Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie tel. stacjonarnego ?

scaniac 12 Sty 2011 17:00 3503 11
  • #1
    scaniac
    Poziom 9  
    posiadam 3 tel. w 3 pokojach , internet z ruterem.
    internet działa a dodzwonić do mnie niesposób -tel. ciągle zajęty.
    Po rozłączeniu zastał 1 i jest OK. W czym problem ?
    Moderowany przez Tracer2:

    Słowo "problem" w tytule jest zakazane. Regulamin p.11.1Proszę pisać prawidłowo w języku polskim! Regulamin p. 8.2.

  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • #2
    irekr
    Moderator
    Włącz kolejny i sprawdź kiedy przestaje działać.
    Sprawdź czy któreś z gniazdek nie jest uszkodzone, niektóre po włożeniu wtyczki robią zwarcia.
    Równie dobrze może być uszkodzony któryś z przewodów między gniazdkiem a aparatem lub sam aparat.
    Po nitce do kłębka. Najszybciej robi się to przy pomiarze napięcia liniowego ale nie wiem czy masz jakiś woltomierz o zakresie 200V DC.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • #3
    andk1eltd
    Poziom 35  
    Jeżeli nie można się dodzwonić, wystarczy wpinać aparaty po kolei i słuchać czy zadzwonią. Miernika można nie mieć ale komórki chyba nie...:D
    Któryś z aparatów zwiera linię. Internet w takich przypadkach zwykle działa - może gorzej - ale nie każdy użytkownik się zorientuje.
  • #4
    scaniac
    Poziom 9  
    Dzięki bardzo za poradę i postąpię zgodnie z zaleceniem jutro za dnia i niezwłocznie podzielę się z wynikiem próby.
    Jeszcze raz wielkie dzięki.
    Pozdrawiam scaniac.
  • #5
    scaniac
    Poziom 9  
    Witam ponownie
    Zrobiłem pomiary V gniazd tel.
    Wynoszą :130 V - po podniesieniu słuchawki 19 V pomieszczenie nr.1
    Pomieszczenie nr.2 130 /19 V
    Pomieszczenie nr.3 gniazdo najdalsze z podłączonym ruterem 130/ 22V
    Podłączyłem wszystkie i będę obserwował.
    Dodam ,że po zgłoszeniu awarii był monter i wykonał jakiś test do centrali , ale nic nie mówił czy coś było nie tak.
    O dalszym rozwoju sytuacji w razie czego będę informował.
    Z poważaniem scaniac.
  • #7
    scaniac
    Poziom 9  
    Porażka - dodzwonić się niemogłem z miasta. Po powrocie do domu powtórzyłem proces prób od początku i okazało się , że miałem wpięty stary filtr SP-02 PD-J
    w 1 pomieszczeniu i nie było sygnału. Po wymianie na inny filtr sygnał jest.
    Pomiar nowy pomieszczenie 1 199/28 V ,
    2 pomieszczenie 199/28 V. 3 pomieszczenie z ruterem 199/36 V. nowe filtry
    1AF02782ACAA. i na razie jest OK.
  • #8
    scaniac
    Poziom 9  
    I znowu porażka linia tel.zajęta. Zgłosiłem awarię do neti i odłączyłem wszystkie telefony i niech sprawdzą dlaczego tel. jes zajęty.
  • #9
    scaniac
    Poziom 9  
    Na tym nie koniec pozostawiłem 1 aparat i jest OK. Lecz nie wiem w czym rzecz?
    Na zadawane pytanie do operatora ...odpowiedż ? i ,,eto wsio !"
    Moja cirpliwość jest w dużej mierze wypalona i powiem tylko tyle ,że coś jest
    nie tak.:?:
  • #10
    kder
    Poziom 13  
    scaniac napisał:
    Na tym nie koniec pozostawiłem 1 aparat i jest OK. Lecz nie wiem w czym rzecz?


    Aparaty na pewno masz sprawne? Możliwe że któryś z nich jest uszkodzony i po jakimś czasie ustawia port na centrali w blokadzie.
    Wtedy masz objaw: zajętość przy dzwonieniu z zewnątrz i ciszę po podniesieniu słuchawki obojętnie jakiego aparatu.
    Po wypięciu telefonów odczekaniu time outu port się odblokowuje, ty podłączasz aparatu sprawdzasz sygnał (napięcie), przez chwile jest ok, a potem port się blokuje i znowu kicha.
    Jeśli jest to:
    1 podłącz tylko jeden aparat
    2 zaczekaj jakieś 2 godziny
    3 sprawdź czy działa
    jeśli tak
    1 podłącz drugi aparat (w sumie podłączone 1 i 2)
    2 zaczekaj jakieś 2 godziny
    3 sprawdź czy działa
    jeśli tak
    1 podłącz trzeci aparat (w sumie podłączone 1, 2 i 3)
    2 zaczekaj jakieś 2 godziny
    3 sprawdź czy działa

    pozdr.
    Krzysztof Dermont
  • #11
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    scaniac napisał:
    ...Zrobiłem pomiary V gniazd tel.
    Wynoszą :130 V - po podniesieniu słuchawki 19 V (...) z podłączonym ruterem 130/ 22V...

    Niewiele tu wniosę ponad to co Koledzy wyżej napisali.
    Zastanawia mnie miernik, z którego wyniki przytaczasz. Pomierz nim przy okazji napięcie baterii do pilota lub napięcie akumulatora w samochodzie.
    Przypuszczalnie bateria ma 3V a w samochodzie będzie 26V.

    Co do aparatów to możesz je sprawdzić gdziekolwiek pod innym n-rem.
  • #12
    scaniac
    Poziom 9  
    Zastosowałem się do porady i jest OK. na 3 telefonach.
    Moim zdaniem to wina leżała po stronie operatora gdyż sprawdzających tel.
    z zapytaniem czy wszystko działa po mojej wtórnej interwencji było kilka.
    Jeśli wina była po mojej stronie to teraz miałbym to samo czyli -kicha !
    Jeszcze raz dziękuję za zainteresowaniem się moim tematem.
    Pozdrawiam gorąco scaniac :D