (1995)

szumi86 06 Jan 2011 10:05 5206 7
  • #1
    szumi86
    Level 10  
    Witam,
    mam takie pytanie: w moim Fordzie Mondeo mk 1, 1995r, 1.8, 16 V, kombi, muszę wymienić silnik.
    I zastanawiam się, czy można by przełożyć do niego silnik z Forda Mondeo mk 2 z 2000 r., o tych samych parametrach (1.8, 16 V)?
    Silnik byłby młodszy, więc teoretycznie mniej zajechany. Czy między mk 1 i mk 2 są jakieś różnice w konstrukcji silników?

    P.S. Szukałem, ale nie znalazłem tematu o tym zagadnieniu.
    Dziękuję za pomoc :-)
  • Helpful post
    #2
    Herbatnick
    Level 13  
    To jest ten sam slinik - 1.8 ZETEC
  • #3
    Adammo1992
    Level 1  
    Silniki sa takie same. Mozesz nawet wiekszy wstawic i nie powinno byc problemow
  • #4
    samouczek-007
    Level 11  
    silniki są te same, tylko różnią sie osprzetem (kolektory, łapa).
    Z tego co wie, wiekszego nie mżesz wstawić, chyba, że masz sterownik od wiekszego silnika. Osprzęt od 1.8 i 2.0 w większości jest taki sam. z tego co widziałem 1.6, 1.8 i 2.0 w moim mondeo (mk2) wyglądają identycznie wizualnie).
  • #5
    marek1977
    Level 33  
    Oj!!! Czyżby na pewno takie same...? A np. hydrauliczna regulacja luzów zaworowych?
  • #6
    mikolaj60
    Level 1  
    mam pytanie przy odpalaniu słychaćmetaliczny odgłos co to może być
  • #7
    bmw234
    Level 9  
    na 100% pasuje sam mam załozony silniczek od mondeo mk2 do mk1 1.6 16v zadnych wiekszych zmian :D :D
  • #8
    doktor90210
    Level 2  
    witam mam pytanko rozrusznik mk1 2.0 załoze do mk1 1.6 cięzko palił a w chwili obecnej nie pali mam wrażenie że straszny pobór mocy ma rozrusznik ponieważ nawet na dwa akumulatory nie chce zapalic problem mam odkąd nastały mrozy pomóżcie jeżeli wiecie w czym tkwi problem

    Dodano po 0 [sekundy]:

    witam mam pytanko rozrusznik mk1 2.0 załoze do mk1 1.6 cięzko palił a w chwili obecnej nie pali mam wrażenie że straszny pobór mocy ma rozrusznik ponieważ nawet na dwa akumulatory nie chce zapalic problem mam odkąd nastały mrozy pomóżcie jeżeli wiecie w czym tkwi problem