Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sprzęgło nie wysprzęgla VW golf MKII 1988

yaro114 06 Sty 2011 21:37 12998 30
  • #1 06 Sty 2011 21:37
    yaro114
    Poziom 10  

    Witam.
    Mam taki efekt w moim golfie 1,8 benzyna/gaz 1988:
    po zapaleniu silnika i wciśnięciu sprzęgła nie można wbić biegu
    przy zapalaniu silnika na biegu trzymając sprzęgło na podniesionym aucie kola się kręcą czyli nie wysprzęgla
    sprzęgło, docisk, linka i łożysko są nowe a usterka powstała z dnia na dzień
    wczoraj jeździł normalnie a dziś juz nie mogłem wbić biegu
    Co może być przyczyną tej usterki
    z góry dzięki za rady

    0 29
  • #3 06 Sty 2011 21:51
    johnybx
    Poziom 11  

    kolego najprawdopodobniej "sprzęgło sie zkleiło" spróbuj na zaciągnięty hamulcu ręcznym!!!! wsadzić bieg wcisnąć sprzęgło i odpalić samochód powinno puscic jeśli nie czeka cie ponowna rozbiórka sprzęgła!!

    0
  • #4 06 Sty 2011 22:20
    toku74
    Poziom 31  

    pękła dźwigienka wyciskowa w skrzyni biegów, ale mogło też zablokować od pyłu jak mówi powyżej

    0
  • #5 07 Sty 2011 05:16
    yaro114
    Poziom 10  

    koledzy sprzęgło z łożyskiem oporowym
    co do "sklejenia" się sprzęgła to próbowałem tak jak mi to opisałeś z tym odpalaniem na wbitym biegu i nic to nie dało
    jeszcze sprawdzę tą dźwignie przy łożysku oporowym bo może rzeczywiście jest pęknięta

    0
  • #6 07 Sty 2011 22:01
    yaro114
    Poziom 10  

    ale to łożysko jest z tyłu skrzyni i przez całą skrzynie przechodzi tki pręt

    0
  • #8 07 Sty 2011 23:31
    Juras1844
    Poziom 14  

    W ciężarówce scania wymieniłem sprzęgło cały komplet stare przejechało 900tys.km Nowa tarcz sachsa po 30tys.km rozleciały się sprężyny wpadły pomiędzy koło zamachowe a tarcz oraz pomiędzy docisk .W tym samym momencie zlikwidował się luz sprzęgła i ten sam efekt co u ciebie wciśnięte sprzęgło bez biegu auto jedzie.Sprawdź czy masz luz na sprzęgle (na pedale).Oraz zobacz czy jakieś opiłki nie znajdują się w obudowie czy tam się coś nie śrutuje.

    0
  • #9 08 Sty 2011 04:56
    yaro114
    Poziom 10  

    mówie przecież ze sprzęgło ok skrzynia 2 razy wyjmowana, docisk i tarcza ok
    ten półksiężyc o którym piszesz jest cały tak jak i tarcza wszystkie spręzyny wporządku

    1
  • #10 08 Sty 2011 16:19
    yaro114
    Poziom 10  

    ma ktoś jeszcze jakieś propozycje bo mnie już opcju brakło

    1
  • #12 08 Sty 2011 19:24
    rafał7408
    Poziom 9  

    A linkę masz z samoregulatorem?

    0
  • #13 08 Sty 2011 20:05
    yaro114
    Poziom 10  

    nie linke mam bez samoregulatora

    0
  • #14 08 Sty 2011 21:31
    toku74
    Poziom 31  

    słabo oglądałeś tą dźwigienkę w skrzyni. ona pęka "operacyjnie".

    0
  • #15 09 Sty 2011 08:26
    yaro114
    Poziom 10  

    ale o to chodzi że zmieniłem na 2 z dobrej skrzyni i nic to nie dało

    0
  • #16 09 Sty 2011 11:41
    grzesiek132
    Poziom 12  

    witam a jaki jest pedał sprzęgła twardy jak zawsze czy może taki miękki?

    0
  • #17 09 Sty 2011 11:59
    toku74
    Poziom 31  

    wymieniałeś przez pokrywkę? jak wymiana dźwigienki nic nie dała,l skrzynia do zdjęcia i czyszczenie koła zamachowego z pyłu i brudu, który przyblokował tarczę, albo uszkodzony docisk.

    0
  • #18 09 Sty 2011 23:35
    yaro114
    Poziom 10  

    pedał taki jak był czyłi twardy a co do koła to też było czyszczone ale wyciągne i tak skrzynie i sprawdze docisk co prawda jest nowy ale nigdy nic nie wiadomo może żeczywiscie padł.
    sprawdze na 2 skrzyni w której padniety jest wsteczny
    napisze jaki efekt.
    jeszcze małe pytanko czy przy mojej skrzyni tzn 4T jest wysprzęglik czyh jakoś tak to się nazywa bo jeden mechanik przy rozmowie telefonicznej powiedział że na bank padł wysprzeglik.

    0
  • #19 11 Sty 2011 08:45
    yaro114
    Poziom 10  

    po wymianie skrzyni na sprawną bez biegu wstecznego dalej nie wysprzęgla koło pasowe wyczyszczone docisk zmieniony na 2 i dalej nic
    już mi pomysłów brakuje

    1
  • #20 11 Sty 2011 09:06
    borys_32
    Poziom 1  

    musiał paść docisk albo tacza ci sie rozsypala ale raczej to pierwsze

    0
  • #21 11 Sty 2011 09:25
    yaro114
    Poziom 10  

    przecież napisałem że sprawdzałem na drugim dobrym docisku z autka które jeździ i dalej efekt jest taki sam

    0
  • #22 13 Sty 2011 08:30
    yaro114
    Poziom 10  

    wymiana docisku na nowy nic nie dała pomóżcie prosze co to jeszcze może być

    0
  • #23 13 Sty 2011 10:38
    fazer1
    Poziom 12  

    Jeżeli założyłeś działającą skrzynię i sprawne poprawnie poskładane sprzęgło,to zacznij szukać w sterowaniu(linka,pedał)bo cudów nie ma.Spróbuj ręcznie pod maską wcisnąć sprzęgło.Oczywiście koła w górze.

    0
  • #24 13 Sty 2011 12:38
    yaro114
    Poziom 10  

    ale o to chodzi ze tą drugą skrzynie zakłądałem z całym sterowaniem poza drążkiem
    naciąganie linki też nic nie daje

    0
  • #25 13 Sty 2011 13:33
    fazer1
    Poziom 12  

    Może tarcze sprzęgła odwrotnie montujesz,bo nic innego już mi do głowy nie przychodzi

    2
  • #26 13 Sty 2011 13:58
    yaro114
    Poziom 10  

    tarczy do sprzęgła nie da się zamontować odwrotnie

    0
  • #27 13 Sty 2011 15:00
    carrot
    Moderator Samochody

    Cytat:
    poza drążkiem

    Masz na myśli ten pręt, który jest w wałku sprzęgłowym skrzyni ?

    0
  • #28 13 Sty 2011 15:24
    tomek70
    Poziom 20  

    Może posprawdzaj miejsca gdzie opiera się pancerz linki . Może podczas wciskania sprzęgła pracuje element , który powinien być ''sztywny''.

    0
  • #29 13 Sty 2011 19:25
    yaro114
    Poziom 10  

    pisząc drążek mam na myśli gałkę zmiany biegów tylko zostało jeszcze nie zmienione
    mam jeszcze pytanko przy zdejmowaniu tylnej osłony skrzyni aby wymienić łożysko wyskoczył mi taki grubszy pręt zakończony z jednej strony sprężynką udało mi się go włożyć ale nie wiem czy coś się nie poprzestawiało

    0
  • #30 23 Sty 2011 23:14
    yaro114
    Poziom 10  

    nie mam juz pomysłow

    -1