Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C] prosty kod - co napisałem źle

hiennas 11 Sty 2011 18:43 774 5
  • #1 11 Sty 2011 18:43
    hiennas
    Poziom 11  

    Witam serdecznie,

    dopiero zaczynam naukę i zacząłem od "hello world" co nie sprawiło problemu.
    teraz spróbowałem połączyć kilka rzeczy:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    i po tym DEVC++ wyrzuca mi:
    G:\adam\Programowanie C\projekty\pierwszy_projekt_C\20110111\Makefile.win [Build Error] [main.o] Error 1
    co niestety niewiele mówi. I do tego po pewnym czasie zaczyna sie pojawiać nawet jak od nowa wprowadzę w ciele aplikacji samo printf("hello world");
    Nie bardzo wiem jak to interpretować.

    podpowiedzcie proszę co napisałem źle? bo już sam sie zaczynam gbić czy ja coś wprowadzam czy mam coś nie tak z DEVC++

    Jakby coś to miało to:
    1) wypisać kolejne liczby z tekstem.
    2) wyświetlić tekst z prośbą o literę C jak zła to ponowić, jeżeli dobra to zakończyć z komunikatami. (Jak próbuje wdrapać się na zbyt wysokiego konia to powiedzcie i nie podpowiadajcie)

    Uff troche tych niejasności

    Z góry dziękuję za pomoc

    0 5
  • Pomocny post
    #2 11 Sty 2011 18:54
    [cod3r]
    Poziom 12  

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Sprawdź czy o to Ci chodziło. Pierwsza sprawa u Ciebie to taka że deklarujesz zmienne znak i a między int main, a klamrą która rozpoczyna ciało funkcji głównej. Zmienne deklaruje się albo przed główną funkcją (jako globalne), albo już w ciele funkcji main. Druga sprawa to if, wielkość ma znaczenie w programowaniu, instrukcję if piszemy małymi literami.

    0
  • #3 11 Sty 2011 19:05
    hiennas
    Poziom 11  

    Skompilował.
    Jednak zadziałało niezgodnie z oczekiwaniami. nie ma pętli jeżeli wybieram co innego niż c, tylko po drugim pytaniu wychodzi z "programu".
    Ale to wymaga więcej pracy, ale każdą podróż zaczyna się od małego kroku i kilku upadków.

    Rozumiem że deklarowanie określonej wartości 'a' nie miało sensu jeżeli podawałem ją jako pierwszy warunek w pętli?

    0
  • Pomocny post
    #4 11 Sty 2011 19:35
    sevare
    Poziom 13  

    nie mialo, generalnie dwukrotnie podpisales wartosc pod stala, standardowym zapisem bylo by:

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    nie zmienia to faktu ze to nie przeszkadza. Jesli chodzi o zapetlenie zapytan najprostszym wyjsciem bylaby konstrukcja
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • Pomocny post
    #5 11 Sty 2011 19:41
    szelus
    Specjalista - Mikrokontrolery

    hiennas napisał:
    Skompilował.
    Jednak zadziałało niezgodnie z oczekiwaniami. nie ma pętli jeżeli wybieram co innego niż c, tylko po drugim pytaniu wychodzi z "programu".

    Bo tam, w programie, nie ma żadnej pętli (poza for). Program (funkcja) nie wykonuje się ponownie, nawet jeżeli brakuje return.

    Cytat:

    Rozumiem że deklarowanie określonej wartości 'a' nie miało sensu jeżeli podawałem ją jako pierwszy warunek w pętli?

    Nie o to chodziło. Tzn. sensu nie ma, ale nie przeszkadza. Natomiast składnia C wymaga umieszczenia deklaracji zmiennych lokalnych po nawiasie klamrowym rozpoczynającym ciało funkcji.

    0
  • #6 11 Sty 2011 19:57
    hiennas
    Poziom 11  

    Dziękuję wam bardzo za sugestie i podpowiedzi.

    Mam nadzieje że nie uciekniecie za granice (Internetu? :-P ) jak zobaczycie kolejne pytania. Zapewne z rodzaju nierozgarniętych :-)

    Pozdrawiam

    0