Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Integra 64 i 6 garaży obok siebie

kamilboczek 07 Jan 2011 19:54 1194 7
Optex
    kamilboczek
    Level 17  
    Witam! Mam budynek jak na zdjęciu poniżej:
    Integra 64 i 6 garaży obok siebie

Są to garaże.
    Potrzebne mi będzie 6 manipulatorów (w integrze 64 maksymalniemożna 8) i chociaż jedna czujka w każdym pomieszczeniu.
    Będzie 4 użytkowników tego całego systemu, każdy inne hasło.
    Zastanawiam się jak zrobić tak aby użytkownik wpisując hasło w pierwszym pomieszczeniu wyłączył czuwanie tylko w tym pomieszczeni (inne strefy w stanie czuwania). Innym razem ten sam użytkownik wchodzi np. do 5 strefy i wpisaniu te samego hasło co wcześniej, wyłącza czuwanie tylko w tej 5 strefie.
    Czy mogę zrobić tak, że przydzielę użytkownikom różne hasła, a manipulatorom przydzielę tylko te strefy w których będą się znajdować.
    Ale jak zrobić aby użytkownik swoim jednym hasłem miał dostemp do każdej z 6 stref.
  • Optex
    Zdzicho
    Level 25  
    Przydzielasz manipulator do jednej strefy a użytkownika do wszystkich stref. Jeśli użytkownik wprowadzi hasło to zmieni stan czuwania w strefie do której należy manipulator albo manipulator przypisać do wielu stref i wtedy system pyta się, którą strefę obsłużyć.

ps. czujka to nie kamera lepiej "widzi" bokiem niż na "wprost"
  • Optex
    Stan-Mar

Level 27  
    Możesz też zastosować klawiatury INT-SCR-BL - są to klawiatury do pracy zewnętrznej, a racze garaże nie są ogrzewane i panuje w nich wilgoć.
    Jeżeli chcesz tak zamontować czujki to zastosuj czujki z optyką lustrzaną, a nie Fresnela.
    rokycky
    Level 23  
    To zależy jaki ma byc efekt koncowy dla uzytkowników.
    Możesz dać jedną LCD w ładnej obudowie zewnętrznej na kluczyk z ochrona dostępu (switch) lub 6 klawiatur strefowych wewnatrz pomieszczeń. Oba rozwiązania maja wady i zalety.
    Osobiście polecam zastosowanie dodatkowo kontaktronów na bramy garażowe, koszta prawie żadne, a mamy opcje kontroli czy brama sie oby na pewno zamknęła (istotne przy bramach automatycznych).
    Złe umiejscowienie czujników.
    kamilboczek
    Level 17  
    A jak myślicie jak będzie zachowywała się centrala w takich nie ogrzewanych w zimę garażach. Będzie ok? Czy może zastosować jakąś grzałkę, np. jak przy kamerach??
    rokycky
    Level 23  
    Nie żartuj...
    Oby woda nie zaciekała
    neptun93
    Level 12  
    integra wg specyfikacji producenta ma temperaturę pracy -10 +50 stopni, zwykle daje radę w gorszych warunkach, widziałem już taką u klienta założoną na nieizolowanym poddaszu z czarnej blachy od strony południowej gdzie plastikowa obudowa trafa juz się topiła a centrala działała, tylko pytanie jak długo popracuje w takich warunkach, na pewno akumulator szybciej będzie do wymiany. klawiatury led są strefowymi czyli jeśli się na takie zdecydujesz będziesz mogł z jednej tylko jedna strefę uzbroić, ewentualnie musiałbyś programować jako zależne i trochę kombinować, ale na pewno ekonomicznie to wyjdziesz na tym lepiej niż na lcd w każdym garażu. każdemu użytkownikowi możesz dać dostęp tylko do określonych stref klawiaturze też, ale jeśli to będzie lcd bo led - tak jak pisałem wyżej. z czujnikami to zastanów się czy tam w końcu garaży ktoś kiedyś ich nie zastawi regałem albo wyższym autem i czujnik nie wychwyci lekko podniesionej bramy i wczołgującego się człowieka. jeśli pomieszczenia nieogrzewane to bezwzględnie cz. dualne albo wręcz zewnętrzne, no ale to znowu koszt dla Ciebie.
    Jeśli bardzo zależy Ci na ograniczeniu kosztów to jeszcze inne rozwiązanie to jedna klawiatura do obslugi systemu i dwie radiolinie czterokanałowe z pilotami jednokanałowymi wprogramowanymi po jednym kanale w radiolinie uzbrajającym jedną strefę. Rozwiązań na pewno jest kilka.