Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Bravo 97r. 1,6-16V Problem z Hamulcami :(

vanishhhh 10 Jan 2011 15:03 3987 7
  • #1
    vanishhhh
    Level 9  
    Witam wszystkich mam problem z hamulcami w fiacie bravo 1997r bez ABS.
    Tak na poczatku napisze jak to sie stalo w zime jak byly mrozy pedał hamulca nagle zaczal mieknąć i tak juz zostalo bardzo slabo hamowal :(
    z kuzynem mechanikiem zaczelismy sprawdzac co sie stalo wymienilem klocki bo i tak juz ich nie bylo i trzeba bylo kupic nowe cylinderki na dociskach sa cale nie ciekna i chodza dobrze!!!! pozniej sprawdzalismy tylne cylinderki w bembnach jeden z nich przeciekal wiec go wyminilismy... drugi tez byl lekko mokry wiec tez poszedl do wymiany... odpowietrzylismy uklad zaczynajac od najdluzszej drogi wężyka hamulcowego. Pojechalem sie przejechac i po chwili znowu bylo to samo peedal zrobil sie miekki. :( wiec nic innego nie zostalo jak nie cieknie nigdzie plyn KUPILEM WIEC POMPE HAMULCA wymienilismy ja chwile bylo dobrze i znowu zacal pedal mieknac raz jest twardy a raz miekki CO TO MOZE BYC !!?? POMOCY KOLEDZY :(



    Dodano po 15 [minuty]:

    Czy ktos moze mi pomoc :( ???
  • #2
    ramzes1410
    Level 11  
    Zakładając brak wycieków,poprawnie odpowietrzony układ i sprawna pompa a pedał miękki to tylko zostaje puchnięcie wężyków...
  • #3
    Artur h
    Level 19  
    Do wymiany przewody elastyczne.Zostaje tylko to . Ja bym jeszcze wymienił płyn hamulcowy bo chyba tego nie robiłeś.
  • #4
    vanishhhh
    Level 9  
    Wężyów nie wymienialem ani nie sprawdzałęm, musze zobaczyc Płyn jest wlany nowy stary poszedl caly w pizdu!!! Wiec tylko wężyki elastyczne zostaja dzieki za rade...Jak ktos jeszcze ma cos do dodania prosze o wypowiedz DZIEKI Z GORY !!!

    Dodano po 42 [sekundy]:

    vanishhhh wrote:
    Wężyów nie wymienialem ani nie sprawdzałęm, musze zobaczyc. Płyn jest wlany nowy stary poszedl caly w pizdu!!! Wiec tylko wężyki elastyczne zostaja dzieki za rade...Jak ktos jeszcze ma cos do dodania prosze o wypowiedz DZIEKI Z GORY !!!
  • #6
    vanishhhh
    Level 9  
    Serwo dziala na 100%....
  • #7
    rykfor
    Level 14  
    A jest jakaś zależność między twardym a miękkim pedałem hamulca (czas, częstość używania hamulców)? Może przewód elastyczny się rozdwoił w środku, a jak z zasilaniem serwa jest cały czas ?
  • #8
    vanishhhh
    Level 9  
    Tak serwo działa bo inaczej pedal bylby caly czas twardy a nie jest. Jezeli chodzi o miekki czy twardy jest to tak:
    Jade autem, wyruszam z pod domu, hamulec mam, łepie od polowy pedala dojezdzam do wyjazdu na glówna droge dajmy na to ze jest to 100metrow,wychamowuje przed droga glówna i pedal nagle miekki idzie do samego dna i leciutko chamuje auto sie toczy :( wyjezdzam na glowna droge i hamulec mam spowrotem dobry, po jakims czasie znowu robi sie miekki do dna i nie chamuje prawie wogole :( bede wymienial przewody eleastyczne w czwartek zobaczymy czy cos to da ... uklad hamulcowy odpowietrzalem ze 10 razy jak nie wiecej i nic nie daje nie ma powietrza wogole :( wymienilem juz to co napisalem wyzej ...