Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer Fujitsu Siemens P300

gieco 06 Sty 2011 16:32 1759 11
  • #1 06 Sty 2011 16:32
    gieco
    Poziom 10  

    Witam.
    Jestem laikiem jesli chodzi o komputery. Proszę was o pomoc.

    Mam zintegrowaną kartę graficzną jednak postanowiłem dołożyć do komputera nową lepszą kartę z innego komputera. Niestety po podłączeniu karty na monitorze nic się nie wyświetliło.

    Domyślam się że w biosie trzeba wyłączyć zintegrowaną kartę jednak ja nie wiem jak to zrobić dlatego proszę o pomoc

    0 11
  • #2 06 Sty 2011 18:23
    globusek14
    Poziom 31  

    Karta graficzna zintegrowana sama się wyłączy jeżeli podepniesz nową i podepniesz pod nią monitor. Ram mi się zdarzyło podpiąć kartę a monitor był podpięty do starej :)

    Podaj kartę graficzną jaką wkładasz.

    0
  • #3 06 Sty 2011 19:12
    gieco
    Poziom 10  

    W moim przypadku niestety nic się nie dzieje.

    Podłączyłem monitor pod nową kartę i nic. Później podłączyłem z powrotem pod zintegrowaną i też nic. Dopiero gdy wyjąłem z gniazda nowa kartę to zaczęło działać

    Podpinam Ati Radeon HD 2600 pro AGP. Karta przed włożeniem działała na 100% gdyz wyjąłem ją ze "starego kompa"

    0
  • #4 06 Sty 2011 19:16
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Z Twojej odpowiedzi nadal ciężko wywróżyć, jaką masz nową kartę graficzną. Podziel się z nami tą informacją - może coś ułatwi.

    0
  • #5 06 Sty 2011 19:18
    gieco
    Poziom 10  

    dt1 napisał:
    Z Twojej odpowiedzi nadal ciężko wywróżyć, jaką masz nową kartę graficzną. Podziel się z nami tą informacją - może coś ułatwi.



    Ati Radeon HD 2600 PRO AGP. Na starym kompie śmigała jak talala. Tylko płyta główna siadała i musiałem zmienić kompa na nowego.... i postanowiłem wyciągnąć bebechy i przerzucić do nowego

    0
  • #6 06 Sty 2011 20:58
    Wyposazony
    Poziom 11  

    Opcja żeby obraz szedł na grafikę dołożoną jest standardowo włączona, więc jeśli tego nikt nie przestawiał wcześniej to powinno działać. Możesz jednak spróbować zresetować biosa. Jednakże niekoniecznie to jest przyczyną problemu. Płyty Gigabyte czasami wymagają aktualizacji biosu ażeby działać poprawnie z dołożonymi grafikami. Podaj jaką masz płyte główną

    0
  • #8 07 Sty 2011 13:08
    Wyposazony
    Poziom 11  

    Kolego jak podpinasz tego Radeona to sprawdź czy nie zapomniałeś o podpięciu dodatkowego zasilania, bo niektóre modele tego wymagają. Resetowałeś biosa? Jeśli te czynności nie pomogą to pomyślimy co dalej.

    0
  • #9 07 Sty 2011 14:18
    gieco
    Poziom 10  

    A czy w biosie nie ma funkcji wyłączenia zintegrowanej karty?

    0
  • #10 07 Sty 2011 15:32
    Wyposazony
    Poziom 11  

    Nie ma takiej funkcji. Producenci robią tak, że są dwie opcje w biosie. Pierwsza: grafika zintegrowana jest włączona na stałe i to czy w agp coś jest nie jest sprawdzane. Druga opcja: grafika zintegrowana jest włączona ale jeśli coś jest w porcie agp to sygnał idzie właśnie na dołożoną grafikę. Jednakże czasami to nie działa prawidłowo. Nie odpowiadasz na moje pytania i nie będę mógł Ci pomóc. Jak z dodatkowym zasilaniem i resetem biosu?

    0
  • #11 07 Sty 2011 17:10
    gieco
    Poziom 10  

    Więc tak - karta ma miejsce do podpięcia dodatkowego zasilenia z zasilacza - jednak niejest to potrzebne. W poprzedni kompie dysponowałem i takim i takim zasilaczem i za każdym razem karta działała.

    Resetu biosa nie robiłem gdyż nie umiem ;)

    0
  • #12 07 Sty 2011 18:41
    Wyposazony
    Poziom 11  

    Jeśli jest gniazdo na dodatkowe zasilanie to przydałoby się je podpiąć- niepotrzebnie większość mocy idzie przez samo agp.

    Reset biosu przywróci ustawienia domyślne i problem może się przez to rozwiązać. Robisz to tak:
    1. Przy wyłączonym zasilaniu komputera otwierasz go i wyjmujesz baterię z płyty głównej.
    2. Jeśli blisko baterii jest jakaś zworka to na chwilę przekładasz, tak żeby wykorzystać pina który normalnie nie był użyty. Przekładasz zworkę z powrotem na swoje miejsce i możesz włożyć baterię.
    3. Jeśli nie ma zworki w okolicach baterii to po prostu czekasz po wyjęciu parę minut (powiedzmy do 15min) i wkładasz baterię.

    0