Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem ze wzmacniaczem LDM SMX-6D

07 Sty 2011 10:33 5078 39
  • Poziom 17  
    Witam!

    Robię w szkole dyskoteki, zazwyczaj sprzętem pożyczonym lecz teraz trochę się zagapiłem i zapomniałem zapytać więc będę musiał robić szkolnym. I problem w tym, że gdy gra się zbyt głośno to wzmacniacz się wyłącza i trzeba chwilkę odczekać. Rozumiem gdyby to było tak głośno jak na normalnej dyskotece i by się wyłączał, ale nim ledwo da się grać na stołówce, żeby było dostatecznie głośno. Oczywiście jeżeli jest jakaś akademia czy coś to mikrofony bez problemu działają. Możecie powiedzieć co może być tego przyczyną?
    oto zdjęcie wzmacniacza

    Problem ze wzmacniaczem LDM SMX-6D

    jest to zdjęcie wzmacniacza LDM SMX-6D/100
    bo innego nie znalazłem a mi dokładnie chodzi o LDM SMX-6D/200


    Regulamin p.11, 11.1
    (dj-MatyAS)
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 43  
    Po prostu zadziałało któreś z zabezpieczeń. Pewno przeciążeniowe. Za dużo oczekujesz od tego wzmacniacza. 2x 100W/4 Ohm na dyskotekę to niewiele. Poza tym mniejszej mocy wzmacniacze LDM są niestabilne przy obciążeniu 4 Ohm na kanał.
    jakie kolumny podłączasz do niego?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    Wkleiłem zdjęcie tego po 2x100watt bo innego nie znalazłem a gram z tego obitego materiałem 2x200Watt do tego 2 idexy chyba 200Watt jeden czy coś koło tego do tego jeden mikrofon. właśnie wiem, że zabezpieczenie się jakieś włącza, ale nie wiem dlaczego bo na nim potencjometr głośności jest ledwo na połowie
  • Poziom 14  
    Zobacz,czy impedancja kolumn się zgadza,przeważnie dlatego wyskakuje zabezpieczenie.Jeżeli impedancja jest zgodna ze wzmacniaczem,sprawdź przewody głosnikowe,szczególnie wtyki,czy nie ma przypadkiem zwarcia.
  • Poziom 17  
    wtyki i kable są ok sprawdzałem, mierzyłem a co do tej impedancji to dokładnie nie wiem co to znaczy, ale przy podłączeniu innych kolumn dzieje się to samo i przy podobnej głośności.
  • Poziom 14  
    Weż miernik,zakres ustaw na omomierz i podłączając równolele do kolumny (odłączonej oczywiście od wzmacniacza) sprawdź oporność. Zobacz,czy to co wskaże miernik,zgadza się z impedancją wzmacniacza,np jeśli kolumna ma 8 ohm a wzmacniacz 4,to jest klops.Napisz co poczyniłem,służę pomocą.Pozdrawiam
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    Dziwne,kolega zaryzykował zagrać kiedyś imprezę na paczkach 8 ohm,przy powermikserze 4 ohm i zabezpieczenie wyskoczyło mu po godzinie,a na radiatorze można było "smażyć kotlety"... Kolumny,tak jak powermikser miały 200 wat.Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    luki2828 napisał:
    Wkleiłem zdjęcie tego po 2x100watt bo innego nie znalazłem a gram z tego obitego materiałem 2x200Watt do tego 2 idexy chyba 200Watt jeden czy coś koło tego do tego jeden mikrofon. właśnie wiem, że zabezpieczenie się jakieś włącza, ale nie wiem dlaczego bo na nim potencjometr głośności jest ledwo na połowie


    W takim razie jest to LDM SMX-6D/200
    jaką impedancję (Ohm) mają te Idex-y?
    Bo jeśli 4 Ohm, i mocno podbijasz equalizer, to przy potencjometrze volume, ustawionym w połowie skoku, może się włączać zabezpieczenie przeciw-przeciążeniowe.

    Pozdrawiam.

    Dodano po 7 [minuty]:

    lukaszcafe napisał:
    Dziwne,kolega zaryzykował zagrać kiedyś imprezę na paczkach 8 ohm,przy powermikserze 4 ohm i zabezpieczenie wyskoczyło mu po godzinie,a na radiatorze można było "smażyć kotlety"... Kolumny,tak jak powermikser miały 200 wat.Pozdrawiam



    Żadne ryzyko, bo wzmacniacz 4 Ohm z obciążeniem 8 Ohm będzie pracował stabilnie.
    Prawdopodobnie było odwrotnie; kolumny były cztero-ohmowe a wzmacniacz minimum 8 Ohm, lub mocno podbił eq. i grał na przesterze.
    Moc kolumn, czy tez wzmacniacza nie ma w takim wypadku znaczenia.

    Pozdrawiam.
  • Użytkownik obserwowany
    Panowie, przyłączę się do tematu, gdyż mam podobny problem jednak przy wzmacniaczu LDM SMX11. Pisałem już do kolegi IRKA, ale chyba ma zbyt dużo zajęć by odpisać, a nie chcę być nachalny więc go rozumiem. Sprzęt o którym pisze dostałem do konserwacji / naprawy .

    Problem polega na tym że współpracuje on z paczkami ELESTRA 200W - 15" bas, 8" średni + wysokotonowiec. Przy wysterowaniu wzmacniacza do ok. -3dB załącza się zabezpieczenie, i trzeba odczekać jakieś 2 sek. zanim znowu zaskoczy. Od razu mówię że nic nie jest przesterowane, wszystko jest ok. a mimo to zabezpieczenie odłącza końcówki. Irek pisał kiedyś na forum - tzn. doszukałem się tego, iż zabezpieczenia są wrażliwe na zmianę impedancji dużych głośników basowych, i moje pytanie - czy to może być przyczyną "głupienia" zabezpieczenia? W paczkach ELESTRA spalone są głośniki średnio tonowe które to zamierzam wymienić, jednak na zastępcze modele gdyż są to BEYMA 8M60 których już nie produkują - zmierzam wsadzić 8M70, są to po prostu nowsze wersje. Co może być przyczyną takiego zachowania sprzętu?

    Od razu przejdę do kolejnego problemu jaki mi się natknął. Mikser Behringer MX 602A po podłączeniu mikrofonu pojemnościowego AKG C 100 S posiada straszne szumy, tak samo w przypadku mikrofonów dynamicznych. Gdy nawet mikrofony i wszelkie źródła sygnału są odłączone, pojawiają się ogromne szumy, które nie powinny mieć miejsca. Ponadto przy załączonym PHANTOM'ie jest jeszcze gorzej. Szumy pojawiają się już od odkręcenia pokrętła GAIN do godz. ok. 9. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale przewody jakimi mikrofony były wpinane, chyba ze starości się poprzerywały, i zwarły - stały się niesymetryczne. Czy to mogło wpłynąć na uszkodzenie miksera? Z góry dzieki wszystkim za jakie kol wiem porady.
  • Poziom 26  
    Wymień ,te średniotonowe w Elestrach i kondensatory w ich filtrze ,jeśli popracowały bez ,,cewki głośnika,, to mogą być przebite.
  • Poziom 17  
    Luke15 napisał:
    Od razu przejdę do kolejnego problemu jaki mi się natknął. Mikser Behringer MX 602A po podłączeniu mikrofonu pojemnościowego AKG C 100 S posiada straszne szumy, tak samo w przypadku mikrofonów dynamicznych. Gdy nawet mikrofony i wszelkie źródła sygnału są odłączone, pojawiają się ogromne szumy, które nie powinny mieć miejsca. Ponadto przy załączonym PHANTOM'ie jest jeszcze gorzej. Szumy pojawiają się już od odkręcenia pokrętła GAIN do godz. ok. 9. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale przewody jakimi mikrofony były wpinane, chyba ze starości się poprzerywały, i zwarły - stały się niesymetryczne. Czy to mogło wpłynąć na uszkodzenie miksera? Z góry dzieki wszystkim za jakie kol wiem porady.


    Poprzerywane "ze starości" kable? Przy solidnych kablach (Klotz, Cabletech, Prolink czy Cordial - nie żadne "chińskie" no-name) takie rzeczy się nie zdarzają.... A nawet jak już, nie ma to nic do stołu (co najwyżej do zasilacza Phantom, jeśli był włączony). A że tańsze Behringery, ze względu na mierną jakość używanych do ich produkcji - często chińskich - komponentów, doczekały się opinii "szumofonów", to wiadomo już od dawna.... Choć można to trochę zamaskować - suma nie więcej niż -15 dB, nie przesadzanie z głośniścią, no i dobre uziemienie przyłącza elektrycznego.
  • Użytkownik obserwowany
    Powiem tak... dowiedziałem się dzisiaj, że już ktoś przede mną grzebał przy tym sprzęcie. No, czyli tak jak myślałem że ten mikser po prostu się nie nadaje na takie rzeczy - tym bardziej na pojemnościówkę. Zastanawia mnie tylko fakt, dlaczego mikrofon dynamiczny ściąga znacznie lepiej niżeli ta pojemnościówka?
  • Użytkownik obserwowany
    A co powiecie, aby zamiast BEYMY na średnie wsadzić Eminence ALPHA 8MRA?? W tedy trzeba by było tłumić go o jakieś 5dB ale zważywszy na wytrzymałość mocową 125W rms ciekawie by to mogło zagrać.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik obserwowany
    Jak to mówią - kto pyta, nie błądzi dlatego wolałem zapytać przed eksperymentowaniem. Więc zostaje na BEYMA 8M70 ;) A może ktoś wie, na czym może polegać problem z tym zabezpieczeniem w LDM'ie? Czy przyczyna może być taka, jaką podałem? Czy to raczej mało prawdopodobne?
  • Poziom 17  
    lukaszcafe napisał:
    Dziwne,kolega zaryzykował zagrać kiedyś imprezę na paczkach 8 ohm,przy powermikserze 4 ohm i zabezpieczenie wyskoczyło mu po godzinie,a na radiatorze można było "smażyć kotlety"... Kolumny,tak jak powermikser miały 200 wat.Pozdrawiam


    robiłem już tym sprzętem 2 dyskoteki a zabezpieczenie nie jest powiedziane, że po 1h wyskoczy tylko jak się da za mocne basy lub za głośno. Nie wiem czy widzicie ale po prawej stronie są takie dwie lampki i gdy jest coś za głośno czy coś, one zaczynają mrugać albo świecić i po jakimś czasie ich świecenia wzmacniacz się wyłącza. Nad nimi jest też lampka i jak jest wszystko ok to ona świeci na zielono a jak za głośno zapala się na czerwono i trzeba czekać.
    A co do mierzenia to nie mam takiej możliwości bo już nie chodzę do tej szkoły. Tylko jak jakaś impreza to tam gram i nie wiem czy szkoła była by na tyle głupia, żeby kupować sprzęt, który nie będzie ze sobą dobrze współpracował.
  • Poziom 43  
    Te dwie czerwone lampki (ledy) to sygnalizacja przesterowania wzmacniacza, tzw CLIP. W żadnym wypadku nie mogą się ciągle świecić, co najwyżej czasami mignąć. Jeśli zaczynają migać, należy zmniejszyć wartość wzmocnienia.
    Jeśli zielona lampka (led) zmieni kolor na czerwony, znaczy to że wzmacniacz jest przeciążony (ew. uszkodzony) i zadziałało zabezpieczenie przeciw-przeciążeniowe.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    Tak, wiem co one znaczą :) i wie, że te dwie nie mogą ciągle świecić tylko, że nie jest głośno ani nic przesterowane volume na 5, a bass +1 a one już zaczynają migać
  • Użytkownik obserwowany
    Że volume jest na pozycji 5 na np. 10 to nie znaczy że gra na 50% mocy. W tym wypadku sygnał podany na wzmacniacz jest na tyle duży, że przy odkręceniu tej gałki na 5 jest już w pełni wysterowany a skoro migają czerwone diody (clip) to jest przesterowany i należy zmniejszyć wartość wzmocnienia. Że nie jest głośno to nie znaczy że jest coś nie tak skoro migają... po prostu ten sprzęt głośniej nie zagra i koniec kropka ;) Co innego np. jak w moim przypadku wzmacniacza który dostałem do naprawy, gdzie zabezpieczenie załącza się przy wartości wysterowania przy -3dB ( na wskaźniku wysterowania ). Muszę to sprawdzić jeszcze na innych kolumnach ale sprawa wygląda bardzo dziwnie. Bez obciążenia wszystko jest ok, a z obciążeniem 8R odcina już przy -3dB.
  • Poziom 32  
    Wg mnie już za mocym sygnałem wchodzisz do powermixera. Przester już z sygnału szybko aktywuje zabezpieczenia.
  • Poziom 17  
    No tak ale jak kolega kiedyś grał tym sprzętem to było głośno i nic nie świeciło (tyle, że 5 lat temu) czy może źle coś podłączam czy coś (mikrofon pod jecka 1kanał, kolumny pod jecka L1 i L2)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik obserwowany
    dj-MatyAS napisał:

    Sam układ "clip" może być realizowany różnie - albo na podstawie pomiaru napięcia na obciążeniu (najprościej), albo też na podstawie różnicy napięć zasilających w stosunku do wyjściowego - to sugestia w kierunku problemów Kol.Luke15 - jeśli kiedyś było dobrze, a teraz aktywuje się zabezpieczenie dla -3dB możliwe, że coś niedobrego dzieje się z zasilaczem (np. wyschnięte kondensatory; stąd mniejsza odporność na obciążenie - większe spadki napięć).
    Dalsze gdybanie bez konkretnych pomiarów nie wydaje się być sensowne - najpierw trzeba mieć pewność co do sprawności wszystkich pozostałych czynników (sygnał, poziom, kolumny), a dopiero na końcu podejrzewać (i sprawdzić ) sam wzmacniacz.


    Rozumiem, i dziękuje za podpowiedź, ale czy w tedy i bez obciążenia clip nie powinien zapalać się w tym samym momencie? Przy połączonych kolumnach, clipy się nie zapalają - bo nie zdążą ( szybciej działa jakieś zabezpieczenie przy -3dB, prawdopodobnie przeciążeniowe czy coś ), a bez obciążenia można nawet clipy zapalić, i wszystko jest w porządku - żadne zabezpieczenie nie zadziała.

    Wezmę pod uwagę filtrację, tak jak to zasugerowałeś, ale wpierw sprawdzę wszystko na oscyloskopie, zanim to rozgrzebie.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Użytkownik obserwowany
    Wzmacniacz ma ok. 15 Lat - a może i więcej, więc pójdę Twoim tropem i sprawdzę zasilacz. Nie, właśnie chodzi o to, że clipy się nie zapalają przy obciążeniu, bo zabezpieczenie zaczyna działać według mnie o wiele za szybko bo przy ok. -3dB. Bez obciążenia jest ok. i Nawet jak wyjadę te +3 a nawet gdy sprawdzałem momentami do +6dB nic się nie dzieje...

    Jeszcze raz dzięki za "trop", bo rzeczywiście po 15 latach, elektrolity mogą być suche, lub spadła ich pojemność. Pozdrawiam
  • Poziom 17  
    dj-MatyAS napisał:
    luki2828 napisał:
    ... kolega kiedyś grał tym sprzętem to było głośno i nic nie świeciło (tyle, że 5 lat temu) ...


    Ale czy na tych samych kolumnach?

    Tak, na tych samych.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 43  
    luki2828 napisał:
    No tak ale jak kolega kiedyś grał tym sprzętem to było głośno i nic nie świeciło (tyle, że 5 lat temu) czy może źle coś podłączam czy coś (mikrofon pod jecka 1kanał, kolumny pod jecka L1 i L2)



    Przy takim podłączeniu, kolumny obciążają jedną końcówkę mocy.
    Kolumny powinieneś podłączyć do wyjść: lewą- L1, prawą- R1,
    lub lewą- L2, prawą- R2.

    Mikrofon powinien być podłączony do przedwzmacniacza mikrofonowego, czyli wejścia XLR. Wejście Jack, to wejście o poziomie liniowym.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    Dzięki wielkie DjMaped jak będę teraz grał to połączę wszystko tak jak napisałeś.
    dj-MatyAS napisał:

    Nie to nie są te. Te z linku mają wejścia z tyłu ułożone pionowe, a te których ja używam mają wejścia ułożone poziomo.