Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

fiat siena 1.4 problem z fiat code.

09 Sty 2011 16:58 4094 8
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie.
    Wiem,że było już sporo podobnych tematów, ale po ich przeczytaniu i sprawdzeniu mój problem nadal nie został rozwiązany.
    Posiadam fiata siene 1.4 lpg rocznik 98 monowtrysk (lpg-tartarini TEC 99,aoto alarm-american legend,imobilajzer sterownik IMOO1.01 dwa kluczyki niebieskie, jeden matka brązowy plus karta kodowa, komputer jeszcze nie sprawdzałem).
    Problem polega na tym,że po przejechaniu 100 metrów samochód zgasł.Po ponownej próbie przekręcenia kluczyka zaświecił się kluczyk code,wtrysk sie nie załącza,nie slychac go wogóle.Kontrolka tez sie nie pokazuje.Akumulator naładowany,kable,styki,wiazki itp sprawdzone.Bezpieczniki,przekazniki w srodku i pod maską także sprawdzone.Iskry na swiecach nie ma,cewka sprawdzona.Przekaznik podwójny pod maska rozebrany przelutowany.Pompka paliwowa sprawdzona.Klucz matka po wlożeniu do stacyjki nie reaguje.Antenka sprawdzona do czytania kluczyka wynik 17 omów.Rozrusznik kręci,masa sprawdzona.
    Czekam na każdą pomoc.
  • Poziom 27  
    W pierwszej kolejności to podłożyłbym antenę immo gdyż powinna mieć od 32 do 35 ohm, a co do kontrolki "code”, jeśli w liczniku jest wszystko dobrze i jest on dobrze podłączony to oznacza uwalenie sterownika immo, oczywiście, jeśli zasilania i masa są w porządku.
  • Poziom 9  
    jawiczka napisał:
    W pierwszej kolejności to podłożyłbym antenę immo gdyż powinna mieć od 32 do 35 ohm, a co do kontrolki "code”, jeśli w liczniku jest wszystko dobrze i jest on dobrze podłączony to oznacza uwalenie sterownika immo, oczywiście, jeśli zasilania i masa są w porządku.


    Masa i zasilanie napewno kontrolki niesprawdzalem ma to jakis wpływ,jezeli imo jest zepsute to dlaczego pompa niechodzi.
  • Poziom 12  
    Stawiam na sterownik jak długo przy immo pracuje jeszcze nigdy nie zablokowało podczas jazdy , a pompa nie chodzi bo ze sterownika wychodzi impuls do przekażnika pompy .
  • Poziom 9  
    luknk napisał:
    Stawiam na sterownik jak długo przy immo pracuje jeszcze nigdy nie zablokowało podczas jazdy , a pompa nie chodzi bo ze sterownika wychodzi impuls do przekażnika pompy .


    tylko ze do przekaznika prad dochodzi a brakuje masy pzrekaznik sprawdzony diody odlutowane i sprawdzone jest ok
  • Poziom 12  
    Prosta sprawa rzadko który sterownik podaje impuls prądowy zawsze jest to masa powinieneś go wysterować zwykłą kontrolką to i tak nie pomoże bo nie masz impulsu na wtrysk .
  • Poziom 9  
    Witam problem został rozwiązany problem lezal po stronie imo temat do zamkniecia.
  • Poziom 12  
    immo ale czy w sterowniku silnika czy moduł immo
  • Poziom 9  
    luknk napisał:
    immo ale czy w sterowniku silnika czy moduł immo


    padło immo i zablokowało podwójny przekażnik,marchewa nie musi swiecić...nawed nie można wprowadzić kodu awaryjnie ...