Alenfkk - to nie było skierowane do ciebie ,ale mniejsza z tym.
Wiesz powiem tak: jestem wielkim fanem Zelmera i dość wnikliwie śledzę co się tam dzieje więc doskonale wiem co jest Chińskie a co Polskie. Mam 3 sprzęty Chińskie Zelmera:
*kuchenka mikrofalowa - 2 lata działa bezawaryjnie ,moim zdaniem szybciej podgrzewa niż kuchenka Samsunga znajomych.
*Sandwicz do kanapek - 3 lata i działa bezawaryjnie - pomijam fakt ,że wsadziłem na siłę dość napakowaną bułkę do niego i niestety pękła pokrywa rączki - ta czarna od wewnątrz - napisałem maila do Zelmera na dział reklamacji dostałem nową na ich koszt.
*Parowar Zelmer ten z dużym wyświetlaczem (on ma chyba symbol 37Z011) co prawda tego mam od miesiąca ale również nie mam zastrzeżeń w jakości wykonania - jest świetna. Dodam ,że cały korpus i koszyczki tego parowaru są identyczne jak u Philipsa też z napisem made in China tyle że parokrotnie droższego. Różnią się jedynie wyświetlaczem.
Są to wyroby Chińskie w 100% jednakże jak przystało na Zelmera odpukać działają bezawaryjnie. .
A z Polskich Zelmerów to ja mam tyle sprzętu ,że głowa boli:
*3 krajalnice do chleba - 2 co mają 20 lat i nowa pół roczna Alexis Young - działa super
*Mikser 181 / 481 / 381 - wszystkie działają super.
*Maszynka do mięsa Diana 886.8 - bezawaryjnie (chociaż myślałem że jest zepsuta po startuje po ok. 2 s. jak jest nie używana dłużej,ale nowe Diany tak mają ,więc jakby nie było - bezawaryjna )
*Robot Prymus - 2 lata i niezawodnie działa
*Odkurzacz Syrius 1600.ST - u mnie i u rodziny od przeszło 2 lat bezawaryjnie.
*Czajnik Crystal 332 - tego to już w ogóle nie można wykończyć. Mocna bestia
Pomijam resztę sprzętów Zelmera które mam i mają wiek od 20 do 50lat (odkurzacz alfa2) i dalej działają.
I sam widzisz jak to wygląda i jak ktoś pisze takie bzdury ,że Zelmer to dno to mi się coś robi ,i się zastanawiam czy kiedykolwiek miał do czynienia z ich sprzętem.