Freelander ma stały napęd na 4 koła bez możliwości rozłączenia, no chyba że wymontujesz wał - to jedyna opcja (przynajmniej w modelach do 2003r w młodszych nie jestem pewien).
Odnośnie demontażu wału to mało kto to poleca.
Bez problemu można demontować wał i jeździć tylko na przednim napędzie nic się nie zepsuje sam tak jeźdzę od kilku miesięcy Mały problem jest gdy ktoś ma ciężką nogę wtedy zrywa przyczepność i świeci się kontrolka od TC
Gdy ruszamy przy napędzie na cztery koła tego problemu nie ma
NIC ci to nie da -moze subiektywne odczucie, konstrukcja tego samochodu jest taka ze ciagnie przodem a pomiedzy skrzynia a wałem napedowym tylnego mostu jest sprzegło wizkozowe i jezeli jest sprawne to nie ma róznicy czy ten wał masz czy nie (no moze nieeeeznaczna)
sprzegło ma za zadanie wyrównywac predkosc obrotowa wychodzaca ze skrzyni katowej a predkosci wału..
po polskiemu: ciagnie przodem, jak jest uślizg z z automatu napedy sa złączane przez to sprzegło, jezeli jezdzisz bez poslizgów, nie jezdzisz cały czas w koło, po błocie, itp... po prostu normalnie po ulicach to tył jest zawsze TYLKO wleczony nie napedzany i to most kreci wałem
ps. wały wyciagaja ci ktorym sypie sie to sprzegło (koszt ok. 2000), wtedy pod autem zgrzyta, zabkuje tylne opony i inne cuda...
Pytam sie ponieważ gdy miałem letnie opony przednie inne a tylnie inne to było słychać szum a gdy kupiłem wszystkie nowe zimówki to przestało szumić.Dlatego chciałem na lato rozłonczyć.
PODSTAWOWA ZASADA !!! przy napędzie 4x4 koniecznie wszystkie opony muszą być takie same !!! nie zależnie od sterowania napędami , grozi to uszkodzeniami zespołu napędowego gdyż obwody toczenia muszą być takie same
Dodano po 2 [minuty]:
Pomimo że ten sam rozmiar, to bardzo często obwody się różnią - jak nie wierzysz to zmierz obwody
Dodano po 37 [sekundy]:
Pomimo że ten sam rozmiar, to bardzo często obwody się różnią - jak nie wierzysz to zmierz obwody