Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

HP Compaq 6720s nie włącza się na zasilaczu, na baterii ok

11 Sty 2011 20:42 13204 34

  • Poziom 21  
    Witam
    Laptop HP Compaq 6720s nie działa na zasilaczu. Na baterii działa. Zasilacz sprawny, sprawdzany na innym laptopie.
    Gdy jest włożona bateria zero reakcji na zasilacz. Bez baterii zaświeca się niebieska dioda, potem kolor jej zmienia barwę na inny odcień niebieskiego i gaśnie. Przy próbie włączenia zasilania zamiga dioda przy gnieździe zasilacza na pomarańczowa. Nie startuje. Proszę o pomoc w naprawie.
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 21  
    Odwieczny problem HPków ... 3 pin zasilacza - ten środkowy pin w wtyczce

    Proponuje kupić inny zasilacz lub też poprawić działanie obecnego.
    Ja robiłem to rozkrajając obudowę zasilacza i przerwa była właśnie zaraz
    przy zasilaczu, odciąłem kawalek kabla i przylutowałem na nowo do płytki.
    Laptop żyje i ma się dobrze :)

  • Poziom 21  
    Zasilacz nie ma 3 pinów tylko 2 i jest 100% sprawny, sprawdzany na innym laptopie a do tego do tego uszkodzonego podpinałem zasilacz od innego sprawnego i problem jest identyczny.
    HP Compaq 6720s to nie 6710 który faktycznie ma 3 piny w zasilaczu. Odpowiednikiem przedmiotowego sprzętu jest HP 550. Równie dobrze mógłbym zadać pytanie podając model HP 550. NIe wiem dokładnie czym się różnią ale płyty są zamienne.
  • Poziom 21  
    Hmmm no to grubsza sprawa .. możliwe że wywaliło bezpiecznik na płycie.
    Jeśli wiesz jak go rozkręcić i dostać się do płyty to poszukaj w okolicach
    sekcji zasilania (białego) elementu SMD, napewno będzie miał oznaczenie Fx (gdzie x to liczba). Zmierz go omomierzem powinno być zwarcie
  • HelukabelHelukabel

  • Poziom 21  
    Ale czy świecenie diody przy gnieździe po wyjęciu baterii i podpięciu zasilacza nie świadczy przypadkiem że BZP jest ok? Chyba, że układ diody jest podłączony przed BZP.
  • Poziom 21  
    Ta dioda chyba jest przed bezpiecznikiem ... choć mogę się mylić ?
    Ale na 99% myślę że jest przed ... bo to tylko lampka kontrolna zasilania.
    Ale lampka ładowania się nie świeci w ogóle ?

  • Poziom 21  
    Lampka ładowania i lampka podpięcia zasilacza jest nad gniazdem, nie ma innej sygnalizacji. Ta lampka zaświeca się tylko wtedy gdy podpinam zasilacz ale bez baterii, po włożeniu baterii lampka nie reaguje.
    Bez baterii podpinam zasilacz zapala się dioda na niebiesko potem zmienia odcień niebieskiego i gaśnie, przy próbie włączenia ta lampka miga na pomarańczowo, doliczyłem się 8 impulsów i potem nic.
  • Poziom 32  
    tutaj znajdziesz schemat. Na 4 stronie znajduje się schemat blokowy z sygnałami sterującymi. Sprawdź te przy selektorze.

  • Poziom 21  
    O świetnie, schemat mi był potrzebny.
    Uszkodzone na pewno mam tranzystory Q32 i Q33. Czy mogę coś dowolnego
    typu N w to miejsce wlutować i sprawdzić co dalej?

  • Poziom 21  
    O to właśnie chodziło

    Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

    Wymieniłem te tranzystory i sprawa ma się następująco. Włącza się na chwilę i po kilku sekundach wyłącza, dioda nad gniazdem zasilania szybko pulsuje, czyli zwarcie mamy. Okazuje się że za każdym razem zwarcia dostaje Q33. Z Q32 nic się nie dzieje. Sprawdziłem w układzie Q33 wszystkie kondensatory oraz Q30 i Q31, zwarcia nie powodują. Ma ktoś jakieś sugestie co się dzieje? W układzie tylko zostaje U12. Możliwe, że on powoduje uszkodzenie Q33 za każdym razem?
  • Poziom 21  
    Do sprawdzenia : L503 i L504 , dioda D507 (przewodność) jeśli te elementy będą ok to wyciągnąć proca i odpalić laptopa bez niego ... istnieje możliwość że proc padł .. to zasilanie jest podawane na V CORE czyli rdzeń. Pasowało by też zmierzyć napięcia na bramkach jakie się pojawiają przy starcie.

  • Poziom 21  
    D507 ok, L503 i L504 też niby ok, ale bez nich nie pali Q33.
    Po wlutowaniu wszystkiego na miejsce i po wyjęciu procesora niestety Q33 znowu padło. Powoli dawca tranzystorów mi się wyeksploatowuje.
    Oporność L503 i L504 to ok. 2ohmy D7 w jednym kierunku przewodzi w drugim nie. Wygląda więc że jest sprawny. Za d7 jest wlutowany tranzystor tak? Chyba że nie ten element sprawdzałem.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Napięcia na bramkach przy starcie (bez L503 i L504)
    Q33 - 0,2v
    Q32 - 0V
    Q30,31,34,35 - 5V

    Natomiast po włożeniu baterii na bramce Q33 jest 5V a na Q32 nadal 0V
  • Poziom 21  
    No to zaczyna się robić wyższa szkoła jazdy ... :)

    D7 ? a gdzie jest ten element ?

    A jakie masz dawcy mosfety ?

  • Poziom 21  
    mosfety stosuję si4800 są to również "N-Channel 30-V (D-S) MOSFET " z jakiejś płyty asusa.
    D7 na pewno dobry element mierzyłem, jest tuż obok L504 pomiędzy R614 a R616. Za L504 i L503 w stronę R613 R612 jest zwarcie do masy. Nie bardzo znajduję już element jaki mógłby zwierać.
  • Poziom 21  
    Hmm chyba nie do końca czytałeś notę katalogową ... oryginały wytrzymują
    prądy do 35amper a twój zamiennik wyciąga tylko 9 ... to może być powód
    palenia się mosfetów ... załatw przynajmniej takie z prądem drenu 35amper lub więcej ....
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 21  
    Grafika Intel
    Czepiłem się ich dlatego, że w czasie pracy były potwornie gorące, a z L503 i L504 dochodził bardzo mocno słyszalny gwizd. W pewnym momencie laptop przestał tez startować na baterii a po podłączeniu zasilacza szybko pulsowała dioda nad gniazdem. Wylutowałem Q32 i Q33 i były zwarte. W między czasie znalazłem zwarty kondensator a dokładnie C8 (sprawdzałem po wylutowaniu, był zwarty) i to on był prawdopodobnie przyczyną przepalenia tych tranzystorów. Teraz możliwe, że moje zamienniki są za słabe i prąd potrzebny dla rdzenia jest większy niż możliwość si4800. Ale zastanawiające jest to dlaczego pada tylko Q33.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Cytat:

    Kolejny "polejwoda" - na tej płycie nie ma żadnego bezpiecznika. Proszę nie pisać dla nabicia licznika postów.


    Gdyby kolega przeczytał wątek od początku to by stwierdził że o bezpieczniku
    pisaliśmy przed tym jak podano link do schematu ... ameryki kolega nie odkrył ...

    Cytat:
    Do tego typu napraw trzeba podchodzić z głową, a nie bezmyślnie stosować porady typu


    Tak więc wydaje mi się że podając poniżej pełną specyfikacje techniczną
    tranzystora chyba można sobie sprawdzić parametry prawda ?
    Pisząc "podobne parametry" miałem na myśli
    sprawdzenie datasheet'ów a nie pakowanie mos-feta na 30V ...

    Cytat:

    1. Załóż w miejsce Q32 i Q33 tranzystory zgodne ze specyfikacją techniczną (schematem).


    jeśli kolega jest taki trzymający się zasad to prosimy o jakiś sklep w Polsce który za rozsądną cenę sprowadzi SI7686DP bo ja takowego nie znalazłem a sam jestem ciekaw ...

    A tak w ogóle co ma U519 skoro układem sterującym Q32 i Q33 jest U12 ?
    Sądząc po poprzedniej wypowiedzi kolega sam nie wie co pisze ?


    BTW. porównując staż na forum i wypowiedzi kolegi to nie ja nabijam sobie posty ....
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Oczywiście że kolega ma większe doświadczenie w co nie wątpię tylko dlaczego nikt nie wie po co sprawdzać coś zupełnie innego ?
    Jakiś komentarz do pomysłu pomiarów mile widziany :)

    Szukanie uszkodzonej płyty na allegro to jak granie w sapera ...
    Nigdy nie wiadomo czy płyta nie uwalona .. a podejrzewam że
    nie wszyscy na allegro są wyposażeni w hotair'a i miernik a o wiedzy
    już nie wspomnę :/ Tu na forum pisze szary człowiek który jak widać nie
    ma zbytnio na co dzień do czynienia z naprawą laptopów jak kolega ..

    Ja się przyznam z czystym sumieniem że sam naprawiłem może z 10 laptopów....
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    Eee gdzie tam wymądrzanie ... należy pisać domysły po to jest forum
    żeby ktoś kto to będzie czytać w przyszłości wiedział o co chodzi.

    Szukanie zaniku napięcia wydaje mi się nielogiczne ponieważ jak kolega
    pisał wcześniej ... jest zwarcie co powoduje wyłączenie się przetwornicy
    zasilacza zaraz po włożeniu do gniazda ... oczywiście ma to sens kiedy
    zostaną usunięte problemy ze zwarciem .. a przywracanie płyty do stanu
    usterki chyba ku temu nie idzie
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 21  
    No tak ... ale palące się Q33 i Q34 o czymś świadczą ... zresztą poczekajmy
    na pomiary laptopa ..
  • Użytkownik usunął konto  

  • Poziom 21  
    Panowie. Załatwię odpowiednie tranzystory i zrobię pomiary, będziemy wtedy mądrzejsi.
  • Poziom 12  
    Witam posiadam podobny problem. Mój laptop działał tylko jak przytrzymałem wtyczkę zasilającą natomiast gdy ruszyłem ją wyłączał się. Stwierdziłem ze wtyczka zasilająca jest uszkodzona, kupiłem nowa wymieniłem ja i teraz laptop już się nie włącza tylko świeci się cały czas niebieska dioda(gdy mam włożoną baterie) gdy ja wyjmę zapałają się niebieska i pomarańczowa na ułamek sekundy i gasną. Sprawdzałem tranzystory q 32 i q 33 ale wydaja się być dobre. Gdzie jeszcze szukać usterki??
  • Poziom 40  
    Zasilacz z HP-ka ma 3 przewody, ten trzeci kontrolny. Może nie podłączyłeś go lub uszkodzony jest kabel. Jeśli masz możliwość podmień zasilacz lub otwórz ten i sprawdź ciągłość przewodów wtyk - zasilacz.