Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zagadkowy monitor

p_w 12 Paź 2004 20:13 921 5
  • #1 12 Paź 2004 20:13
    p_w
    Poziom 10  

    Od pewnego czasu mam problem z monitorem
    marki jakiejś nieznanej (President). Używałem go w
    800 x 600 / 75 Hz (w Windows).
    Zaczęło się od tego, że na sekundę zniknął
    obraz (ekran był czarny), jednocześnie w momencie
    zniknięcia obrazu słychać było cyknięcie podobne jak
    w momencie pojawienia się pulpitu Windows (w czasie
    uruchamiania Windows).
    W miarę kolejnych minut zaniki były coraz dłuższe i częstsze.
    Po wyłączeniu i odczekaniu wszystko wracało do normy
    i pojawiało się znowu po ok. 1-3 godz. działania.
    W tamtym okresie świeciła w monitor lampka i trochę go
    nagrzewała. Przestałem używać tej lampki i sytuacja trochę
    się poprawiła.

    Niestety ostatnio (pomimo zgaszonej lampki) znowu się to zaczęło
    dziać. Zignorowałem to, wyłączałem tylko na chwilę zasilanie
    monitora, kiedy to się działo - wystarczało na chwilę.

    W końcu zwęził się obraz, tak, że boki były wypukłe (ok 70% pierwotnej
    szerokości). Zignorowałem to też.
    Oprócz zwężenia zaniki obrazu były nadal.

    W końcu na obrazie pojawił się chaos (występuje to DOS-ie i Windows).
    Efekt jest podobny do tego jaki kiedyś zobaczyłem po ustawieniu
    zbyt dużej częstotl. odświeżania - 85 Hz. Obraz zmienił się w rwący
    potok (płynięcie poziome) pokrywał cały ekran, był nieczytelny,
    kursor myszy było widać niezbyt wyraźnie w kilku miejscach (w linii
    poziomej).

    Sprawdziłem tranzystor BU2520AX miernikiem ustawionym na pomiar
    diody - wydaje się być dobry. Dioda koło niego, w podobnej obudowie -
    BY359X na wspólnym radiatorze też chyba jest dobra.
    Sprawdziłem też tranzystor SSP6N60A na dość dużym radiatorze obok
    transforatora impulsowego (chyba). Też wydaje się sprawny. Wymieniłem
    go na IRF840. Żadnej różnicy w działaniu monitora nie było.
    Sprawdziłem też kilka diod w tej okolicy, też wydają się sprawne.
    Luty są raczej dobrej jakości.

    0 5
  • #2 12 Paź 2004 21:10
    JACEKSZ
    Poziom 14  

    W presidentach bardzo często pasdały niestety procesory.
    Podgrzej go suszarką do włosów i sprawdz jak się zachowuje.

    0
  • #3 13 Paź 2004 01:24
    p_w
    Poziom 10  

    Dziękuję za odpowiedź.
    Ale procesor kojarzy mi się raczej z komputerem.
    Gdzie tam jest procesor, jak go znaleźć ?
    No i wydaje mi się że ciepło mu chyba zaszkodziło więc jak to ?

    Nie mogę tutaj znleźć schematu tego monitora.
    Czy da się gdzieś znaleźć ten schemat ?
    Próbowałem kiedyś w google, ale bez skutku.

    President
    Model No.: GD-5164-LAM
    Product No.: GD-5164L

    0
  • #4 13 Paź 2004 07:05
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Jak układ na płycie ma dużo nóg to na ogół jest procesor.
    Ale dokładnie bym sprawdził jeszcze okolice odchylania linii i korekcji. Czasami bowiem przyczyną takiego zachowania może być nawet rezystor.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 13 Paź 2004 14:14
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja bym zaczął od poprawienia zimnych lutów

    0
  • #6 13 Paź 2004 15:26
    Sebastain
    Poziom 20  

    Ja obstawiam Trafopowielacz. Jeśli dobrze zrozumiałem te cyknięcia i zwężenia, to w podobny sposób padł mi Eizo F56, jakaś stara 17" która skończyła na wysypisku a u znajomego "naprawiacza" leży jeszcze 14-tka do której nie można dostać trafa WN. Inny Eizo ( w firmie ) też już zaczął głupieć. Jakiś czas temu, czasem mu się tak działo a teraz w postępie lawinowym i czekam aż siądzie w ogóle.

    0