Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Favorit 1.3l rok produkcji 1992 wymiana przegubu

szewiec 10 Jan 2011 20:23 10092 6
    szewiec
    User under supervision
    Witam
    Mam problem z wymianą przegubu zewnętrznego w Skodzie Favorit 1.3 rok produkcji 1992. Pierwszym z problemów jest iż posypały się również łożysko gdyż wyleciały kulki. Na stronach z częściami wygląda to troszke inaczej gdyż widac 3 kulki w łożysku a mi wyleciało juz widocznych z 5. Nie wiem czy to to samo ale mam wątpliwości. Może jest więcej tych łożysk. Po drugie jak to ściągnac, czy musze wyciągac cała kolumne typu amortyzator+macperson? Czy półośka wchodząca do przegubu mogła zostac uszkodzona? Samochód został przyciągnięty na biegu jałowym ale włączonym silniku troche chrobotało ale koło się nie blokowało.
    Prosił bym Państwa o podanie dokładnych typów przegubu.
    W razie dodatkowych potrzebnych informacji będe się starał opisywac.
    Z góry dziękuje za udzieloną pomoc
    Pozdrawiam Łukasz
    bolszoj
    Level 12  
    Nie wiem jak jest w skodzie ale generalnie nie trzeba demontowac kolumny macpersona .Powinno wystarczyc wypiąć sworzeń i ewentualnie odkręćić końcówke kierowniczą (jezeli chodzi o przegub) jezeli chodzi o łożysko to nie wiem czy piasta nie jest przykręcona do macpersona jak tak to mozna odkrecic jak nie to demontaż całej kolumny cie nie ominie (srubę mocującą półos odkręciłeś oczywiscie)
    pioart
    Level 38  
    W kolejności wewnętrzny / przy skrzyni / zewnętrzny / strona koła / i powiedzmy krzyżak do przegubu wewnętrznego . Kulek w przegubie zewnętrznym jest 6 w wewnętrznym są igiełki . Co do łożyska to nigdy nie liczyłem . Do wymiany nie trzeba demontować McPherson-a , końcówki też nie trzeba wystarczy sworzeń .
    Skoda Favorit 1.3l rok produkcji 1992 wymiana przegubu
    Bez demontażu przegubu to raczej kulki same nie wylecą . Może kulki od łożyska McPherson-a wyleciały ?
    maszan
    Level 25  
    Lozysko wbite jest w zwrotnice(zwrotnica jest polaczona z kolumna Mc Pherson poprzez zacisk sruba - podejzewam, ze ciezko bedzie to polaczenie ruszyc wiec lepiej calosc odkrecic od gory : 2 nakretki M8 )Od dolu musisz rozpiac srube sworznia zwrotnicy i wybic wachacz w dol no i rozpiac koncowke drazka kierowniczego.Oczywiscie zacisk i tarcze trza zdemontowac wczesniej oraz jeszcze jak auto stoi na kolach to poluzowac nekretke centralna przegubu.Po wykonaniu w/w czynnosci cala kolumne masz na wierzchu i mozesz oblookac lozysko .Przegub zostaje ci z poloska .
    szewiec
    User under supervision
    Czyli nie można zrobic tego tak jak w Golfie 1 iż odkecało się 5 śrubek od strony koła i pół ośke cofało lekko. Roboty na 30 min. Tu widze że będzie bardziej skomplikowane. Jutro rano podskocze po części i zajme się wymiana tak jak kolega Maszan mówi. Jutro podziele się spostrzeżeniami
    maszan
    Level 25  
    No niestety tu jest troche mecyji zeby to wyjac.
    szewiec
    User under supervision
    Przegub wyciągnięty oczywiście nie obyło się bez niespodzianek ale zadanie podołane. Nakrętke przegubu ściągamy wpierw trzeba rozbic zabezpieczenie. Następnie odkręcic śrube od sworznia wahacza i poprzez mocne uderzenie wybic wachacz w dół. Kolejno odpiąc hamulec+tarcze. MCpersona odciągamy do siebie i wyjmujemy przegób. Niby nic trudnego ale przy zapieczonych śrubach było co robic. Co do nakrętki przegubu hmm ukręcone 2 klucze. Dopiero klucz od kół Stara+2m rurka dała rade.
    Powiedzcie mi jeszcze Panowie jaka jest różnica między przegubem z łożyskiem 3 kólkowym a 5 kólkowym jest to obojętne czy ma to jakieś zastosowanie?