Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LAGUNA 2 1.6 16v,Po wymianie rozrusznika dziwnie odpala

jesion8412 12 Jan 2011 17:42 3258 7
Relpol
    jesion8412
    Level 2  
    Witam,posiadam Lagune LII Ph1 1.6 16v z 2002r.Po jednym z dlużych postoi,ok. tygodnia,auto odpaliło a potem na drugi dzień wszystko niby grało,stacyjka,deska rozdzielcza jak zawsze tylko przycisk start/stop nie reagował wiec zawiozłem auto do mechanika a on stwierdził ze to rozrusznik,wymienił go i autko znów odpalało.Tyle ze dziwnie.Konkretnie to po naciśnięciu start/stop kreci rozrusznik a po ok 4 sek.od przyciśnięcia jak by przyspieszał(rozrusznik) i tak kreci przez 3 sek,coś tyknie i silnik się włącza,czasem chcąc szybciej uruchomić silnik wciskam pedał gazu i staruje normalnie.Ma ktoś pomysł co to,dodam ze po wymianie rozrusznika i powyższych objawach pojechałem do mechanika i wziął ze sklepu drugi,myśląc ze może tamten nowy miał jakaś fabryczna wadę,niestety,problem pozostał.Dodam ze po podłączeniu pod komputer nie wykazano żadnych błędów.Proszę o pomoc,z góry dziękuje
  • Relpol
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kręci 4 sekundy? To nie za długo?
  • Relpol
    jesion8412
    Level 2  
    No wlaśnie za długo,w sumie normalnie kreci 4sek. i potem przyspiesza,tak z 3sek. i odpala, gdy odpalam i dodam od razu gazu to startuje normalnie
    Przemo9826
    Kogo obchodzi gdzie jeszcze temat założyłeś? Za poprawę pisowni się bierz, przecinki, spacje, bo temat w koszu zaraz będzie.

Przyśpiesza? Rozrząd, kompresja, tam bym szukał na początek.
    jesion8412
    Level 2  
    Przyśpiesza,tzn. zaczyna szybciej się kręcić i wtedy odpala,co do rozrządu to to byl wymieniany 15 tyś.km temu,a kompresja jest ok,13 na każdym garze
    Przemo9826
    Nie mam pomysłu, poddaje się, odsłuchiwanie odgłosów przez klawiaturę do mnie nie przemawia.
    jesion8412
    Level 2  
    nagram na telefon moment odpalania i wrzucę gdzieś do odsluchania,zedytuje ten post później dodając link,dziękuje za zainteresowanie problemem
    am2310
    Level 18  
    Ja bym odkręcił przewód od cewki rozrusznika i spróbował wysterować go samemu. Mam na myśli podłączenie kabelka pod cewkę i dotknięcie do plusa. wtedy zobaczysz jak kręci czy od razu dobrze czy tak jak wcześniej. Jak będzie kręcił dobrze to napisz jak źle to 2 rozrusznik. Warto by jeszcze zajrzeć do przekaźnika który steruje plusem na cewkę.