Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

2000zł na kolumny to nie za mało?

piotreki38 07 Jan 2011 22:25 1743 12
    piotreki38
    Level 9  
    Witam i mam pytania do chętnych mi pomóc lub udzielić rady.

Całe życie marzyłem o kolumnach głośnikowych, najlepiej czterech i mam na to poświęcone 1500zł - może to nie dużo, ale jakaś kasa jest, no może dozbieram 2000zł.
    Bardzo podobały mi się jak grają kolumny Tonsila ZE-500. Czy możecie mi coś podpowiedzieć lub doradzić, jakiego sprzętu mam poszukać, lub może jest ktoś, kto trudni się budową kolumn i może je zbudować dla mnie? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem gdzie szukać i czy kasy mam nie za mało na cztery kolumny?
    pawel_aa
    Level 25  
    A po co Ci aż cztery sztuki? Słuchanie z dwóch par na raz to jeden wielki hałas. Lepiej kupić jedną parę ale porządną.
    piotreki38
    Level 9  
    Dlaczego aż cztery sztuki to sam nie wiem tak sobie postanowiłem. Jeśli za 2000zł nie można zrobić w miarę dobrych kolumn to może macie jakieś namiary na całkiem dobre kolumny używane,mają one pracować ze wzmacniaczem Sony 2x70wat, i będą używane w domu i czasami pracować na imprezach okolicznościowych ze wzmacniaczem LDM + (kolumnami RW series2 )
    dues
    Level 28  
    Nie ma kolumn uniwersalnych które nadawałyby się do użytku domowego jak i na imprezki. Zakup 4 kolumn raczej także nie ma sensu. Lepiej 2 a lepsze. W jakim pomieszczeniu mają one grać (w domu) i jaki to model wzmacniacza? Wymienione przez Ciebie Tonsile to nie jest sprzęt do użytku domowego.
    Pablo1964
    Moderator
    Ogranicz się do dwóch dobrych kolumn.
    globus1987
    Level 29  
    Niestety ale nie liczy się za bardzo firma, może źle troszkę napisałem ale te firmy raczej na przestrzeni ostatnich lat nie mają nic sensownego do zaproponowania w tej klasie cenowej.

Firma Pioneer ani jamo nie ma dobrych kolumn za te pieniądze a są jedynie znaną marką, nie znaczy dobrą.
    Pioneer ogólnie nie robił za dobrych kolumn jedynie parę modeli im się udało ale to dawno temu za czasów modeli z serii Hpm.
    W tej cenie można mieć STX fx-300, Tonsile siesty.
    Z jamo w tej cenie to same budżetówki pisząc o pioneerze nie wiem jakie kolumny masz na myśli bo od dawna nic konkretnego nie mają.
    Więc proszę o twoje propozycje.

Bo chyba nie badziewne jamo s606, które polecałeś komuś.
    Moderated By Pablo1964:

Nazwy firm rozpoczynamy wielką literą. Poprawiłem. Proszę o przestrzeganie p.15 regulaminu.

piotreki38
    Level 9  
    Kolumny mają grać w pokoju jakieś 25m2 a współpracować z niewielkim wzmacniaczem SONY TA-FE510R właściwie to potrzebuje kolumny tylko do domu i żeby ładnie grały a zwłaszcza zwracam uwagę na wysokie tony. Podobają mi się kolumny 3 drożne np: (http://www.stx.pl/kolumny-stx-f-360-czarny.html) a chciałbym mieć jeszcze jedną parę np: takich (http://www.stx.pl/pa-1000-4-fr.html) Nie jestem Bardzo wymagającym melomanem i szukam czegoś co ładnie będzie wyglądało w domu i przyzwoicie grało no i jeszcze jedna para kolumn estradowych tak aby dopełnić moje marzenie a współpracować mają też z niewielkim wzmacniaczem LDM (SMX-408RX) Tak więc czekam na jakieś podpowiedzi co myślicie o moim niezdecydowaniu i marzeniach pozdrawiam

Piotr ze Szczecina
    dues
    Level 28  
    Seria F z STX to nic dobrego. Jeśli chcesz dobry sprzęt to jak napisał kolega wyżej STX FX-300 bądź Tonsil Siesta. Tylko i wyłącznie jedna para. STXy na pewno mają lepszą górę. Kolumny estradowe do domu to wielka pomyłka. Po co Ci one? Możesz też zbudować coś dobrego sam jeśli masz chęci i czas?
    Marios221
    Level 20  
    Szukaj zeusa do tego końcówki mocy to kolumny domowe ale nadaja sie na np nagłośnienie małej domówki,4 Kolumny = dźwięk kwadrofoniczny a płyt w takim formacie jest bardzo mało jedna jaka znam nagrali Pink Floyd;).
    Pablo1964
    Moderator
    Marios221 wrote:
    4 Kolumny = dzwiek kwadrofoniczny

Tylko wtedy, gdy dysponuje się kwadrofonicznym wzmacniaczem i źródłem. Podejrzewam jednak, że w tym przypadku chodzi wyłącznie o więcej hałasu. Nie tędy droga.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jaki to model wzmacniacza?
    dues
    Level 28  
    piotreki38 wrote:
    Kolumny mają grać w pokoju jakieś 25m2 a współpracować z niewielkim wzmacniaczem SONY TA-FE510R
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przepraszam, nie zauważyłem.
    Tak więc jeśli ma to być nowy zestaw głośnikowy, to mocno zastanowił bym się nad fx300. Jednak poszukał bym w najbliższej przyszłości mocniejszego wzmacniacza. MoŻe uda się odłożyć pieniążki na NAD C370?