Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5100 dołożenie konturu (loudness).

mspaint 11 Sty 2011 20:27 7809 18
  • #1 11 Sty 2011 20:27
    mspaint
    Poziom 10  

    Witam.
    Czy istnieje możliwość włożenia płytki przedwzmacniacza z Radmora 5102 (ta z włącznikiem sieci, konturem i -20dB) do Radmora 5100.
    Zależy mi na funkcji kontur, poza tym w swojej mam już wytarty potencjometr wzmocnienia i "nie łapie" nieraz lewego kanału.
    W internecie nie znalazłem żadnych informacji odnośnie w/w zabiegu.

    Wygląd płytki z radmora 5100 - zdjęcie pochodzi z aukcji allegro użytkownika lukasikq
    Radmor 5100 dołożenie konturu (loudness).

    Zdjęcie płyktki z radmora 5102 /T/TE pochodzące z aukcji użytkownika leban
    Radmor 5100 dołożenie konturu (loudness).

    Czy funkcja konturu jest zawarta tylko w tym module, czy może jeszcze w jakiejś innej części tego amplitunera?

    Proszę o szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam

    0 18
  • #2 12 Sty 2011 10:51
    5451
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 12 Sty 2011 11:15
    mspaint
    Poziom 10  

    Czyli ten moduł sterujący wzmocnieniem wyciszeniem i mający włacznik prądu, posiada kontur? Czy głowne sterowanie konturu znajduje się na module balans/basy/sopran.
    Czy będę miał tą funkcję jeśli do 5100 włoże tą druga płytkę?
    Porównując dwie płytki jest pare dodatkowych elementów.

    0
  • #4 12 Sty 2011 11:26
    5451
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 12 Sty 2011 11:36
    mspaint
    Poziom 10  

    Wcześniej podpinałem właśnie taki moduł (2.) do mojego. Elektronicznie działało podgłaśnianie. Reszty nie sprawdzałem. Podpiełem, gdyż miałem strasznie cichy i okropny dźwięk. - brak zworki na dorobionym wyjściu korektora. Teraz już nie mam możliwości podmienienia, tylko kupna przez allegro.

    1
  • #6 12 Sty 2011 11:39
    5451
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 12 Sty 2011 16:20
    mspaint
    Poziom 10  

    Schematy już mam. Od 5100 i 5102. Póżniej przeanalizuję. Dzięki za pomoc

    Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:

    Schematy różnią się tylko tym, (w mojej wersji nie ma tych elementów).

    Radmor 5100 dołożenie konturu (loudness).

    Wyprowadzenia wyglądają tak samo. Powinno działać.

    Jeszcze mam jedno pytanie.
    Przy słuchaniu fm w mono dźwięk jest ładny. Czułość również dobra.
    Gdy ustawie stereo, przy nagromadzonym dźwięku niektóre niskie tony słychać jak pierdzenie jakiegoś porządnie wysterowanego głośnika bez połowy membrany i zawieszenia. Dźwięk nie jest głośny. słychać go w tle, ale jest uciążliwy.
    Głowica jest wymieniona na jakąś działającą w ccir.
    Na tej płytce zauważyłem prawdopodobnie napuchnięty kondensator oznaczony na czerwono - 16V 470µF (górna folia się odkształciła do góry. Widać brązowe plamki.)

    Radmor 5100 dołożenie konturu (loudness).
    Wydaje mi się że jest to moduł stereo dekodera FM. Czy wymiana kondensatora zaznaczonego na czerwono może pomóc?
    Rezystor nastawny zaznaczony na niebiesko skręciłem w lewo z połowy na 1/3 i jest minimalna poprawa.
    Jeszcze nie wiem czemu nie działa mi funkcja wyciszanie. Dwa czy trzy razy załapała.

    0
  • #9 12 Sty 2011 21:54
    000andrzej
    Poziom 37  

    A potencjometr głośności masz z 4 wyprowadzeniami?

    0
  • #10 13 Sty 2011 15:03
    mspaint
    Poziom 10  

    Co do modernizacji to nie wiem czy bym to dobrze zrobił. Trzeba by było zrobić płytkę, bo na pająka to chyba nie za bardzo :/, to chyba układ w.cz.
    Jeżeli układ TA7343P będzie dostępny w odległym o 30km sklepie to coś pokombinuje.

    Potencjometr głośności mam taki jak na pierwszym zdjęciu z pierwszego postu. Czyli dwa potencjometry w jednym - w sumie 6 nóżek. Nie ma on dodatkowych nóżek na górze - bo to jakoś tak działało że przy ustawieniu potencjometru na 6 czy 5 wyłączało kontur (przy załączonym).

    0
  • #11 14 Sty 2011 16:51
    Atreyu
    Poziom 22  

    Płytki PPN są większości wymienne, choć są tam różnice - tłumik -12dB dodatkowo w 5100 wprowadza zmiany we wskazaniach VUmetrów. Żeby to zrobić dobrze trzeba zmodyfikować połączenie przewodów od VUmetra i tłumika p. 8 - 11.

    Stereodekoder nie powinien zniekształcać dźwięku. Jeżeli zniekształcenia się jednak pojawiają to faktycznie uszkodzenie C307 może je powodować. Potencjometr montażowy o którym pisałeś to element optymalizacji separacji układu dekodera UL1601. Element ten powinno się regulować na koderze stereo, a nie na słuch, zresztą w wypadku poprawnej pracy całego modułu nie powinien on mieć jakiegokolwiek wpływu na brzmienie dźwięku! Z racji swej archaicznej topologii dekoder na 100% będzie wymagał precyzyjnego dostrojenia aby odzyskał pełnię parametrów fabrycznych. Bez specjalistycznego oprzyrządowania warsztatowego tego nie wykonasz. Możesz się ewentualnie posłużyć opisem kolegi transwormatolek.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1217392

    Nie jest to profesjonane podejście do tematu ale zawsze lepsze to niż nic :)

    Pozdrawiam. . .

    0
  • #12 15 Sty 2011 20:56
    mspaint
    Poziom 10  

    Na funkcji wyciszania mi nie zależy. Będę korzystał tylko z konturu. U mnie -12dB nie działa - isostat trzeba by było wymienić, bo nie da się go wcisnąć - sprężynuje, nie chce zaskoczyć.
    Druga wersja PPN ma trzy isostaty. Żeby -20dB działało u mnie musiał bym wywiercić otwór i znaleźć srebrny przycisk. A takowego nie mam więc na razie odpuszczę.
    Ze stereodekodera wylutowałem tą elwe 470µF 16V i wlutowałem dwie elwy 220µF 10V równolegle - (Napięcie na C301 nie przekracza 8V). Jest to tymczasowe rozwiązanie. Dźwięk uległ znacznemu poprawieniu. Ten rezystor nastawny ustawiłem jak był fabrycznie (z jakąś dokładnością).
    Właczyłem radio FM bez kondensatora w miejscu C301. Dźwięk zdecydowanie gorszy niż na starej elwie.
    Jak wymienię na normalny kondensator (a najlepiej wszystkie w płytkach w płytkach toru FM), będę próbował ten dekoder zestroić według poradnika transwormatoleka.
    Tylko nieciekawie będzie jak coś źle zrobię i dźwięk będzie kiepski.

    0
  • #13 15 Sty 2011 22:54
    Atreyu
    Poziom 22  

    Isostaty się naprawia w większości wypadków. Jak isostat nie pracuje bistabilnie to przyczyną może być wysunięcie się sprężystej nakładki na kołek blokujący, lub brak tego kołka. radzę zdemontować z jakiegoś starego radia jeden isostat i zaznajomić się z jego budową...

    Dekodery z regeneracją podnośnej są niestety strasznie upierdliwe w strojeniu i niestabilne, dlatego wiele lat temu zostały one wyparte przez układy z pętlą synchronizacji fazy. Proponuję zapoznać się z dobrze udokumentowanym kompleksowym projektem modułu dekodera PLL do OR510x z Radioelektronika 1/87 opartym na układzie UL1621/TCA4500.

    http://chomikuj.pl/maciekgd/elektronika/stereodekoder_radmor510x,192397503.djvu

    Co do scalaka TA7343P i projektu na nim to cały czas podkreślam że nie nadaje się on do Radmora - to układ do przenośnych odbiorników najniższej klasy i oprócz prostej aplikacji nie ma nic sensownego do zaoferowania.

    Pozdrawiam. . .

    0
  • #14 17 Sty 2011 18:56
    mspaint
    Poziom 10  

    Próbowałem zestroić stereodekoder sposobem z podanego tematu.
    Drugie napięcie - G1 względem masy się zgadzało - 40V około
    Drugie również choć jak na początku sprawdzałem to złe odniesienie wzioąłem i zamiast G7 - siódmy styk wejścia stereodekodera mierzyłem chyba trzeci.
    Napięcie było 2x większe. Podczas regulowania PRką R1208 na płytce PZS, zmniejszałem napięcie i nieumyślnie je troche zwiększyłem (dźwięk się zmieniał na mniej chrapiący).
    Na styku G5 względem masy nie ma napięcia, a powinno być od 5 - 6V
    Dioda led stereo teraz się nie świeci. Mimo, że zwieram N6 i N7 układu UL1601. Napięcie na diodzie to 17,5V - czyli chyba troszkę za dużo.
    Próbowałem wcześniej regulować rdzeniami cewek L301 i L302, lecz nie dało się uzyskać efektu o jakim było napisane w poradniku. Nie da się wyciszyć dźwięku PRką R322 Dioda led sygnalizująca stereo nie gasła
    Dźwięk na wyjściu tylnym jest i był chrapliwy (przy włączonym stereo)
    Na FM mono dźwięk jest taki jaki był.
    Załączam próbkę dźwięku z tylnych kolumn - pierw z włączonym mono(dźwięk czysty) później z włączonym stereo. Następnie regulacja balansu przy włączonym stereo.



    Co mogło ulec uszkodzeniu?
    Nie chce bardziej nic uszkodzić planuję udać się z odbiornikiem do naprawy. - Żeby za fm stereo nie trzeszczało i naprawili usterkę powodującą te wysokie napięcie na diodzie.

    0
  • #15 17 Sty 2011 19:24
    mspaint
    Poziom 10  

    Tylko ciekawe czemu dioda stereo nie gasła gdy kręciłem rdzeniami cewek. (zanim doszło do braku napięcia na G5 i do podwyższenia na diodzie.)

    Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat mojego poprzedniego postu?

    0
  • #16 17 Sty 2011 22:37
    Atreyu
    Poziom 22  

    Nie znam tej metody strojenia i jej nie używam więc się nie wypowiadam. Warto napisać do autora tego poradnika. Napięcie na diodzie stereo bliskie 18V to normalka gdyż ona jest podwieszona do tego napięcia. Dekoder podaje "masę" w wypadku rozpoznania początku emisji stereo.

    Jak sobie z tym strojeniem nie poradzisz to albo zwróć się do serwisu, albo kup cały gotowy blok stereodekodera :

    http://www.sklep.radkom.pl/?p=productsMore&iProduct=472

    To zresztą chyba najtańszy sposób poradzenia sobie z tym problemem w Twoim przypadku.

    0
  • #17 28 Sty 2011 14:50
    mspaint
    Poziom 10  

    Po wymianie płytki PPN Dźwięk jest trzeszczący. W lewym kanale głośność jest normalna (ale są okropne zniekształcenia szumy, trzaski na basach), prawego kanału nie słychać (dopiero gry dam max głośność z odłączoną lewą kolumną). Na starej płytce jest wszystko ok.
    ____________
    Sprostowanie. Oba kanały pracują dobrze. Reagują na kontur. Przyczyna to częściowo uszkodzony (nadłamany) kabel jack-din.

    0
  • #18 31 Mar 2011 16:48
    martinpp
    Poziom 11  

    Kolega chyba nie czytał odpowiedzi na początku.
    cytuje:
    "Płytki PPN są większości wymienne, choć są tam różnice - tłumik -12dB dodatkowo w 5100 wprowadza zmiany we wskazaniach VUmetrów. Żeby to zrobić dobrze trzeba zmodyfikować połączenie przewodów od VUmetra i tłumika p. 8 - 11". i dlatego są szumy i trzaski w jednym kanale.

    0
  • #19 15 Kwi 2011 22:15
    maro765
    Poziom 10  

    A ja właśnie zastanawiam się jak wywalić ten kontur, mam 5100 którego ktoś przerobił na 5102. W porównaniu z innym moim 5100 gra znacznie ciszej.Dopiero gdy włączyć kontur to głośność jest OK ale denerwuje mnie to podbicie basu i sopranu przy jednoczesnym braku średnich.

    0