Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licencja dla DJ'a z jakich płyt można grać bez licencji?

DejayPablo 10 Jan 2011 23:10 2950 3
    DejayPablo
    Level 15  
    Witam Was serdecznie.
    Chciałbym zadać kilka pytań odnośnie licencji Dj'a

1. Z jakich płyt mogę grać będąc Djem w klubie lecz bez licencji Dj'a? Oczywiście klub opłaca ZAIKS ZPAV itp. organizacje.
    adnotacja.
    Chodzi o to że posiadam bardzo dużo oryginalnych z hologramem płyt tj. składanki Eska, z empiku, mediamarkt itp. (lecz jest tam zapis że publiczne odtwarzanie jest zabronione) w nie których wątkach czytałem że można z takich płyt grać a w nie których że nie można, stąd powstał mój mętlik w głowie.

2. Czy można grać bez licencji Dj'a z płyt pochodzących z DJM albo DJP?
    Kolega może mi taki zestaw pożyczyć na kilka imprez, lecz ja nie jestem zrzeszony z żadnym z tych klubów.

Czy możecie mi do swoich wypowiedzi podłożyć jakiś zapis prawny z ustawy? Chodzi mi o to że w przypadku nalotu, pokaże im taką ustawę i się odczepią.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    DJ Volt
    Level 25  
    DejayPablo wrote:
    składanki Eska, z empiku, mediamarkt itp.

Jesteś pewien, że jesteś didżejem?
    DejayPablo
    Level 15  
    DJ Volt wrote:
    DejayPablo wrote:
    składanki Eska, z empiku, mediamarkt itp.

Jesteś pewien, że jesteś didżejem?

Jestem Dj, a można powiedzieć że byłem, do pewnego momentu byłem zrzeszony z DJM lecz zrezygnowałem z kilku powodów, chciałem znów zacząć coś robić w temacie muzycznym i zacząłem przeglądać fora internetowe i ciągle czytam że coś się pozmieniało, że nie mogę mieć np. MP3 na DVSie i teraz mam mętlik w głowie. Bo mam trochę oryginałów a szkoda mi tego sprzedawać, wiem że kiedyś nie można było grać z CD'ków bez praw do publicznego odtwarzania, lecz teraz jedni piszą tak a drudzy inaczej i nie wiem co jest zgodne z prawdą.
    przecin11
    Level 14  
    Witam,
    Podłącze się do tematu - choć trochę odgrzewany i można wiele znaleźć tu i ówdzie o tym. Ale jak jest z tym Mp3? Można kupować ze stron jak np ipla, ovi itp. A ja mam pytanie, jeśli np. portal Wp.pl strefa mp3, udostępnia piosenki za darmo - ponoć legalnie jak piszą, to mam pytanie, czy jako np Dj z legalizacją wydaną przez ZPAV mogę te piosenki puszczać publicznie, skoro nie są podpisane Prawami Autorskimi.
    Wszędzie szukam takiej informacji i nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jedni twierdzą, że tak, a inni że nie.

I pytanie nurtujące: Gram po weselach jako Dj - czyli impreza zamknięta, na imprezach zamkniętych mogę grać co chce i ile chce? Przecież to nie jest festyn?

I jeszcze znalazłem coś takiego co mnie zastanawia jak to w końcu jest?
    Przytoczyłem tylko część tekstu:

Pytanie do Zaiks:

Czy popierają państwo pomysł DJ-ów, aby zwolnić ich z opłat ze względów na drogi sprzęt oraz przede wszystkim promocje której dokonują na rzecz artystów? Taka sytuacja ma miejsce we wszystkich innych państwach na świecie.

Odpowiedź Zaiks:

- Zdecydowanie nie popieramy takiej inicjatywy. Wprowadziliśmy niedawno do swojej oferty rozwiązanie dla prezenterów muzycznych oraz DJ-i. Płacąc 2000 zł rocznie, mogą odtwarzać dowolne utwory. Tyczy się również to tych utworów do których nie mają praw autorskich oraz praw do publicznego odtwarzania.

I taki news jeszcze:
    Od 17 lipca polscy DJ-e mogą szybko i wygodnie wykupić licencję na odtwarzanie muzyki z dowolnego nośnika, niezależnie od źródła jej legalnego pochodzenia.

A jak źródłem jest np WP.pl - strefa mp3? I inne podobne, gdzie są do pobrania za darmo legalne pliki (tak przynajmniej piszą) mp3? A przecież te portale nie posiadają Praw Autorskich, bo tam może każdy wrzucić plik i po weryfikacji jest udostępniany. Tyle, że jak odpowiedział ZAIKS: "Tyczy się również to tych utworów do których nie mają praw autorskich..." To jak ja udowodnię w razie kontroli, że pobrałem legalny plik mp3 ze strony jak przecież mi rachunku/faktury nie wystawią na kwotę 0.00zł, czy jakiegoś innego dokumentu. Wiem, bo testowałem. :/