Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Escort 1.6 16V 93r rozładowuje się akumulator

09 Sty 2011 17:02 2733 9
  • Poziom 10  
    Witam. Jak w temacie coś rozładowuje akumulator. Dotychczas doszedłem że na odłączonej klemie pomiar wynosi 400 mA ( 0.4A). prąd spada do 8 mA jak wyjmę bezpiecznik 21, ale wtedy brak napięcia na zapalniczce o oświetlenia wewnętrznego.
    Po odkręceniu skrzynki bezpiecznikowej znalazłem że te 400 mA przestaje płynąć po rozłączeniu środkowej kostki z wiązką kabli pod spodem skrzynki a konkretnie w jednej z czterech (białej) sekcji tej wiązki. Podejrzewam w niej jeden przewód dosyć mocno umasiony (czerwony kolor) ale tu się trop urwał bo nie wiem gdzie ta wiązka idzie. Potrzebna jest dokładna rozpiska wszystkich podłączeń wiązek do skrzynki bezpiecznikowej.
  • Poziom 27  
    Kolego a sprawdziłeś czy lampka w bagażniku się rozłącza, sprawdź jeszcze wszystkie krańcówki przy drzwiach, jeśli będą zaoksydowane to też będą prądy szalały.
  • Poziom 10  
    Lamka w bagażniku wcale nie świeci ale prawy z trzech styków co bolce od klapy do nich dotykają jest jakaś wtopiona w ten plastik. Tam jest doprowadzenie napięcia do silnika wycieraczki i jeszcze coś ale nie wiem dokładnie od czego są poszczególne trzy styki.
  • Poziom 9  
    A pod chłodnicą idzie taki kabelek od aleternatora sprawdz go czy się nie rozłączył .
  • Poziom 28  
    DYLUBDG -czy czytałeś posta wojtata ,bo ja odnoszę wrażenie że nie,piszesz nie wiadomo o czym.Te trzy styki w bagażniku nie mają związku z twoim postem(wypalony styk jest od grzanej szyby).Czy radio też odłączałeś ?
  • Poziom 9  
    Sorki pomyliłem tematy... jeszcze raz sorki
  • Poziom 10  
    u mnie było podobnie, okazało się, że to radio było źle podłączone, któryś z kabelków i rozładowywało akumulator
  • Poziom 42  
    Lampka w bagażniku nie świeci ...
    Usuń tą usterkę! Zegar sprawny?
  • Poziom 17  
    Jeżeli radio uruchamiasz bez włączania stacyjki to przerób tak,zeby działało po stacyjce.
  • Poziom 10  
    Dodam jeszcze że radio na wyciągniętym bezpieczniku nr21 działa bo jest podłączone pod stacyjkę więc nie ma go w tym obwodzie. Oczywiście zegar działa i oświetlenie zewnętrzne też oraz gniazdo zapalniczki jak siedzi bezpiecznik.
    Musiałem go jednak wyciągnąć i nie mam zapalniczki , światła wewnątrz, zegara ani alarmu ale za to nie śsie 400mA. Rozłączenie alarmu i zegara na włączonym bezpieczniku (radia tam nie ma) nadal pobiera 400.mA


    Dodam po czasie że ten czerwony przewód (mocno umasiony) połączony był do żarówki oświetlenia bagażnika i z tamtąd szło to zwarcie. Styk do ogrzewania szyby w bagażniku powinien się uginać rozłączając oświetlenie w bagażniku ale był stopiony i żarówka w bagażniku musiała się chyba świecić. ponieważ te styki do zasilania klapy to złom więc ociąłem obwód oświetlenia całkowicie godząc się z brakiem oświetlenia i po problemie.