Witam serdecznie brać elektrodową,
W związku ze śmiercią płyty głównej oraz karty graficznej jednego z moich dwóch komputerów (Mam nadzieję, że poszły do komputerowego nieba) przyszedł czas na zmianę. Konkrety:
Budżet: Około 1700 zł.
Czym się będziemy zajmować razem z moim nowym komputerem:
1. Montaż filmów (Premiere, Sony Vegas),
2. Grafika 3D: Blender oraz 3ds Max.
3. Może troszkę Photoshopa
4. Na koniec gry.
Co wybrałem.
Płyta główna:
Gigabyte GA-P55-USB3
Cena: 400-420 zł
Dlaczego?
Bardzo dobry stosunek ceny do wydajności. USB3. Całkiem rozbudowana sekcja zasilania. Złącza PCI i ATA.
Procesor:
Intel i3 530.
Cena: 450 zł
Dlaczego?
Bo to intel
. No dobra, na serio teraz. Niby dwa rdzenie, ale dzięki HT naprawdę dobrze sobie radzi z montażem wideo i renderingiem grafiki. Kolejna sprawa: Można go nieźle podkręcić i nie robi to na nim szczególnego wrażenia. Po trzecie: Jak fundusze pozwolą - zostanie wymieniony na i7. (póki co myślę nad i7 860)
Karta graficzna: (nastąpiła zmiana lidera)
GTX 460 768 mb został zmieniony na GTX 460 1024 mb (256bit) Gigabyte o/c
Dlaczego Fermi? Po pierwsze, bo nowa technologia, po drugie posiada CUDA, co jest bardzo ważną rzeczą dla mnie (materiał filmowy jest renderowany także przez GPU co sprawia, że nawet kawy nie idzie zrobić)
Pamięć:
Chciałbym zacząć od 4 GB. Na razie myślałem o Kingston HyperX w wersji albo 2x2GB 1600Mhx CL9, albo od razu 4 GB w jednej kości (identyczna cena - około 190 zł)
Obudowa:
Posiadam (a dokładniej będę w posiadaniu - tylko się skończy budować
)
Zasilacz:
Corsair HX520 W. Po przeliczeniu w kalkulatorach mocy wychodzi, ze spokojnie sobie da radę.
Dyski także posiadam.
Monitory to póki co dwie 17'' ale w niedługim czasie przybędą mi dwie 22''.
Kwestia grania. Od razu powiem, że nie zależy mi na graniu we wszystko w Ultra High. Pozdrawiam, i dziękuję z góry za odpowiedzi
W związku ze śmiercią płyty głównej oraz karty graficznej jednego z moich dwóch komputerów (Mam nadzieję, że poszły do komputerowego nieba) przyszedł czas na zmianę. Konkrety:
Budżet: Około 1700 zł.
Czym się będziemy zajmować razem z moim nowym komputerem:
1. Montaż filmów (Premiere, Sony Vegas),
2. Grafika 3D: Blender oraz 3ds Max.
3. Może troszkę Photoshopa
4. Na koniec gry.
Co wybrałem.
Płyta główna:
Gigabyte GA-P55-USB3
Cena: 400-420 zł
Dlaczego?
Bardzo dobry stosunek ceny do wydajności. USB3. Całkiem rozbudowana sekcja zasilania. Złącza PCI i ATA.
Procesor:
Intel i3 530.
Cena: 450 zł
Dlaczego?
Bo to intel

Karta graficzna: (nastąpiła zmiana lidera)
GTX 460 768 mb został zmieniony na GTX 460 1024 mb (256bit) Gigabyte o/c
Dlaczego Fermi? Po pierwsze, bo nowa technologia, po drugie posiada CUDA, co jest bardzo ważną rzeczą dla mnie (materiał filmowy jest renderowany także przez GPU co sprawia, że nawet kawy nie idzie zrobić)
Pamięć:
Chciałbym zacząć od 4 GB. Na razie myślałem o Kingston HyperX w wersji albo 2x2GB 1600Mhx CL9, albo od razu 4 GB w jednej kości (identyczna cena - około 190 zł)
Obudowa:
Posiadam (a dokładniej będę w posiadaniu - tylko się skończy budować

Zasilacz:
Corsair HX520 W. Po przeliczeniu w kalkulatorach mocy wychodzi, ze spokojnie sobie da radę.
Dyski także posiadam.
Monitory to póki co dwie 17'' ale w niedługim czasie przybędą mi dwie 22''.
Kwestia grania. Od razu powiem, że nie zależy mi na graniu we wszystko w Ultra High. Pozdrawiam, i dziękuję z góry za odpowiedzi