No cóż, fakt nie zrobiłem wcześniej zadania, bo nie wiedziałem jak. Teraz coś wyskrobałem i powiedzcie proszę, czy dobrze. Jeśli źle, qrde, podpowiedzcie coś
Treść zadania:
Trafo nawinięte na rdzeniu stalowym o S=5cm² zasilono napięciem o częstotliwości f=50Hz. Jaka jest wartość maksymalna indukcji magnetycznej w rdzeniu, jeżeli woltomierz dołączony do nieobciążonego uzwojenia wtórnego wskazał wartość napięcia u2=10V? Liczba zwojów uzwojenia wtórnego n2=80 zwojów. Rezystancja wewnętrzna woltomierza Rv=∞
Skorzystałem ze wzoru na Siłę elektromotoryczną i na strumień magnetyczny
Φ=B•S | E=4,44•N•f•Φ po przekształceniu -> B=E: (4,44•N•f•S)
Wynik jaki mi wyszedł to B=1,126T
Pomocy, jeśli zrobiłem źle. Wcześniej nie zrobiłem bo nie umiałem, a nie bo mi się nie chciało.
Treść zadania:
Trafo nawinięte na rdzeniu stalowym o S=5cm² zasilono napięciem o częstotliwości f=50Hz. Jaka jest wartość maksymalna indukcji magnetycznej w rdzeniu, jeżeli woltomierz dołączony do nieobciążonego uzwojenia wtórnego wskazał wartość napięcia u2=10V? Liczba zwojów uzwojenia wtórnego n2=80 zwojów. Rezystancja wewnętrzna woltomierza Rv=∞
Skorzystałem ze wzoru na Siłę elektromotoryczną i na strumień magnetyczny
Φ=B•S | E=4,44•N•f•Φ po przekształceniu -> B=E: (4,44•N•f•S)
Wynik jaki mi wyszedł to B=1,126T
Pomocy, jeśli zrobiłem źle. Wcześniej nie zrobiłem bo nie umiałem, a nie bo mi się nie chciało.