Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows XP - bardzo długie ładowanie systemu (usługi)

PaulCraft 12 Sty 2011 19:18 3356 11
  • #1 12 Sty 2011 19:18
    PaulCraft
    Poziom 9  

    Jak w temacie, ostatni etap ładowania Windowsa trwa bardzo długo. Pokazuje się tapeta, po chwili ikony, a potem dłuuuugie nic - nie można wejść na dysk, otworzyć programów itd. przez ok. 1-1,5 minuty zwykle - można wejść w menedżera zadań Windows, który pokazuje wszystkie usługi, ale nie są one załadowane (pole Nazwa użytkownika jest puste), po minucie, połtórej - ładują się kolejną minutę po kolei. Nie wiem, czy to jest związane ze sobą, ale zdarza się czasami, że komputer sam się resetuje, często podczas pracy napędu (włożenie, odtwarzanie, nagrywanie płyt cd/dvd). Co jeszcze muszę dopisać? Log z HiJackThis:
    http://www.wklejto.pl/86571
    Pozdrawiam

    0 11
  • Pomocny post
    #2 12 Sty 2011 19:30
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Uzyj HdTune (nie pro) i daj screeny ze wszystkich zakladek programu.
    Daj w zalaczniku log z OTL.

    0
  • Pomocny post
    #4 12 Sty 2011 20:59
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Wykonaj taki skrypt w OTL:

    :OTL
    SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\PROGRA~1\ArcaBit\Common\ARCATA~1.EXE -- (AVTasks2)
    SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\Program Files\ArcaBit\ArcaAgent\ArcaRemoteSvc.exe -- (ArcaRemoteService)
    DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\KOZIOE~1\USTAWI~1\Temp\CLRB.tmp -- (GarenaPEngine)
    IE - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www2.iesearch.com/
    [2010-11-29 20:18:57 | 000,001,681 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Koziołek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\7azgr872.default\searchplugins\ask.uk.xml
    O33 - MountPoints2\{3837db50-06ef-11e0-9c48-00138f40f138}\Shell - "" = Autorun
    O33 - MountPoints2\{3837db50-06ef-11e0-9c48-00138f40f138}\Shell\AutoRun\command - "" = G:\Install_Nokia_Ovi_Suite.exe -- File not found
    O33 - MountPoints2\{9b04011f-3cba-11df-9a74-00138f40f138}\Shell\AutoRun\command - "" = ph.exe
    O33 - MountPoints2\{9b04011f-3cba-11df-9a74-00138f40f138}\Shell\open\Command - "" = ph.exe



    Odinstaluj na razie avast i sprawdz czy to rozwiaze problem.

    0
  • Pomocny post
    #5 12 Sty 2011 21:05
    Acorus 20
    Spec od komputerów

    Uruchom OTL i w okno (Własne opcje skanowania/Script)wklej:

    Cytat:
    :OTL

    SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\PROGRA~1\ArcaBit\Common\ARCATA~1.EXE -- (AVTasks2)
    SRV - File not found [Disabled | Stopped] -- C:\Program Files\ArcaBit\ArcaAgent\ArcaRemoteSvc.exe -- (ArcaRemoteService)
    DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\KOZIOE~1\USTAWI~1\Temp\CLRB.tmp -- (GarenaPEngine)
    [2010-11-29 20:18:57 | 000,001,681 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Koziołek\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\7azgr872.default\searchplugins\ask.uk.xml
    O16 - DPF: {CAFEEFAC-0015-0000-0006-ABCDEFFEDCBA} http://java.sun.com/update/1.5.0/jinstall-1_5_0_06-windows-i586.cab (Reg Error: Key error.)
    O33 - MountPoints2\{3837db50-06ef-11e0-9c48-00138f40f138}\Shell - "" = Autorun
    O33 - MountPoints2\{3837db50-06ef-11e0-9c48-00138f40f138}\Shell\AutoRun\command - "" = G:\Install_Nokia_Ovi_Suite.exe -- File not found
    O33 - MountPoints2\{9b04011f-3cba-11df-9a74-00138f40f138}\Shell\AutoRun\command - "" = ph.exe
    O33 - MountPoints2\{9b04011f-3cba-11df-9a74-00138f40f138}\Shell\open\Command - "" = ph.exe

    :Commands
    [emptytemp]


    Kliknij w Wykonaj Skrypt.Zatwierdź restart komputera.Po czyszczeniu w OTL użyj opcji Sprzątanie.Przeskanuj programem Malwarebytes Anti-Malware.

    0
  • #6 12 Sty 2011 21:23
    PaulCraft
    Poziom 9  

    Odinstalowanie Avasta nic nie zmieniło. Zaraz wykonam polecenie kolegi powyżej.

    Niestety, z ładowaniem usług żadnych zmian, system nadal długo się ładuje. Sprawność np. w przeglądaniu stron, oglądaniu filmów itd. jest lepsza, ale problem nie jest rozwiązany. Anti-Malware wykrył 3 zagrożenia, usunąłem. Co jeszcze można zrobić?

    Spójrzcie jeszcze na to, coś się popsuło chyba:

    Windows XP - bardzo długie ładowanie systemu (usługi) Windows XP - bardzo długie ładowanie systemu (usługi)

    0
  • Pomocny post
    #7 12 Sty 2011 21:52
    Acorus 20
    Spec od komputerów

    Możesz jeszcze przeskanować programem Dr.WEB CureIt.

    0
  • Pomocny post
    #8 12 Sty 2011 22:03
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Masz jakies punkty przywracania systemu?

    Wpisz w uruchom: sfc /scannow

    0
  • #9 12 Sty 2011 22:38
    PaulCraft
    Poziom 9  

    Po wpisaniu tej komendy wyskoczył komunikat dot. skopiowania plików wymaganych do buforu DLL, jednak nie mam obecnie XP przy sobie. Tak czy inaczej, wielkie dzięki. Może to rozwiąże problem. A punkty przywracania są - tylko to jest nie mój komputer, a długie ładowanie pojawiło się ponad pół roku temu. Jak wezmę do łapy CD z systemem, to uzupełnię te biblioteki - chyba, że można w jakiś sposób online?

    A jeszcze jedno, jaki program antywirusowy polecacie (freeware), bo aktualnie zostawiłem komputer bez ochrony?

    0
  • #10 17 Sty 2011 23:10
    PaulCraft
    Poziom 9  

    No niestety, ponownie odezwał się problem z napędem - kiedy wrzucam płytkę z Windowsem, komputer się resetuje. Resetuje się także w przypadku nagrywania płyt i odczytywania niektórych płyt. Przez to nie mogę uzupełnić brakujących bibliotek po wpisaniu podanej przez Ciebie komendy...

    0
  • Pomocny post
    #11 18 Sty 2011 01:39
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź zachowanie się sprzętu 'poza' Windowsem - zatrzymaj ładowanie zaraz po włączeniu (F5/F8 - Menu opcji zaawansowanych...) i wtedy pobaw się napędem.
    Pod O/S katowanie za pomocą OCCT kontrolnie zrób.

    0
  • #12 18 Sty 2011 13:03
    PaulCraft
    Poziom 9  

    Jeżeli chodzi o program OCCT - z czego zrobić testy, CPU OCCT? I jeśli wrzucę tu screeny, to powiesz mi, jak to się ma rozumieć, bo nie znam się za bardzo na napięciach?

    0